Od:
Do:

Velika Gospa u svetištu Majke Božje Močilske

Velika Gospa u svetištu Majke Božje MočilskeKOPRIVNICA, MOČILE, 15.8.2019.
Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u istoimenoj koprivničkoj župi i svetištu Majke Božje Močilske. Središnje euharistijsko slavlje, u zajedništvu s domaćim župnikom, mons. Leonardom Markačem, te svećenicima koprivničkog dekanata predslavio je preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije.
 
U svojoj homiliji, okupljenim vjernicima u podnožju barokne crkve Marijina uznesenja na nebo, preč. Rak je kazao kako je svaki od nas pozvan po uzoru na Marijinu vjeru spremno hoditi za Gospodinom u svakodnevnom životu.
 
-  Istina koju ne smijemo zaboraviti jest da, s jedne strane, kao kršćani nismo pozvani na život bez boli, patnje i muka, a isto tako da ne možemo Boga staviti po strani i uzdati se u njegovo veliko milosrđe bez obzira kako živimo i kakve odluke donosimo. Mi smo pozvani biti ogrnuti Bogom. Biti oni koji neprestano u Boga uranjaju, trude se unatoč slabostima živjeti u Boga uronjeni. Vjernici nisu oslobođeni životnih pratnji, ali znamo svrhu svoga života, te kamo je on usmjeren.
Upravo nam Crkva stavlja Mariju kao onu koja je smjerokaz svih naših životnih lutanja, zato se ne trebamo bojati niti posustajati. Moramo se truditi iznova biti što bolji. Realni smo ljudi, svaki od nas zna da će biti brojnih padova. No, kao vjernici smo dužni truditi se biti bolji.
Mi slavimo događaj u kojem je Marija uskrsnula, ali nadamo se našem uskrsu živeći njezinom vjerom - kazao je preč. Rak.
 
Euharistijskom zajedništvu prethodilo je nekoliko hodočasničkih procesija iz Rasinje, Reke, Koprivničkog Ivanca, koprivničke župe sv. Leopolda Bogdana Mandića te velika procesija od župne kapele sv. Jožefa. Ovo zatajno i malo svetište, otrgnuto iz koprivničke gradske sredine, duhovno je utočište brojnim Podravcima koji u zahvalnosti srca prinose brojne molitve na Marijin oltar.
 
- Mi smo danas došli ovdje. Pohitali smo u ovo svetište, baš kao što je hitala Marija k Elizabeti. Došli smo podijeliti radost vjere jer je i u našem životu Bog učinio dobra djela. Bog je zahvatio svakoga od nas.
I Elizabeta i Marija su svete žene. U životu svake Bog je učinio neko veliko djelo. Marija postaje Bogorodicom. a sveta Elizabeta, starica, postaje majkom. Bog njim to čini jer mu vjeruju, jer se uzdaju u njega.  One se nalaze zajedno u Ain Karimu da bi podijelile radost vjere baš kao i mi ovdje danas. Vjerujem da svaki od nas može posvjedočiti o Božjem zahvatu u životu koji ga neprestano vraća u zajedništvo s njime. Pozvani smo poput Marije i mi veličati Gospodina svesilnog - istaknuo je preč. Rak.
 
U nastavku homilije preč. Rak dodao je kako je Marija uistinu mundi melioris  origo - početak boljega svijeta, zato možemo i mi s njome  kliktati i radovati se njezinu uznesenju, njezinu uskrsnuću i moliti iznova za naše vlastito uskrsnuće koje će se dogoditi po nasljedovanju Marije.
 
Po završetku misnoga slavlja dekan koprivničkog dekanata, mons. Leonard Markač zahvalio je vlč. Miri Dencu koji je godinu dana službovao u župi bl. Alojzija Stepinca kao župni vikar, te preč. Josipu Košćaku koji je nakon 35 godina župničkog službovanja u Koprivničkim Bregima zasluženo umirovljen.
 
Također, zahvalio je brojnim župnim suradnicima koji, zajedno s njime,  svakodnevno brinu o prekrasnom Marijinom svetištu koje se često kod vjernika od srca naziva ‘’rajskim vrtom’’. Posebno valja istaknuti zauzetog zborovođu prof. Josipa Pankarića koji već petnaestu godinu za redom neumorno vodi župni mješoviti zbor ‘’Marija’’, te župljanku Petru s. M. Faustinu Sabolić koja je položivši prve zavjete postala redovnicom sestara Kćeri Božje ljubavi.
 
Već tradicionalno, euharistijskom zajedništvu hodočasnika pridružio se i koprivnički gradonačelnik gosp. Mišel Jakšić, dožupan gosp. Ratimir Ljubić, domaći sin gosp. Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže i brojni drugi.
 
Za svetkovinu Marijina Uznesenja, župljani Močila duhovno su se pripremali trodnevnicama koje su prethodili domaći svećenici, vlč. Dominik Vukalović - župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića Koprivnica, vlč. Tomislav Petrić - župnik župe sv. Nikole biskupa, Koprivnica, te vlč. Mario Kaniški - župnik župe Rođenja blažene Djevice Marije, Drnje.

Tekst: Ivon Fabijanec
Fotografije: Zvonimir Markač