Od:
Do:

Biskup Mrzljak slavio misu uz simpozij ratnih vojnih invalida u Varaždinskim Toplicama

Biskup Mrzljak slavio misu uz simpozij ratnih vojnih invalida u Varaždinskim ToplicamaVARAŽDINSKE TOPLICE, 31. 8. 2018.
U Varaždinskim Toplicama se od petka 31. kolovoza do subote 1. rujna održava 16. Zdravstveno-savjetodavni simpozij u organizaciji Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Tom prigodom je u petak navečer u župnoj crkvi svetog Martina u Varaždinskim Toplicama varaždinski biskup Josip Mrzljak predslavio svetu misu za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

U zajedništvu s biskupom svetu misu je slavio vlč. Stjepan Mostečak, domaći župnik ujedno dekan Varaždinsko-topličkog dekanata te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik.

Na početku misnog slavlja, sve vjernike, a posebno hrvatske branitelje, pozdravio je domaći župnik vlč. Mostečak, naglasivši kako se ovim misnim slavljem sjećamo svih preminulih hrvatskih branitelja, a napose onih koji su zemaljski život izgubili tijekom prošle godine.

Varaždinski je biskup u svojoj propovijedi govorio o tome kako su ljudi tijekom mnogih stoljeća povijesti Crkve na različite načine nastojali sačuvati i živjeti svoju vjeru. Govorio je biskup vjernicima o događajima koji su tijekom povijesti bili poticaj u jačanju vjere. Spomenuo je tako komad platna koji se čuva u Rimu natopljen Kristovom krvlju i vodom na samoj Kalvariji. Dodao je biskup Mrzljak i ovih dana posebno aktualno ludbreško čudo koje govori o događaju otprije prije više od 600 godina kada je svećenik tijekom mise posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Kristovo Tijelo i Krv. Vino se u jednom trenutku u njegovom kaležu pretvorilo u pravu krv koju je prestrašeni svećenik stavio u bočicu i zazidao u zid dvorca u Ludbregu. Relikvija je kasnije pronađena te je s vremenom nastala ova velika pobožnost.

- Pobožnost ludbreškom čudu nastala je iz sumnje jednog svećenika, ali i kao poticaj vjere svima koji se okupljaju i koji slave Predragocjenu Krv i zahvaljuju na onome što je Isus učinio za čovjeka. Od zla i grijeha smo otkupljeni Krvlju Kristovom. Oprani smo da možemo biti novi ljudi. Krv je uvijek znak života, pa tako  u euharisitji slavimo život, život koji je Isus želio da bude u nama - po kruhu kao Tijelu i vinu kao Krvi Kristovoj. Želio je da taj život kola u nama kao njegov život. To je glavna istina naše vjere kada govorimo o Predragocjenoj Krvi Kristovoj - napomenuo je biskup Mrzljak.

Nije zaboravio spomenuti biskup kako je puno krvi proliveno tijekom povijesti na ovim prostorima. Krvi kao znak života.

- Krv mučenika je sjeme novih kršćana. Ta mučenička smrt je uvijek prisutna u povijesti Crkve. Znamo i koliko je krvi proliveno u našem Domovinskom ratu. Mnogi su dali svoj život za vrijednosti koje su neizrecive. Branitelji, kada su išli u obranu domovine, bili su svjesni da su u opasnosti i da će možda trebati proliti krv. Vjerujemo kako je njihova prolivena krv sloboda koja se rađa, ali sjeme kada se posije treba vremena da donese plod. Zato vjerujemo da prolivena krv mnogih naših branitelja kroz mnoge ratove u povijesti, kada su se borili za vrijednosti čovjeka, neće ostati bez ploda. To je korijen pobožnosti Predragocjene Krvi Kristove u kojoj zahvaljujemo Isusu na žrtvi kojom nam je omogućio da živimo novim životom - poručio je u homiliji varaždinski biskup.

Spomenimo kako je, uoči ovog simpozija, 28. - 30. kolovoza, trodnevnu duhovnu obnovu članova Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, u Varaždinskim toplicama, predvodio p. Ike Mandurić.

Podsjetimo, kao i svake godine, cilj održavanja ovog simpozija je upoznavanje hrvatskih ratnih vojnih invalida, kao i članova njihovih obitelji, s najnovijim saznanjima, pravima i mogućnostima u cilju što kvalitetnijeg života te pronalaženju rješenja u suradnji sa stručnjacima i nadležnim institucijama.
 
Goran Damjanić