Od:
Do:

Varaždinski biskup Josip Mrzljak slavio misu s hodočasnicima Marijanskog zavjeta za domovinu

Varaždinski biskup Josip Mrzljak slavio misu s hodočasnicima Marijanskog zavjeta za domovinuVARAŽDIN, 28. 6. 2018.
Zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu već četvrtu godinu za redom okuplja mnoštvo ljudi, ponajprije hrvatskih branitelja i mladih koji posjećuju marijanska svetišta, preporučujući Domovinu Nebeskoj Majci.

Dio glavne rute Marijanskog zavjeta za domovinu, točnije 80 km, prolazi i varaždinskom biskupijom. Ove godine od 26. do 29. lipnja i to od Reke kod Koprivnice, preko Ludbrega, Varaždina i Ivanca sve do Lobora.
 
S hodočasnicima ove rute susreo se i varaždinski biskup Josip Mrzljak. Za njih je, u četvrtak 28. lipnja,  u jutarnjim satima predvodio euharistijsko slavlje u katedrali u Varaždinu.

- Želimo se ovom svetom misom pridružiti hodočasničkom putu i moliti za sve vas i one koji su u duhu s vama na križnom putu. Treba izdržati mnoge križeve ovoga puta, kao što treba izdržati i mnoge križeve i teškoće naša domovina Hrvatska kojoj molitvena pratnja može puno pomoći - poručio je biskup Mrzljak.

U zajedništvu s mons. Mrzljakom svetu su euharistiju slavili mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Damir Bobovec, kanonik Stolnog kaptola, pater Zdravko Jelušić, isusovac iz Župe Presvetog Srca Isusovog iz zagrebačke Palmotićeve ulice koji prati hodočasnike, vlč. Ivica Horvat, policijski kapelan u Varaždinskoj biskupiji, te vlč. Nikola Tomašević, biskupov tajnik.

U ovoj inicijativi koja je potekla od laika, biskup Mrzljak primjećuje bogatstvo i pokretačku snagu Crkve.

- Svaki onaj koji je kršten ima svoju zadaću u Crkvi koju mu daje sakrament krštenja. Zato možemo samo pohvaliti ovakve inicijative koje se pojavljuju: razna hodočašća, pokreti, molitvene zajednice... to je bogatstvo Crkve, a na nama biskupima je da potičemo i pratimo da nešto ne prelazi izvan okvira nego ostane unutar Crkve - kazao je biskup.

Zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu traje 11 tjedana. Glavna ruta, s više od 1600 km, proteže se od Osijeka do Dubrovnika, dijelom prolazi i kroz BiH, a hodočašće je pokrenula Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali mladi i branitelji.
 
Kako nam objašnjava tajnica Bratovštine, Marina Garić, inicijativa je potekla od branitelja Anđelka Đereka koji je, prošavši poznati Camino – put sv. Jakova, došao na ideju da se tako nešto napravi i u Hrvatskoj i to posebno povezano s marijanskim svetištima budući da oduvijek postoj ta neka povezanost između Hrvatskog naroda i Marije za koju vjerujemo da je svojim zagovorom uvijek štitila naš narod.

- Osim toga, tu je komponenta branitelja i mladih koji su zajednički to pokrenuli kao oni koji su stvorili našu Domovinu uz Božju pomoć i Gospin zagovor i onih na kojima ostaje budućnost naše Domovine, kako bi se te prave vrijednosti i istina o Domovinskom ratu mogle prenijeti iz prve ruke - pojašnjava Garić.

Marijanski zavjet za Domovinu svojevrsni je nastavak onog zavjeta kojeg su branitelji, dok su branili našu Domovinu, sklopili s našom Nebeskom Majkom Marijom, koja nas je i u prošlosti štitila, a osobito u Domovinskom ratu. Naime, dok su se branitelji u ratu fizički borili nosili su krunice oko vrata, a brojni ljudi su za njih i za našu Domovinu molili: djeca, mladi, stari...svi su bili u zajedništvu objedinjeni u molitvi.

- Sada želimo ponovno potaknuti to zajedništvo i tu neku svojevrsnu duhovnu obnovu cijele naše Domovine. Zato prolazimo krajevima Hrvatske, zajedno s njima molimo, blagoslivljamo mjesta kojima prolazimo,  zajedno s tim ljudima kroz čiji grad prolazimo, tih nekoliko dana i živimo. Stoga pozivamo i njih da se pridruže u samom hodu. Smatramo da je to ključno, a podrška duhovnika, svećenika i biskupa nam je iznimno važna - poručila je Garić.
 
Jedan od sudionika hodočašća je i Marijan Almaš, stopostotni invalid Domovinskog rata koji kaže kako je na hodočašću najprije iz zahvalnosti Bogu. Na ovom hodočašću, on, kako i ostali branitelji, želi mladima pokazati što je vjera, što je domovina i istina o Domovinskom ratu.

- Mi smo istinski borci prvo za vjeru, a onda i za svoju Domovinu – kaže Almaš, a na upit o odojmovima s hodočašća, kaže da su prekrasni. -Tu nastaju prekrasna, ne prijateljstva, nego ljubavi, između nas hodočasnika i preporučio bih svakome i branitelju i mladoj osobi da nam se priključe, jer tu se stvara ono pravo istinsko zadovoljstvo življenja života uz dragoga Boga, vjeru, molitvu, ali i kroz pjesmu, hod i druženje. Tada se ne osjeti ni bol ni težina toga hoda - zaključuje Almaš.    

Ivančica Škarić na hodočašću je svake godine.

- Svi nosimo Domovinu u srcu i želimo boljitak Domovine. Tako sam i ja krenula molitvom i hodom u hodočašće po cijeloj Domovini, a osim toga, ovo je i prilika hodom upoznati vlastitu Domovinu. Ovo hodočašće je nešto jedinstveno i prekrasno. Ne treba ići dalje od Hrvatske. Treba se pridružiti ovom Marijanskom zavjetu, prehodati Hrvatsku, vidjet probleme sjevera i juga, kako ih riješiti, kako ujediniti, kako podijeliti zajedništvo. Naime, svi osobni problemi nestaju pred ljepotom ovog zajedničkog druženja, molitve i svega što se na ovom putu događa – rekla je Škarić.
 
Mlada framašica iz Čakovca, Marta Delost, također ovim hodočašćem želi zahvaliti Bogu na Domovini koju nam je dao te braniteljima koji su za nas bili spremni dati svoje živote. Na hodočašće ju je privukla molitva i zajedništvo koje se na njemu stvara, a vjeruje i kako je Marijanski zavjet za Domovinu nešto čime se Domovini može pomoći.

- Hodočašće bih preporučila svima koji su voljni moliti za Hrvatsku, svatko je dobrodošao i svatko se može priključiti od najmlađih do najstarijih – poručila je Marta.
 
Krešimir Čeko, koordinator rute objasnio je i kako se priključiti hodočašću.

- Hodočašće je prilagođeno da se mogu priključiti svi. Rute su kratke, a uz nas je uvijek jedno vozilo u pratnji. S nama je puno invalida domovinskog rata i starijih ljudi, stoga pozivamo sve da nam se priključe, pa makar samo kroz svoju župu, pa i komadićak rute ili barem molitvom od kuće, jer to je bit – molitva - kaže Čeko.

U ovom zavjetnom hodočašću, izriče se zahvalnost i moli za slobodu, dostojanstvo, vjernost, i napredak našeg naroda po zagovoru i pod zaštitom Nebeske Majke Marije. Priključimo se i mi, barem molitvom.

 
Iva Kuzmić
Goran Damjanić