Od:
Do:

Misa zahvalnica za zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

Misa zahvalnica za zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj BistričkojVARAŽDIN, 1. 7. 2019.
Misu zahvalnicu za 330. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj predslavio je u ponedjeljak 1. srpnja u katedrali Uznesenja BDM mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, u zajedništvu s više svećenika naše mjesne Crkve.

Na početku misnog slavlja biskup Mrzljak je podsjetio kako smo kao vjernici i ove godine nastavili tradiciju pobožnosti Majci Božjoj Bistričkoj. Dakako da smo svi dionici tog hodočašća, a večeras želimo Bogu zahvaliti na tome što smo ispunili zavjet te se duhovno obogatili, poručio je biskup.

Propovijed je tijekom svete mise održao fra Ivan Miklenić OFM, gvardijan Franjevačkog samostana svetog Ivana Krstitelja u Varaždinu. Fra Ivan je kazao kako se okupljeni na zahvalnom slavlju za ovogodišnje hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj želimo obnoviti u vjeri, učvrstiti u nadi i poboljšati našu ljubav i brigu jednih za druge.

- Kroz ovih 330 godina u bistričkom su svetištu rasle mnoge generacije u vjeri, bila je to svojevrsna škola molitve, škola susreta s Božjim milosrđem po sakramentu svete ispovijedi. Pa i oni koji se nisu redovito ispovijedali, na Bistrici su išli na ispovijed. U molitvi križnog puta imamo iznova novu priliku prepoznati i uvidjeti neizmjernu Božju dobrotu i ljubav prema svakome od nas. Isus je došao na svijet za sve nas; trpio, umro i uskrsnuo za nas. Pa i za one koji su nam možda ‘teški’, s kojima možda ne možemo. On svima daje šansu i poziv: “Idi i odsada više nemoj griješiti!” prepoznajemo to i danas u našem svagdanjem životu. Bog nas ljubi i oprašta, ali nas i poziva na promjenu života, na obraćanje. Kada god slavimo svetu misu i susrećemo se s Bogom i ljudima, Bog nam na poseban način odgovara po svojoj Riječi. Učinio je to i danas - poručio je gvardijan.

Fra Ivan je u nastavku homilije razmatrao nad odlomkom Ivanova evanđelja koje govori o svadbi u Kani Galilejskoj.

- Evanđelist Ivan o Mariji kaže ‘bila ondje Isusova majka’. Ivan ne govori puno o Mariji, ali nam donosi pouku kako poput Marije biti Isusovim učenikom. Prepoznajemo Mariju kao poniznu službenicu. Marija je tu, nenametljivo prisutna kao prava majka. Kada je vidjela potrebu da treba pomoći u nevolji, slugama kaže: “Što god vam rekne, učinite”. U tim riječima osjećamo svu njezinu veličinu. Osjećamo koliko je kao majka voljela svoga sina i koliko je kao njegova i naša majka shvatila ono što je bitno. Marija ne daje puno savjeta, jer pravu mudrost čovjeku može dati jedino Bog. Najviše što Marija može učiniti jest dovesti nas Isusu. I po ovom hodočašću želi i nas pripraviti da s pažnjom i vjerom možemo slušati njegovu riječ. Baš kao majka Isusova ima onaj temeljni zadatak te nam i danas pruža Isusa. Ako se zagledamo u njezin blagi lik, vidimo da na rukama drži Isusa, ali ne čuva ga ljubomorno za sebe, nego ga daje nama. Marija svakome posebno poručuje: “Što god vam Isus rekne, učinite!” - kazao je fra Ivan.

Kroz cijelu povijest Crkve i našeg hrvatskog naroda, osobito onda kada je neka kriza, opasnost i nevolja, Marija je bila i ostaje utočište i put k Sinu, nastavio je razmatranje gvardijan Franjevačkog samostana.

- Marija je nalazila način da još snažnije bude prisutna, kao i na svadbi u Kani. U svijetu i društvu u kojem živimo toliko toga nema. Nije zato čudno da mnoga svetišta od Bistrice do Trsata, od Sinja do Aljmaša, Tekija, Letnice i Međugorja oživljuju, jer ljudi dolaze, traže Boga. A Marija pokazuje put prema Isusu. Okuplja svoju djecu i preporučuje ih Sinu. Možda je i to znak da toliko toga nema. Dok molimo Mariju da moli za nas grešnike, molimo i za našu sadašnjost i budućnost. Naučimo da poput Marije imamo i oko i srce za bližnjega, jedni za druge. Današnje čovječanstvo nema mnogo toga, nedostaje nam ‘vina’ - one prave iskrene radosti, nade, svježine, želje i ljubavi za životom. Današnji čovjek, makar je tehnika toliko napredovala, ipak izgleda kao da je umoran od života. Iako imamo svega, i troduplo više od naših starih, opet dogodi se da mnogi nemaju potrebno za život. Nisu za to krivi samo oni koji ne vjeruju u Boga. I mi ponekad ne znamo se pravilno približiti i pomoći drugome. Ili barem sklopiti ruke i moliti da Bog providi i nađe načina da se i njima pomogne. I sami smo iskusili radost kada nam je netko u nečemu pomogao. Prepoznajemo i svoju krivnju što ne znamo poput Marije vidjeti što nedostaje kako bismo i mi mogli pomoći. Prepoznajmo i priznajmo da i nama samima puno toga nedostaje. Zato nam danas, po ovom svetištu koje smo pohodili i po zajedničkom slavlju ovdje u našoj katedrali, Marija donosi Krista raspetog i uskrslog čiju riječ osluškujemo i kojeg ćemo u pričesti primiti da nam bude putokaz i snaga u našem svakodnevnom životu. Ako mi danas ovdje okupljeni, vraćajući se s hodočašća, u svojoj kući ili obitelji, župi ili gradu, počnemo biti više Kristovi, tada će ovaj svijet upravo zbog nas i po nama biti više Božji, a time i bolji. Tada ćemo izgrađivati svijet u kojem će biti manje suza i straha, a više ljubavi i brige. Prepoznajmo riječi današnjeg evanđelja: “Bila ondje Isusova majka”, prepoznajmo tu radost - zaključio je fra Ivan Miklenić u svojoj propovijedi.

Na kraju svete mise vjernicima se obratio biskup Josip Mrzljak. Zahvalio je svim sudionicima ovogodišnjeg hodočašća, svećenicima i župnicima, gvardijanu na riječima homilije, kao i svima u Župi Uskrsnuća Isusova Kučan Marof koji su sudjelovali u organizaciju i pripremi hodočašća.
 
Goran Damjanić