Od:
Do:

Tradicionalno na uskrsni ponedjeljak Koprivničanci sudjelovali u zavjetnoj procesiji te na misnom slavlju u Močilama

Tradicionalno na uskrsni ponedjeljak Koprivničanci sudjelovali u zavjetnoj procesiji te na misnom slavlju u MočilamaKOPRIVNICA-MOČILE, 22. 4. 2019.

Koprivničko svetište Majke Božje Močilske dugi niz godina tradicionalno je hodočasničko središte vjernika Podravine. Brojni su i ove godine svoj uskrsni Emaus proslavili u koprivničkoj župi Uznesenja BDM.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Josip Blažon, župnik u Mačkovcu, uz suslavlje koprivničkog dekana i domaćeg župnika mons. Leonarda Markača i ostalih svećenika Koprivničkog dekanata. 

U svojoj homiliji vlč. Blažon je istaknuo kako svaki od nas, baš kao i učenici na putu za Emaus, pokraj zdravih očiju ne vidimo.  

- Znanost nas može puno toga naučiti. Između ostalog, da kad nešto dovoljno zagrijemo to onda počinje i gorjeti. Bog nam govori da se i ljudsko srce može zapaliti. Ova dvojica učenika su sami to zaključili i rekli: Nije li gorjelo srce u nama dok nam je otkrivao Pisma? I zato im Isus govori: O bezumni i srca spora. Oni su imali hladno srce, srce koje se nije zagrijalo, zapalilo. Riječ Božja nam govori da ljudsko srce ima svoja stanja i da su ona promjenjiva – rekao je vlč. Blažon.

- 'Ono što je zapalilo njihovo srce bio je susret s Isusom. Taj susret opisan je u dvije slike. Najprije, Krist tumači pisma. Susreli su Isusa u Riječi, baš kao i mi danas kada ga susrećemo u liturgiji Riječi. Kada nam Bog progovara kroz svoju Riječ. Ako se taj susret s Riječi dogodi, onda ta ista Riječ počinje paliti čovjekovo srce. Tada čovjek aktualizira tu istu riječ u svojoj svakodnevici i želi biti suobličen istoj. Drugo, Isus lomi kruh. Tada ga učenici prepoznaju i povjeruju. Mi taj trenutak ponavljamo na svakoj svetoj misi. Zato svaki susret s Kristovom riječi i Kristovim tijelom vjerniku otvara srce, priprema ga za svakodnevicu u kojoj je pozvan biti ogledalo Kristovo. Tako i mi, potaknuti i suobličeni Kristu pozvani smo druge zapaliti za Njega, da i oni imaju vjere, nade i ljubavi koju nosimo i mi u svojem srcu. Krist je uskrsnuo. Dao nam razlog nade u kojoj smo pozvanii hoditi – zaključio je vlč. Blažon.

Svetoj misi prethodila je tradicionalna zavjetna procesija grada Koprivnice u kojoj su, uz domaćeg župnika mons. Leonarda Markača, vlč. Josipa Blažona, sudjelovali i predstavnici gradske vlasti, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, dožupan Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić i gradski vijećnik, župljanin Močila, Ernest Forjan.

Procesiju su svojim prekrasnim podravskim nošnjama obogatile članice kulturno umjetničkog društva ''Srce-Koprivnica''.

- Ovo je bila devetnaesta procesija. Vjernici su i prije Drugog svjetskog rata hodočastili u Močile.  Oslobođenje je zabranilo procesiju. Čitajući o tim lijepim vremenima, odlučio sam pokrenuti i obnoviti taj lijepi običaj i tradiciju. Bilo je to 2001. godine. Eto, na sve veću radost vjerničkog puka, to se i nastavlja – kazao je močilski župnik mons. Leonard Markač.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti pjevački zbor ''Marija'' pod ravnanjem prof. Josipa Pankarića.


 
TEKST: Ivon Fabijanec
FOTOGRAFIJE: Zvonimir Markač