Od:
Do:

Vazmenim bdjenjem u varaždinskoj katedrali započelo slavlje svetkovine Uskrsnuća Gospodnjega

Vazmenim bdjenjem u varaždinskoj katedrali započelo slavlje svetkovine Uskrsnuća GospodnjegaVARAŽDIN, 11. 4. 2020.
Vazmenim bdjenjem na Veliku subotu, 11. travnja, dan tišine i molitve, započela je proslava svetkovine Uskrsnuća Gospodnjega.

Vazmeno bdjenje u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup u miru, u zajedništvu s varaždinski biskupom mons. Božom Radošem, kanonicima Stolnog kaptola te najbližim suradnicima.

Na Veliku subotu Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku i smrt uzdržavajući se od misne žrtve, a oltari su ogoljeni podsjećajući nas na Isusov počinak u grobu.

Nažalost uz ovogodišnje Vazmeno bdjenje izostalo je mnoštvo vjernika u varaždinskoj katedrali i ostalim crkvama, kao i tradicionalni blagoslov vazmenoga ognja s kojeg se uobičajeno pali velika uskrsna svijeća, simbol Krista Uskrslog i pobjede svjetla nad tamom, života nad smrću.

U ovakvim izvanrednim i ograničenim okolnostima, uskrsna je svijeća zapaljena u dotad zamračenoj katedrali. Uslijedila je Služba riječi u kojoj su koralisti varaždinske katedrale sudjelovali u čitanjima iz Staroga zavjeta. Nakon zvonjave zvona i svečane “Slava Bogu na visini”, kojom se simbolično objavljuje događaj Isusova uskrsnuća, naviještena su dva čitanja iz Novog zavjeta; ‘Poslanica svetoga Pavla apostola Rimljanima’ te odlomak iz Evanđelja po Mateju.

Biskup Mrzljak je u svojoj propovijedi razmatrao nad događajem iz svetog evanđelja u kojem su Marija Magdalena i druga Marija došle pogledati Isusov grob, na kojem im je anđeo kazao da On nije ondje, već da Uskrsnu kako reče. Biskup je poručio kako je noć Vazmenog bdjenja prilika da učvrstimo i obnovimo svoju vjeru u uskrsnuće te podsjetio na riječi svetoga Pavla: “Ako Isus nije uskrsnuo, onda je uzaludna naša vjera”.

- Netko će kušati našu vjeru te reći kako Isusov čin izlaska iz groba nema svjedoka. Nitko i nije to nikada vidio. No, čuli smo kako je anđeo rekao ženama koje su došle na grob: “Vi se ne bojte”. Te su žene sigurno došle na grob u sumnji nakon muke i smrti Velikog petka, a ovo je bio tračak nade. Nešto dalje, susretnu samog Isusa koji im također kaže: “Ne bojte se”. To nam govori da su bile u strahu od toga je li zaista istina da Isus uskrsnu. Upravo slaveći Uskrs promatramo kako se vjera Isusovih učenika rađala. Slušamo i jednog od učenika koji nije želio vjerovati. Ali taj nevjerni Toma je također povjerovao. Ponekad nam je teško prihvatiti vjeru. No, upravo u vazmenom vremenu želimo učvrstiti svoju vjeru. Želimo ‘provjeravati’ svoju vjeru upravo na temelju svjedoka, jer tako je i vjera nastajala u prvim vremenima. Bog odgaja čovjeka u vjeri i daje mu prigodi čuti one riječi: “Ne boj se, samo vjeruj” - poručio je biskup u miru Josip Mrzljak.

Nakon biskupove propovijedi uslijedila je obnova krsnih obećanja i ispovijed vjere. Na kraju liturgije uskrsne noći mons. Mrzljak je blagoslovio hranu, te pozvao sve vjernike da u svojim obiteljima znakom križa i molitvom učine isto. Prije završnog blagoslova biskup u miru je svim vjernicima zaželio miran i blagoslovljen Uskrs.
 
Goran Damjanić