Od:
Do:

Blagoslov kipa Majke Božje i spomen ploče žrtvama komunističkog režima u Gornjem Jesenju

Blagoslov kipa Majke Božje i spomen ploče žrtvama komunističkog režima u Gornjem JesenjuGORNJE JESENJE, 5. 11. 2017.
U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, osnovanog u Varaždinu 20. rujna 2000. godine, i uz podršku tadanjeg župnika p. Josipa Krčmara, povodom 70. obljetnice mučeničke smrti vlč. Matije plemenitog Žigrovića (17. 07. 1943. – 17. 07. 2013.), župnika u župi Gornje Jesenje, prvi puta je organizirana komemoracija i spomen na tragičnu smrt župnika kojeg su 17. srpnja odveli partizani i nakon mučenja ubili, a misu zadušnicu tada je predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

Iste godine župu je preuzeo vlč. Danijel Herceg, a komemoracije se svake godine nastavila održavati na najbližu nedjelju mučeničke smrti župnika Žigrovića, pa je tako bilo i ove godine, 16. srpnja. Misa zadušnica prikazana je i za sve poginule, stradale i nestale u ratovima 20. stoljeća, kao i za žrtve diktatura i totalitarnih režima među kojima je bio i bogoslov Izidor Bistrović rođen 5. prosinca 1949. u župi Gornje Jesenje, a ubijen u JNA 3. prosinca 1969. godine.

Svake godine komemoraciji i misi zadušnici bili su prisutni i nećaci i rodbina obitelji Žigrović iz rodnog Kalinja iz župe Sveti Ivan Zelina, a razgovaralo se i o trajnijem spomenu koji bi uključivao i ostale žrtve. U nakani smo zahvaljujući župniku vlč. Danijelu Hercegu i gospodinu Ivanu Galoviću ove godine i uspjeli. Uz put koji vodi prema župnom dvoru i crkvi sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Jesenju postavljen je kip Majke Božje, a ispod je spomen  ploča na kojoj je zapisano: „Zdravo Kraljice Majko Milosrđa… Trajni spomen svim žrtvama totalitarnih režima, poginulim i nestalim u ratovima 20. stoljeća: župniku Matiji pl. Žigroviću, 17. 7. 1943., mještanima Cerja 1. 12. 1943., bogoslovu Izidoru Bistroviću, svim znanim i neznanim žrtvama, hrvatskim braniteljima i svima koji su život dali za domovinu. Po zagovoru Blažene Djevice Marije, milosrdni Isuse, primi ih u svoje srce. A. D: 2017.“

Blagoslov kipa i spomen ploče upriličen je u nedjelju, na spomendan sv. Mirka, 5. studenoga 2017., a u ime Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava nazočne je pozdravio i zahvalio svima koji su doprinijeli da se istina ne zaboravi Franjo Talan, te ih pozvao da iznesu svoja sjećanja i svjedočenja na žrtve i grobišta. Blagoslov kipa i spomen ploče predvodio je mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, a nakon blagoslova i molitve okupljeni vjernici u procesiji su se uputili na plato ispred ulaza u župnu crkvu gdje je održan blagoslov restauriranog župnog dvora.

Nakon blagoslova farofa potom je u crkvi uslijedila zahvalna misa, a uz mons. Perčića suslavili su bednjanski župnik  vlč. Neven Blažon i domaći župnik vlč. Danijel Herceg koji je na kraju mise zahvalio svima koji su pomogli na postavljanju kipa Majke Božje i spomen ploče, i doprinijeli obnovi župnog dvora,  te svima onima koji su u crkvu donijeli peciva i kolača te ostalih plodova na blagoslov.
 
Franjo Talan