Od:
Do:

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije u MočilamaMOČILE - KOPRIVNICA, 15.8.2021.
I ove su godine na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo brojni Marijini štovatelji hodočastili u podravsko proštenište Majke Božje Močilske u Močilama - Koprivnica. Ova duhovna oaza koprivničkog kraja svjedoči o postojanju stare drvene kapele na području sadašnje župne crkve već u srednjem vijeku. Iako je postojalo nekoliko crkava na mjestu današnje, oltarna slika Marije s djetetom u ruci sačuvana je u originalu te je i danas, gotovo netaknuta centralni dio crkvenog interijera. Osim svoje umjetničke i povijesne važnosti, slika Majke Močilske ima bitniju, duhovnu važnost vjernicima ovoga kraja i župljanima koji vode brigu o Marijinoj crkvi i okolišu iste, koji, kao i Marija, odiše zapanjujućom ljepotom jednostavnosti.

Središnje svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije, domaći sin u zajedništvu s župnikom mons. Leonardom Markačem te dekanom koprivničkog dekanata preč. Dominikom Vukalovićem. Suslavili su i ostali svećenici koprivničkog te ludbreškog dekanata. Svečano euharistijsko slavlje pjesmom je oblikovao župni mješoviti zbor ‘’Marija’’ pod ravnanjem Josipa Pankarića, te orguljaškom pratnjom Ivona Fabijanca.

Na kraju misnog slavlja preč. Rak čestitao je župniku, mons. Leonardu Markaču 45. obljetnicu svećeničke službe te mu poželio plodonosan ostanak i rad u Močilama. Brojni su vjernici pljeskom podržali svečara. 

Svečanom euharistijskom slavlju prethodila je tradicionalna svečana procesija od kapele ‘’Svetog Jožefa’’ kojoj su se pridružili i hodočasnici koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, te dožupan Ratimir Ljubić. Vjernici su također imali prilike sudjelovati na svetim misama u 8 sati koju je predvodio župnik. mons. Markač, te na misi u 18 sati koju je predvodio vlč. Nikola Bukovčan, župnik u Koprivničkom Ivancu.
 
Svoja srca za slavlje Marijina uznesenja brojni su se duhovno pripremali kroz sakrament pokore, slavljem svetih misa te marijanskim pobožnostima i pjesmom. Trodnevnu duhovnu pripravu predvodili su: vlč. Nikola Bukovčan, župnik u Koprivničkom Ivancu, vlč. Mario Križanac, novoimenovani župnik u Selnici te preč. Dominik Vukalović, župnik u koprivničkoj župi sv. Leopolda Bogdana Mandića i dekan koprivničkog dekanata. Nakon svete mise, uoči svetkovine Velike Gospe, kao kruna trodnevnog hoda s Marijom i k Mariji održan je koncert klasične glazbe posvećen Majci Močilskoj  u čast 45. obljetnice svećeničke službe mons. Leonarda Markača.
 
Tekst: Ivon Fabijanec
Slike: Zvonimir Markač, Petra Korenjak, Prigorski. hr


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika