Od:
Do:

Pod okriljem plašta Majke Močilske proslavljen Majčin dan

Pod okriljem plašta Majke Močilske proslavljen Majčin danMOČILE, 20. 5. 2019.
Koprivničko svetište Majke Božje Močilske već petnaestu godinu za redom domaćin je brojnim učenicima Osnovne Škole '' Đuro Ester '' koji pod vodstvom svojih učitelja i vjeroučitelja, glazbeno-scensko-literarnom kreativnošću već tradicionalno obilježavaju Majčin dan. Iako škola teritorijalno ne pripada sastavu župe Močile potrebno je istaknuti kako dugi niz godina i s područnom školom ''Vinica'' i matičnom školom ''Đuro Ester'', župnik, mons. Leonard Markač uspješno surađuje na korist svih učenika, većinom župljana Močila. U školski se sustav, na opće nezadovoljstvo roditelja, učenika i učitelja uvlače ne kršćanske vrijednosti, profanizira se svetost obitelji i vrijednost obiteljskog poretka pa ovakvi susreti i prijateljstva daju nadu kršćanskim obiteljima da žive svoju crkvenost u svakodnevici.

- Veliko mi je zadovoljstvo već petnaesti puta za redom biti domaćin ovog hvalevrijednog okupljanja majkama u čast. Ovdje u dvorištu župne crkve Uznesenja BDM, pod okriljem plašta Majke Močilske svi mi, i roditelji i djeca s dubokim poštovanjem i zahvalnošću za svoje nebeske majke, dajemo hvalu onoj prvoj među ženama, Nebeskoj Majci, zagovornici. Zahvaljujem ravnateljici gospođi Sanji Prelogović koja nastavlja stopama svojih prethodnika i ne zatire put vrijednoj tradiciji. Radost i veselje ove djece neka svima nama bude poticaj da ih čuvamo i odgajamo za istinska dobra - rekao je mons. Leonard Markač.

Ravnateljica Prelogović zahvalila je cijelom učiteljskom kolektivu koji, svaki na svome području rada, doprinosi rastu svakog djeteta pojedinačno. Prisjetila se svojih školskih dana, kada je još kao djevojčica nastupala u tome istome dvorištu u kojem sada stoji kao ravnateljica. Školsko – crkvenom zajedništvu doprinijela je i Osnovna škola '' Andrija Palmović '' iz Rasinje na čelu s predstavnicom, učiteljicom Ljiljanom Zagrajski, čiji dolazak potvrđuje da u zajedništvu i međusobnoj suradnji svaki životni poziv biva kvalitetniji.

Na kraju susreta, djeca su majkama poklonila simbolične čestitke koje su ovih dana izrađivali zajedno sa svojim vjeroučiteljima.
 
Ivon Fabijanec