Od:
Do:

Varaždin, Čakovec i Koprivnica i ove godine mole za spas nerođene djece

Varaždin, Čakovec i Koprivnica i ove godine mole za spas nerođene djeceVARAŽDIN, 29. 9. 2017.
U srijedu 27. rujna, na blagdan svetog Vinka, započela je nova jesenska kampanja molitvene inicijative “40 dana za život”. Sve do 5. studenoga Inicijativa organizira molitvu za zaštitu nerođenih u 28 hrvatskih gradova. Među njima je i grad Varaždin, sjedište Varaždinske biskupije, a moli se na starom mjestu; ispred ulaza u Opću bolnicu i to od 8 do 10 sati ujutro. Ondje se moliteljima iz Varaždina u petak 29. rujna pridružio i nacionalni voditelj Inicijative Ante Čaljkušić koji odmah po dolasku nije skrivao zadovoljstvo što varaždinski vjernici mole ispred bolnice kako bi bili znak ‘Božje poruke za život’. Najveća radost članovima inicijative je, kažu, kada dobe povratnu informaciju da je nečiji život spašen.

- S nama je došao i kip Gospe Fatimske jer na taj način želimo obilježiti stotu obljetnicu od Gospinih ukazanja. To je bila i želja našeg duhovnog savjetnika, patera Marka Glogovića, koji je želio da Gospa posjeti sva mjesta bdjenja - istaknuo je Čaljkušić.

Pomoć pri iscjeljenju rana

Svojim djelovanjem, dodaje, žele moralno, duhovno i materijalno pomagati trudnicama, a ideja je uskoro otvoriti i centar za pomoć trudnicama koje nemaju podršku najbližih. Ondje bi mogle dobiti kako psihološku, tako i materijalnu pomoć.

- U suradnji s Udrugom Betlehem, ali i drugim udrugama za život, već smo pomogli mnogim ženama. Također, želja nam je kroz inicijativu “40 dana za život” i našu udrugu “Hrvatska za život” krajem ove godine otvoriti Centar za život u Zagrebu, početkom iduće godine u Splitu, a kroz dvije do tri godine da takav centar bude i u Vukovaru. To je u biti mjesto susreta s onim ženama koje su u problemima, koje dvoje hoće li pobaciti ili roditi. Bit će to mjesto susreta i onim majkama i očevima koji pate od postabortivnog sindroma te ćemo im pokušati pomoći da iscijele svoje rane - napominje Ante Čaljkušić.

Rezultati dosadašnjih molitvenih aktivnosti su, kaže, sjajni jer je spašeno mnogo djece čija je sudbina bila neizvjesna.

- Znamo za velik broj spašene djece u onim bolnicama pred kojima smo bdjeli. Znamo iz prve ruke za žene koje su išle abortirati, a baš ispred bolnice su se odlučile za život svoga djeteta. Jedna žena je išla pobaciti, a u razgovoru samo s jednom moliteljicom, odlučila je zatražiti našu pomoć i zadržati dijete. To će se dijete roditi za dva tjedna. Znamo, osim toga, za 47 spašenih života. To su skoro dva školska razreda, a velik je broj i onih plodova za koje ne znamo. Ima stotinjak žena koje su učinile pobačaj, a sada aktivno mole pred bolnicama. Ovo je, dakle, i pokret obraćenika - poručio je nacionalni voditelj molitvene inicijative “40 dana za život”.

Pravo na život svakog začetog djeteta

Zahvaljujući, između ostalog, i varaždinskom ogranku inicijative "40 dana za život", i Varaždin je na karti Hrvatske kada je riječ o molitvi za spas nerođenih.

- Zadovoljni smo odazivom. Organizirani smo da svaki dan imamo jednoga redara, odnosno dežurnog. Svaki dan je odaziv od 10 do 12 ljudi i nemamo nikakvih problema, molimo, bdijemo i družimo se. Pravo na život svakog začetog djeteta je osnovni uvjet inicijative - napominje Ivančica Milovec, predstavnica varaždinskog ogranka Inicijative.

Alenka Kruljac iz Udruge Betlehem prije tri godine pridružila se molitvi za spas i zaštitu nerođene djece.

- Svi znamo da se ide na to da se prava na život štite svakom čovjeku, a ovo maleno nerođeno dijete je isto čovjek. Jako se veselimo željenoj djeci, a tako se isto moramo veseliti i onoj neželjenoj. Želimo poduprijeti da svako začeto dijete dođe na svijet - kaže gospođa Alenka.

Glavni alat je - molitva, ali i konkretna materijalna pomoć

Glavni alat članova molitvene inicijative “40 dana za život” krije se u njihovom nazivu. Ali da ne ostane samo na molitvi, pružaju i materijalnu te psihološku pomoć.

- U tišini molitve želimo pomoći ženama i djevojkama. No, bilo tko da nam se obrati, nećemo mu samo duhovno pomoći, već i materijalno. Što god je u našoj moći. Naime, ono što funkcionira su naše kuće koje prihvaćaju žene i djevojke koje su ostale bez podrške, a fizički su i psihički maltretirane. Sakupljamo odjeću za djecu, krevetiće, hranu, zapravo sve što je potrebno i za trudnicu i za dijete. Ako Bog da, nadamo se da će i u Varaždinu jednoga dana biti otvoreno sklonište za buduće majke. Žena nikada neće požaliti što je rodila svoje dijete, bez obzira na trenutnu tešku i neizdrživu situaciju. Svako rođenje djeteta je dodatni blagoslov za tu osobu, za njenu obitelj, ali i za širu zajednicu. Moram pohvaliti naše članice Udruge Betlehem, ali i ostale volonterke koje su ovdje lani molile, da su rodile, tako da su kod kuće sa svojom dječicom, pa nas je i radi toga nešto manje. No, koliko budu mogle, one će sudjelovati u ovome. Imamo puno drugih volontera. Optužbama kojima nas nerijetko počaste da neka idemo konkretno ženama pomagati, možemo pokazati kako ima jako puno žena koje volontiraju, pomažu na sve strane, uz svoje obaveze u obitelji i na poslu. Nismo od nikog plaćeni, nitko nas nije vukao za rukav da ovo radimo, već prvenstveno radimo za dobrobit naše dječice, jer znamo koliki je to blagoslov i koliko je zlo ubiti to malo nezaštićeno dijete. Mi smo njihov jedini glas - poručuje Alenka Kruljac iz varaždinske Udruge Betlehem.

Varaždinski ogranak Inicijative jesensku molitvenu kampanju za život započeo je još 23. rujna kada su organizirali cjelonoćno bdjenje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u kapucinskoj crkvi u Varaždinu od 19 sati, pa sve do 7 sati ujutro idućeg dana.

“Tijelo je hram Duha Svetoga”

Osim u Varaždinu, za spas nerođene djece moli se i u ostalim većim gradovima Varaždinske biskupije. U Čakovcu se moli svakodnevno od 6 do 18 sati ispred Županijske bolnice, kao i u Koprivnici, ispred Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“, od 5,30 do 17,30 sati.

- Po peti puta Inicijativa se održava i u Čakovcu. Od aktivnosti svakako vrijedi izdvojiti središnji događaj, tribinu “Tijelo je hram Duha Svetoga”, na kojoj će gostovati dr. Mirjana Radan, specijalistica ginekologije i porodništva, te bračni parovi koji će nam iznijeti svoje svjedočanstvo o predbračnoj čistoći. Tribina će se održati 15. listopada u Katoličkom domu u Čakovcu - kazala je Sanja Bratinšćak, voditeljica molitvene inicijative “40 dana za život” za grad Čakovec.

Više o inicijativi možete saznati na www.40danazazivot.com.
 
Goran Damjanić