Od:
Do:

U tišini, molitvi i promišljanju u varaždinskoj katedrali slavljeni obredi Muke Gospodnje

U tišini, molitvi i promišljanju u varaždinskoj katedrali slavljeni obredi Muke GospodnjeVARAŽDIN, 30. 3. 2018.
Na Veliki petak, 30. travnja, zapovijedani post i nemrs, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u katedrali Uznesenja BDM Službu Muke Gospodnje. Kako na Veliki petak, dan Isusove muke i smrti na križu, u cijeloj Katoličkoj Crkvi nema euharistijske službe, slave se isključivo obredi Muke Gospodnje.

Tako je bilo i u varaždinskoj katedrali gdje je mons. Mrzljak predvodio obrede Muke Gospodnje u zajedništvu s preč. Ivanom Rakom, kancelarom Varaždinske biskupije, zatim kanonicima Stolnog kaptola; preč. Josipom Koprekom i preč. Damirom Bobovcem, preč. Damjanom Korenom, kanonikom Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola, vlč. Nikolom Tomaševićem, đakonom vlč. Markom Domiterom te bogoslovima i brojim vjernicima iz Varaždina.

U prvom dijelu, Službi riječi, nakon odlomka iz knjige proroka Izaije i poslanice Hebrejima pjevana je Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. Vlč. đakon Marko Domiter (Isus) i katedralni glazbenik Mislav Lucić (evanđelist) uz pomoć katedralnih pjevača pod ravnanjem mo Višeslava Jaklina približili su vjernicima Isusove posljednje sate zemaljskog života.

Svoju propovijed sabranim vjernicima biskup je posvetio razmišljanju o tome kako Veliki petak u nama kršćanima pobuđuje posebne osjećaje. Izvještaj svetog Ivana o Isusovoj muci i smrti mons. Mrzljak je označio kao središte Velikog petka. Ivanovo svjedočenje, kao svjedoka tih događaja pod Isusovim križem, ima posebnu težinu i značenje.

- Slušamo izvješće svetog Ivana ne samo kao zapis nekog događaja, već kao drame koja se odvija kroz gotovo 20 stoljeća od tog događaja. Svaka riječ svetog Ivana ima svoju težinu i značenje. Možda je najvažniji dijalog između Pilata i Isusa. Pilat, predstavnik tada najjače svjetske sile, Rimskog Carstva, koji ima vojsku i moć, te Isus, koji je svezan i treba ga osuditi te se čini bespomoćan. No, Pilat Ga ipak pita je li On zaista kralj, o kakvom se kraljevstvu radi, itd. Isus mu odgovara kako jest kralj, ali da Njegovo Kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Isto to Kraljevstvo Isus unosi u svijet danas u naše vrijeme i važno je prepoznati Božje Kraljevstvo za koje i mi u Očenašu molimo ‘dođi Kraljevstvo Tvoje’. Kakvo je to Kraljevstvo koje nema na Zemlji teritorij i moć, nego se događa u čovjeku, u nama, u društvu - to je Kraljevstvo istine, pravde, ljubavi, mira i dobrote. Kada ispituje Isusa, Pilata zanima što je zapravo istina. Nije li to najpotresnije i najvažnije pitanje za čovjeka u svakom vremenu? Što je istina o čovjeku, o životu, o vrijednostima oko kojih se današnji čovjek ne može dogovoriti? Čovjek, koliko god učen ili moćan bio, ne može odgovoriti na to Pilatovo pitanje. Tko nam može govoriti i svjedočiti o istini? Nije li to upravo onaj koji je za sebe rekao da je On Istina? Želimo danas na poseban način suosjećati s Onim koji trpi nepravdu, koji je nevin osuđen i umire na križu. Želimo biti s Njime jer vjerujemo da je to zalog našeg spasenja. Vjerujemo da je to punina istine Velikog petka - poručio je u homiliji biskup Mrzljak.

Služba riječi obreda Muke Gospodnje završila je velikom i posebnom molitvom vjernika u kojoj je biskup molio za potrebe Crkve, za Svetog Oca Franju, sve biskupe, svećenike i đakone Crkve, kao i za sav vjerni narod, za katekumene, za zajedništvo svih koji vjeruju u Krista, za Židove kojima je Bog prvima govorio i dao obećanja, za sve one koji ne vjeruju u Krista da ih Duh Sveti rasvijetli i privede na put spasenja, za one koji Boga ne priznaju da iskreno slijede glas savjesti i tako prispiju k Bogu - Ocu sviju ljudi, za sve državne poglavare da Gospodin upravi u njih srce po svojoj volji, da traže mir i slobodu svih ljudi, da Bog očisti svijet od svih zabluda, bolesti ukloni, glad odagna, otvori tamnice i razriješi okove, dade sigurnost putnicima, povratak iseljenicima, bolesnima zdravlje, a umirućima vječno spasenje.

U središnjem dijelu Obreda Muke Gospodnje, nakon molitve, svi nazočni pojedinačno su se imali prilike pokloniti križu. Liturgija je zaključena svetom pričesti hostijama posvećenima na Misi Večere Gospodnje, dan ranije na Veliki četvrtak.
 
Goran Damjanić