Od:
Do:

Novi godišnjak župe Močile donosi bogat kulturni, povijesni, vjerski te duhovni sadržaj

Novi godišnjak župe Močile donosi bogat kulturni, povijesni, vjerski te duhovni sadržajMOČILE, 17. 12. 2018.
Mlada koprivnička župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – Močile među prvima u Hrvatskoj počela je izdavati župni časopis.  Zahvaljujući neumornom i predanom radu njezina osnivatelja i glavnog urednika, mons. Leonarda Markača, te njegovih vjernih suradnika časopis „Močile“ postoji i danas. Ovogodišnjih 115 stranica časopisa donosi bogat kulturni, povijesni, vjerski te duhovni sadržaj, kao i vijesti iz župne zajednice koja aktivno živi cijele godine.

Osim sadržajno, list se može pohvaliti i samom kvalitetom papira, tiska i grafičkog oblikovanja. Unutrašnje stranice korica krase crteži najmlađih članova Župe koji svojim umijećem izražavaju duboku poveznicu s otajstvom malog Božića.

Na početku časopisa zabilježena su sva velika župna događanja koja retrospektiraju bogat vjerski život podravskog svetišta Majke Božje Močilske. Među njima je vrijedno istaknuti proslavu  30. godišnjice dječjeg zbora ''Zvončići'', kao i 35. godišnjicu osnutka same župe i imenovanja prvog, i do sada jedinog, župnika mons. Leonarda Markača. Uskrsni ponedjeljak u Močilama, Emaus je brojnim hodočasnicima ovoga kraja koji svoje potrebe prikazuju Majci Močilskoj, čije Uznesenje na nebo tradicionalno proslavljaju u dvorištu prekrasne barokne crkve koja čuva njezinu sliku. Svetište je ove godine imalo čast ugostiti svećenike ređene 1976. godine. Župa ne zaboravlja inicirane u zajednicu te brojne mlade bračne parove kojima je posvećeno nekoliko stranica časopisa koje također ispisuju povijest brojnih pojedinaca koji čine ovu zajednicu.

Mladi su temelj opstanka župe, u ova koprivnička župa se može pohvaliti onima koji je bezuvjetno, svatko sa svojim talentom, obogaćuju i osvježuju. Suradnik Goran Biškup predstavlja njih petero: Brunu Golubića, Antonelu Ivanović, Marka Matotana, Mihaela Orehovca te Luciju Sabolić, vrijedne mlade Močilčane. Da je lijepo biti ministrant,  svjedoče djeca oduševljena bjelinom haljina koje ponosno oblače, a oni u poodmakloj dobi utjehu pronalaze u redovitim okupljanjima na euharistijskim slavljima.

Osim informativnog karaktera časopis je namijenjen i kulturnoj, povijesnoj te vjerskoj izobrazbi čitatelja. Suradnica lista, novinarka Blaženka Jančić donosi intervju s mons. Januszom Mlachowiakom, prvim tajnikom papinske nuncijature koji svjedoči o svom mladom, ali bogatom svećeničkom iskustvu. Da je za produbljivanje osobnog kršćanskog identiteta potreban redoviti euharistijski susret svjedoči aktivan župljanin Ernest Forjan koji ističe kako su mu posebno  upečatljive riječi  mons. Leonarda koji često govori da biti vjernik ne znači samo dolaziti u crkvu, već vjeru treba svakodnevno živjeti u malim životnim situacijama.

Župa se može pohvaliti i brojnim duhovnim zvanjima među kojima je i Helena s. Elizabeta Košćak koja je prve vjerske temelje primila u Močilama. Obitelji Sović te Vrabelj – Capek pak svjedoče o ljepoti onog najvrednijeg što imaju, a to je zajedništvo temeljeno na Bogu. Suradnik Stjepan Odobašić vodi nas u dolinu jezera Eyas kao i u Zanzibar čije ljepote prikazuje brojnim fotografijama. Časopis „Močile“ može se pohvaliti brojnim intervjuima s poznatim hrvatskim športašima, a ovogodišnje izdanje časopisa ugostilo je izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića te mladu Koprivničanku – Ivanu Koren, rukometnu sutkinju. Zanimljive priče dr. sc. Radovana Kranjčeva, kao i brojne druge donosi još jedan godišnjak župe Močile.
 
Tekst i fotografije: Ivon Fabijanec