Od:
Do:

Na početku velike devetnice „Hrvatska moli za život“ misu predslavio umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac

Na početku velike devetnice „Hrvatska moli za život“ misu predslavio umirovljeni vojni biskup Juraj JezerinacVARAŽDINSKE TOPLICE, 25. 3. 2019.
Na poziv i inicijativu dubrovačkog biskupa i predsjednika Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, mons. Mate Uzinića, na svetkovinu Navještenja Gospodnjega, u ponedjeljak 25. Ožujka, započela je velika molitvena devetnica „Hrvatska moli za život“.

Na tu devetnicu  posebno je svećenike Varaždinske biskupije, tijekom korizmenih susreta, potaknuo i pozvao biskup Josip Mrzljak da se u svojim župama pridruže molitvenom zajedništvu zajedno sa svojim vjernicima. Sve do svetkovine Rođenja Gospodnjega, do Božića, 25. prosinca.

Prvi dan velike devetnice započeo je svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Martina u Varaždinskim Toplicama, koje je predvodio umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac zajedno s domaćim župnikom Stjepanom Mostečakom.

Uvodeći u misno slavlje lijepi broj okupljenih vjernika, biskup je naglasio „kako je cilj ove velike devetnice probuditi svijest o veličini djeteta i njegovom bogatstvu za obitelj, narod i domovinu“.
U homiliji istaknuo je značenje svetkovine Navještenja Gospodnjega kojim je Bog sam ušao u ljudsku povijest, kojega je već prorok Izaija u Starom zavjetu navijestio kao Emanuela – koji će biti Bog s nama. „Kralju Ahazu, protiv kojega su se digli susjedni kraljevi prorok je navijestio da se ne treba bojati neprijatelja, nego da svoje pouzdanje stavi u Boga koji priprema nešto veliko“, rekao je.

To se ispunilo u otajstvu utjelovljenja u krilu Marije Djevice, za koje Benedikt XVI (papa u miru) kaže da je “ središnji i najuzvišeniji trenutak u povijesti ljudskog roda“. „Mi se svakog dana tri puta s radošću spominjemo tog najuzvišenijeg trenutka uz zvukove naših zvona moleći Anđeosko pozdravljenje“.

U nastavku propovijedi biskup je istaknuo je nekoliko najvažnijih poruka svetkovine Blagovijesti, među kojima je posebno istaknuo primjer Blažene Djevice Marije koja je milosti puna, a milost je kako reče bl. Alojzije Stepinac „neprocjenjivo blago za dušu po kojoj postajemo djecom Božjom, a gubitak te milosti je najveća nesreća za čovjeka, te ako želimo častiti bl. Djevicu Mariju, onda je moramo nasljedovati boreći se protiv grijeha osobito teškoga“.

„Marija se sva predala Bogu pa i mi trebamo sve svoje pouzdanje staviti u Božje ruke poput bl. Alojzija Stepinca koji je živio svoje geslo: In te Domine speravi – U tebe se Gospodine uzdam“, rekao je biskup. „Isus je postao našim bratom a njegova Majka našom majkom. Znači da nismo sami. Imamo Isusa i njegovu Majku za svoju majku. Imamo odvjetnicu i zagovornicu. Dušu duše Hrvatske – kako stoji u Remetama“, rekao je.

Sljedeća važna poruka svetkovine vidi se u djetetu koje je najveći Božji dar obitelji, narodu i domovini. „kao što je Isus Krist – druga božanska osoba Presvetog Trojstva, najveći dar ljudskom rodu tako je svako dijete najveći dar obitelji, narodu i domovini“.

„Drago mi je da upravo današnjom svetkovinom Blagovijesti započinje velika devetnica Hrvatska moli za život, te će se održavati svakog 25-og u mjesecu kao spomen utjelovljenja Božjeg Sina Isusa Krista. Premda neki naši stručnjaci predviđaju nestanak hrvatskog naroda, čvrsto sam uvjeren da će hrvatski narod opstati, jer narod koji moli, taj narod živi“.

Biskup je pozvao vjernike da se odazovu i priključe molitvenim nakanama na koje je vjernike župe prigodnim plakatom i letkom pozvao župnik, a to su: da poraste osjećaj da smo svi koji živimo u ovo vrijeme odgovorni za budućnost i opstanak našeg naroda, prije svega u našoj župi, a onda i u našoj domovini, na način da pomažemo i potičemo osnutak novih obitelji koje će radosno darovati nove živote našem narodu i Crkvi; da štitimo i promičemo život od naravnog začeća do prirodne smrti, ne dajući se zavesti nečovječnim zakonima i obmanjujućim glasovima koji ugrožavaju život nezaštićenoga ljudskog bića; da se kao kršćani borimo za donošenje zakona koji će štititi život, a osuditi svako ubijanje nerođenih, kao i ozakonjenja namjernog prekidanja života nemoćnih, bolesnih ili starih; da molimo za one koji donose zakone u našoj domovini, a koje smo mi sami izabrali na tu odgovornu dužnost, da donošenjem zakona promiču dostojanstvo života, obitelji i našeg naroda koji već četrnaest stoljeća gaji svoje kršćanske vrijednosti; da poraste svijest vjernika u našoj domovini da je budućnost našeg naroda u Božjim rukama, ali i da i mi sami imamo veliku odgovornost prema budućnosti kada biramo nositelje vlasti i svoje predstavnike u naš Sabor ili Europski parlament, da svojim glasom odaberemo po savjesti one koje smatramo da će nas pošteno zastupati i da će biti branitelji naših vrijednosti.

Biskup je spomenuo primjer poznatog talijanskog tenora Andree Bocellija i njegove majke koja ni na nagovor liječnika nije pristala na pobačaj nego je rodila i svojim primjerom tako ohrabrila mnoge žene koje će se naći u sličnoj situaciji da i one donesu odluku poput njezine.

„Molimo da se svako začeto a nerođeno dijete u Hrvatskoj sretno rodi, da svojim rođenjem razveseli roditelje, obitelj i naš narod i obogati nam dragu domovinu“, potaknuo je biskup.
Nakon pričesti okupljena zajednica izmolila je za tu prigodu preporučenu molitvu za život pape Benedikta XVI.