Od:
Do:

Uskrsni ponedjeljak - misa za poginule i nestale hrvatske branitelje

Uskrsni ponedjeljak - misa za poginule i nestale hrvatske braniteljeVARAŽDIN, 17. 4. 2017.
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak je na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja, u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo služio svetu misu za sve smrtno stradale i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata.


Na misi su tako, uz velik broj vjernika, bili prisutni i članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije.
- Želimo se na poseban način sjetiti i pomoliti za sve naše branitelje iz Domovinskog rata. Želimo moliti s njihovim obiteljima i vjerovati kako njihovi životi nisu otišli uzalud. Njihove žrtve su nama donijele domovinu Hrvatsku, koja je zahvaljujući njima nakon mnogo stoljeća uskrsnula - poručio je Otac biskup.

Mons. Mrzljak kazao je kako nas je danas na svetoj misi okupio uskrsli Isus, a u Evanđelju po Mateju slušali smo kako Marija Magdalena i druga Marija žurno idu javiti Isusovim učenicima radosnu vijest, a putem sreću uskrslog Gospodina. U njima se javljaju strah, zbunjenost, ali i neopisiva sreća. U svojoj je homiliji okupljenim vjernicima biskup Mrzljak naglasio kako smo se za proslavu Svetog Otajstva pripremali 40 dana.

- To nas je vratilo u Stari zavjet i proroka Izaiju koji je gotovo opisao Isusovu muku i smrt. Stari zavjet govori nam o vjeri u vječni život. Ta vjera je bila nejasna, ali su još tada vjerovali da postoji život nakon smrti, jer Bog je Bog živih. Nisu oni znali kako se to treba dogoditi i kakav je život u vječnosti. Zato je važno proći kroz korizmeno vrijeme i na taj način ući u slavlje Vaznemoga otajstva, na poseban način onog zadnjeg čina, a to je Uskrsnuće - pobjede života nad smrću. Pred nama je opet sada 50 dana do blagdana Duhova. To su dani kada ćemo neprestano razmišljati o Isusovom uskrsnuću. Razmišljat ćemo o tome što se zapravo dogodilo u Jeruzalemu među Isusovim učenicima nakon što je On uskrsnuo. Drugim riječima, razmišljat ćemo o tome kako se rađala vjera i kako se rađala Crkva, jer Crkva se rađa iz vjere - istaknuo je varaždinski biskup.

Biskup je u svojoj propovjedi povukao paralelu onih što su zatajili Isusovo uskrsnuće prije 2.000 godina i onih koji to isto čine i dan danas.

- Bilo je onih koji su u Isusovo vrijeme svim silama željeli zatajiti Njegovo uskrsnuće. Zbog toga su važni ti prvi svjedoci vjere i onih 50 dana nakon Uskrsa, odnosno vrijeme kada mi poput Isusovih učenika razmišljamo o tome što se događalo na početku Crkve. Negiranje Isusovog uskrsnuća proteže s kroz cijelu povijest zadnjih 20. stoljeća. Neki vjeruju da je Isus uskrsnuo, dok neki to niječu, čak im je i stalo do toga da govore da je to izmišljeno. Zato je važno da i mi kršćani razmislimo o svojoj vjeri. Mogu nas snaći teškoće u vjeri, a možemo imati i sumnje poput Isusovih učenika. Ne trebamo se zbog toga iznenaditi, jer i sumnje su dio vjere, ali čovjek uvijek mora uzeti ono što je istina otvorena srca i u duhu poniznosti - poručio je mons. Josip Mrzljak.
 
Goran Damjanić