Od:
Do:

U Močilama održan kolegijalni susret svećenika generacije 1976.

U Močilama održan kolegijalni susret svećenika generacije 1976.MOČILE, 24. 9. 2018.
Da je dobro i lijepo kao braća zajedno živjeti svjedoči nam i generacija svećenika ređenih 1976. godine. Redovitim kolegijalnim susretima obnavljaju i učvršćuju zajedništvo započeto bogoslovskom formacijom.

- U današnjem svijetu koji nameće individualizaciju i netrpeljivost prema zajedničkom i zajedničarskom potrebno se oduprijeti upravo ovakvim susretima kojima se obnavlja najprije ono ljudsko u nama. Svakim novim susretom čovjek odlazi obogaćen.  Iako svaki sa svojim obavezama, na različitim krajevima domovine, svećenici pronalaze vremena dva puta godišnje kako bi se susreli u bratskom ozračju - kao da smo jedan dekanat -  rekao je mons. Leonard Markač, župnik i upravitelj marijanskog svetišta Majke Božje Močilske u Koprivnici, domaćin ovog susreta.

Na  euharistijI se okupio znatan broj vjernika grada Koprivnice koji su svojim prisustvom i oduševljenjem svjedočenja svećeničke bratske blizine obećali svakog od njih podržati i nositi u molitvama, što i je ono najpotrebnije svakom svećeniku. Euharistijsko slavlje okupljenih svećenika i vjernika laika  u jednu molitvu ujedinio je predslavitelj preč. Đuro Sabolek – župnik u Vukovini. U homiliji je istaknuo zajedničko svim vjernicima bez obzira na njihov položaj.

- Crkva je dom, zajednički dom gdje susrećemo Isusa u svakom slavlju. Isusa koji je svjetlost našem razumu. On nas poziva da budemo dar jedni drugima, da svjetlošću obasjani drugima rasvjetljujemo živote. Darujući sebe postajemo zarazni ljubavlju. Taj milosni dar čovjek živi i razvija u samozataji. Iako nas životne situacije često odvode od Isusovog načina razmišljanja i djelovanja, njegovo svjetlo u svakome trenutku noć pretvara u dan, mrtvo pretvara u živo. Samo tako, pogleda usmjerena na Isusa čovjek otvara srce i u najbolnijim životnim situacijama te oprašta i priprema put za susret s njime u Vječnosti – zaključio je preč. Sabolek.

Na kraju misnoga slavlja, domaćin, mons. Leonard Markač ukratko je približio život i rad svakog svećenika ponaosob okupljenim vjernicima. Bili su nazočni svi koji su bili u mogućnosti doći, a to su: Josip Ban, Dragutin Bogadi, Ivica Brlečić, Stjepan Fridl, Mirko Horvatić, Đuro Kopjar, Stjepan Markušić, Tomo Mrnjec, Vjekoslav Pavlović, Branko Picek, Dragutin Toplak, Ivan Mikulan, Đuro Sabolek, Miroslav Martinjak te domaćin Leonard Markač koji se već 42 godine, dva puta na godinu okupljaju uvijek u drugoj župi. Vjerno obavljajući povjerene im službe grade i čuvaju svećeničko zajedništvo. Iako često to nije lako, prkose vremenu i ne zatiru tradiciju.

Euharistijsko zajedništvo nastavljeno je za obiteljskim, bratskim stolom. Mnogi događaji i osobe obilježili su njihov rast prema svećeništvu i sam svećenički život kojih se uvijek rado prisjete. Zajedništvo  ove generacije svećenika poticaj je svima mlađima.
Ivon Fabijanec