Od:
Do:

Koncert klasične glazbe u čast 45. obljetnici svećeničke službe mons. Leonarda Markača, župnika

Koncert klasične glazbe u čast 45. obljetnici svećeničke službe mons. Leonarda Markača, župnikaMOČILE-KOPRIVNICA, 14.8.2021.
U predvečerje svetkovine Velike Gospe, nebeske zaštitnice župe Močile održan je koncert klasične glazbe ‘’Majci Močilskoj’’ u čast 45. obljetnice svećeničke službe župnika, mons. Leonarda Markača. Ovoj povijesnoj crkvi, nekadašnjoj zavjetnoj kapeli Grada Koprivnice, kao i cijelom inventaru crkve udahnut je novi život dolaskom na župničku službu mons. Markača. Stara i oronula barokna ljepotica skrivala je 300 godina stari povijesni instrument koji je očuvan od propadanja te se i danas koristi.

Na koncertu su nastupili župni glazbenici: Josip Pankarić - truba, dugogodišnji dirigent i zborovođa župnog mješovitog zbora ‘’Marija’’, te Ivon Fabijanec - orgulje, orguljaš i zborovođa dječjeg zbora ‘’Zvončići’’ i zbora mladih ‘’Eshaton’’.

Josip Pankarić osnovnu školu završio je u rodnom Virju a srednju Glazbenu školu „Vatroslav Lisinski“ u Bjelovaru. Diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na odjelu za Glazbenu kulturu. Radi kao profesor glazbene kulture u OŠ „Braća Radić“ u Koprivnici. Uz pedagoški rad, dirigent je Puhačkog orkestra DVD-a Virje. Od 2004. godine je zborovođa mješovitog zbora „Marija“ i orguljaš u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama.

Ivon Fabijanec diplomirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje nastavlja studij glazbene pedagogije na Institutu za crkvenu glazbu. Kao student sudjelovao je u glazbenom životu zagrebačke Prvostolnice te u pripremanju nosača zvuka ‘’U tebe se uzdam, Gospodine’’ kao voditelj i orguljaš Okteta zagrebačkih bogoslova. Aktivno djeluje kao orguljaš i zborovođa u župama Močile, Legrad i Ludbreg.

Interakcijom trube i orgulja publika je mogla čuti djela poznatih autora: J. S. Bacha, J. Haydna, P. I. Tchaikovskog te brojnih drugih.

Monsinjor Markač u župi Uznesenja Blažene djevice Marije Močile - Koprivnica službuje od samog osnutka iste. Brojne generacije nose lijepe uspomene provedene s njim. Koncert je bio svojevrstan dar i zahvala svih župljana i vjernika koji rado dolaze u ovaj dio ‘’rajski’’ dio grada Koprivnice. U ime svih obratila se župna suradnica Ljiljana Zagrajski koja je pročitala pjesmu Marije Barać, napisanu posebno za ovu prigodu.

Brojna publika pozdravila je ovakve susrete veseleći se novim glazbenim događajima.


Tekst: Petra Korenjak
Fotografije: Marija Fabijanec
 
 
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika