Od:
Do:

Vazmenim bdjenjem započela proslava Uskrsnuća Gospodnjega

Vazmenim bdjenjem započela proslava Uskrsnuća GospodnjegaVARAŽDIN, 20. 4. 2019.
Vazmenim bdjenjem na Veliku subotu, 20. travnja, dan tišine i molitve, započela je proslava svetkovine Uskrsnuća Gospodnjega.

Vazmeno bdjenje u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, u zajedništvu s kanonicima Stolnog kaptola; preč. Josipom Koprekom i preč. Damirom Bobovcem, zatim preč. Ivanom Rakom, kancelarom Varaždinske biskupije, vlč. Markom Domiterom te bogoslovima i brojnim vjernicima.

Na Veliku subotu Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku i smrt uzdržavajući se od misne žrtve, a oltari su ogoljeni podsjećajući nas na Isusov počinak u grobu.

Kao i svake godine, i ovogodišnje je Vazmeno bdjenje okupilo mnoštvo vjernika u varaždinskoj katedrali. Na početku bdjenja i Službe svjetla pred ulazom u katedralu, biskup Mrzljak je blagoslovio vazmeni oganj na kojem je upaljena velika uskrsna svijeća, simbol Krista Uskrslog i pobjede svjetla nad tamom, života nad smrću.

Svjetlo Kristovo zatim je uneseno u dotad zamračenu katedralu, nakon čega su vjernici upalili svoje uskrsne svijeće te je otpjevan hvalospjev uskrsnoj svijeći. Uslijedila je Služba riječi u kojoj su vjernici sudjelovali u čitanjima iz Staroga zavjeta. Nakon zvonjave zvona i svečane “Slava Bogu na visini”, kojom se simbolično objavljuje događaj Isusova uskrsnuća, naviještena su dva čitanja iz Novog zavjeta; ‘Poslanica svetoga Pavla apostola Rimljanima’ te odlomak iz Evanđelja po Luki.

Biskup Mrzljak je u svojoj propovijedi okupljene vjernike podsjetio kako u Vazmenoj noći želimo sami sebi osvijestiti što to znači biti kršćanin.

- Krštenje sigurno nije samo obred koji se dogodio u jednom trenutku našega života, već se ono događa sada svima nama. Mi smo svi u krštenju. Kao kršćani želimo večeras obnoviti svoju vjeru te otvoriti svoje srce. Kao kršćani prepoznajemo Boga Stvoritelja koji nam je darovao život. On je izvor života. Ono najvažnije što je Bog učinio za nas jest da je poslao svoga Sina da živi i umre za nas. Sveti Pavao govori nam upravo o tome da smo po krštenju ušli zajedno s Isusom u njegovu smrt. To nas može malo prestrašiti, ali ne trebamo se bojati. Ulazimo u njegovu smrt, jer kroz smrt se ulazi u život. To je prolaz kroz koji čovjek treba proći. Kada s Isusom ulazimo u njegovu smrt, i mi se odričemo svega zla i grijeha kojeg se Isus odreknuo. Bit naše uskrsne radosti je da nas smrt vodi u život. Vjerujemo da je Isus ta uskrsna svijeća, svjetlo života, koje stoji pred nama - poručio je okupljenim vjernicima na Vazmenom bdjenju u varaždinskoj katedrali biskup Mrzljak.

Nakon biskupove homilije uslijedila je Krsna služba - blagoslov krsne vode - a vjernici su učinili upravo ono na što ih je biskup u homiliji podsjetio - obnovili su krsna obećanja i ispovjedili svoju vjeru. Uslijedila je euharistijska služba, a na kraju liturgije uskrsne noći mons. Mrzljak je blagoslovio hranu koju su mnogi donijeli u katedralu te zaželio svima miran i blagoslovljen Uskrs.
 
Goran Damjanić