Od:
Do:

U zajedništvu s više od stotinu svećenika biskup Josip Mrzljak na Veliki četvrtak predslavio Misu posvete ulja

U zajedništvu s više od stotinu svećenika biskup Josip Mrzljak na Veliki četvrtak predslavio Misu posvete uljaVARAŽDIN, 18. 4. 2019.
Na Veliki četvrtak, 18 travnja, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, predvodio je u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu Misu posvete ulja u zajedništvu s više od stotinu svećenika Varaždinske biskupije koji su tom prilikom obnovili svoja svećenička obećanja dana na svećeničkom ređenju.

Pozdravljajući okupljene svećenike, redovnice, redovnike, đakone i bogoslove biskup je podsjetio da je Veliki četvrtak spomen na veliki dan ustanovljenja euharistije i svećeništva. Dodao je biskup da u duhu vjere promatramo kako je Isus, osim dvanaestorice koja su tada bila s njime, u svojoj providnosti vidio i sve današnje svećenike. Vidio je da ćemo se odazvati njegovom pozivu, a danas želimo ponovno odgovoriti upravo na taj njegov poziv i obnoviti svoja obećanja dana na svećeničkom ređenju, poručio je uvodno biskup Mrzljak.

Svoje je duhovno razmatranje u propovijedi mons. Josip Mrzljak podijelio u tri slike koje je potom usporedio. Prvu sliku činile su starozavjetne riječi proroka Izaije koji je navijestio dolazak i utjelovljenje Božje riječi. Na drugoj slici je Nazaret, gdje Isus, u mjestu svog odrastanja, u sinagogi čita upravo Izaijine riječi “Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza” te kaže kako su se ‘njime ispunile ove riječi’. Treća slika jest Varaždin danas, na Veliki četvrtak kada se u katedrali okupio Božji narod predvođen đakonima, prezbiterima i biskupom. Ponovno slušamo te iste riječi “Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza”, poručio je varaždinski biskup.

- Možemo li usporediti ove Izaijine riječi s Isusovim riječima u Nazaretu kako se one upravo danas obistinjuju? Kao svećenici nismo odijeljeni svaki za sebe, već smo u tijesnoj povezanosti s Isusom. Zato zaista možemo reći kako je Duh Gospodnji i na nas došao, posebno u sakramentu Svetoga reda. Taj naš odaziv svetom redu nipošto nije samo događaj iz naše prošlosti, već smo danas pomazani, on se događa sada i Duh Gospodnji jest nad nama. S Duhom Božjim dolazi posebna Božja milost. Već je prorok Izaija nadahnut Duhom Svetim predskazao Onoga koji je za sve nas znao da ćemo biti oni koji će ga slijediti u njegovom poslanju. Kada želimo obnoviti svoja obećanja, želimo ih učiniti novima, da iz dana u dan budemo svjesni da je Duh Gospodnji nad nama. U poniznosti stajemo pred Boga i razmišljamo kako to da je izabrao baš nas, slabe i grešne ljude. To si želimo posebno posvijestiti upravo na Veliki četvrtak, dan kada je ustanovljena euharistija, ali i kada je Isus dvanaestorici dao vlast. Tako i nama Krist danas govori neka navješćujemo Radosnu vijest i dijelimo sakramente kako bi po nama bio prisutan u svijetu - rekao je u homiliji biskup Mrzljak.

Nakon biskupove propovijedi uslijedila je obnova svećeničkih obećanja, te euharistijska služba, a na kraju misnog slavlja biskup je posvetio ulje koje će se tijekom godine koristiti u sakramentima krštenja, svete potvrde i bolesničkog pomazanja u svim župama naše mjesne Crkve.
 
Goran Damjanić