Od:
Do:

Svečano u Močilama povodom 35. godišnjice Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije

Svečano u Močilama povodom 35. godišnjice Župe Uznesenja Blažene Djevice MarijeKOPRIVNICA / MOČILE, 8. 9. 2018.
U subotu 8. rujna, na blagdan Male Gospe, koprivnička Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Močilama proslavila je 35. obljetnicu svoga osnutka i imenovanja prvog, i do sada jedinog, župnika mons. Leonarda Markača.

Tom je prigodom svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. U zajedništvu s biskupom svetu misu su, uz domaćeg župnika i dekana Koprivničkog dekanata mons. Markača, slavili mons. Alojzije Petrović, umirovljeni svećenik, vlč. Tomislav Petrić, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Koprivnici, vlč. Dominik Vukalović, župnik Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Koprivnici, te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik.

Mons. Markač je kazao okupljenima prije početka misnog slavlja kako se jako dobro sjeća tog 8. rujna 1983. godine.

- Ovih 35 godina prolazili smo kroz velik zagovor i pomoć naše nebeske Majke. Bog nam je uvijek bio u pomoći. Što smo god zatražili, On nam je to učinio na sebi prepoznatljiv i svojstven način. Želimo Bogu dati dužnu hvalu i zahvalnost za sve što nam je pružio te što je bio s nama u teškim časovima - poručio je župnik.

Biskup Mrzljak je u uvodu rekao kako je sveta misa izvor i vrhunac kršćanskog života kao susret cijele Crkve. U homiliji okupljenim vjernicima u župnoj crkvi u Močilama biskup je propovijedao o važnosti Marijine zadaće - da nas dovede svome Sinu - ali i da nam može i treba biti uzor u poučavanju.

- Marijina majka, sveta Ana, na mnogim slikama u rukama drži knjigu iz koje Mariji tumači. Tu bismo mogli naći primjer poučavanja u obitelji. Na početku smo nove školske godine. Škola nas poučava znanjem koje nam je u životu potrebno. Spominje se reforma školstva, pa čujemo izraz ‘škola za život’. A kakva škola može i treba biti nego za život? Što će nam škola koja nije za život? No, pitanje je kako čovjeka naučiti da bude osposobljen za život. Osim u znanju, čovjek mora napredovati u dobroti, ljubavi, poštenju i istini. Tu je presudna škola koja se često ne spominje, a zove se obitelj. To je temelj, jer ako se ta škola preskoči, nikakvo kasnije znanje ne može to nadoknaditi. Ako čovjek ne nauči kako treba biti čovjek, kasnije znanje koje nauči može mu biti na štetu, a ne na korist. Marija nam itekako može biti uzor i primjer da naučimo čuti što nam Bog govori. Zato nam Marija govori ‘idite mom Sinu, On će vas poučavati’. A Isus nas neprestano poučava kako treba živjeti. Čujemo u javnosti kako vjera može ograničiti čovjekovu slobodu te kako bi bili puno slobodniji kada ne bi imali propise ili savjete koje trebamo slušati. No, vidimo kako sloboda nigdje ne može biti bez propisa. Bog nam je dao potreban red preko deset zapovijedi i savjeta kroz evanđelja. Te nas stvari uče za život i to je škola za život. Svijet u kojem živimo brzo se mijenja, ali postoji nešto stalno, nešto što se ne mijenja - Božja Riječ. Možemo je i odbaciti, a mnogi će reći kako bi Crkva trebala ublažiti ili čak ukinuti neke zapovijedi. No kada bismo to učinili više ne bismo bili Isusova Crkva i Njegovi učenici. Starima i mladima, svima je potrebna ta škola koja nas podučava kako živjeti Božju Riječ, pogotovo kada je teško. U toj školi jedan je Učitelj, a svi smo mi učenici - poručio je biskup Mrzljak na slavlju u Molvama.
 
Goran Damjanić