Od:
Do:

Misom zahvalnicom "Te Deum" za školsku i akademsku godinu završena nacionalna završnica Katoličke malonogometne lige

Misom zahvalnicom "Te Deum" za školsku i akademsku godinu završena nacionalna završnica Katoličke malonogometne ligeVARAŽDIN, 16. 6. 2019.
Misa zahvalnica "Te Deum" za proteklu školsku i akademsku godinu proslavljena je u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u nedjelju 16. lipnja.

Misnim slavljem, kojeg je predslavio varaždinski biskup Josip Mrzljak, ujedno je okončana i nacionalna završnica Katoličke malonogometne lige koja se u našoj Varaždinskoj biskupiji održavala od 13. do 16. lipnja.

U zajedništvu s biskupom Mrzljakom bili su mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, vlč. Zoran Grgić, župnik Župe sv. Vida u Vrbovcu i povjerenik za pastoral mladih u Bjelovarsko - križevačkoj biskupiji, zatim don Tuna Jozić, župnik Župe Gospe od Zdravlja iz Jezera u Šibenskoj biskupiji, vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik.

Na početku misnog slavlja biskup je podsjetio kako na nedjelju nakon svetkovine Duhova Crkva slavi svetkovinu Presvetoga Trojstva Boga našega. Biskup je okupljenima, a posebno malonogometašima, poručio kako su se ovih dana nadmetali u nogometu, a kako se na svetoj misi također želimo natjecati, ali u ljubavi i dobru prema Bogu i bližnjima.

U svojoj propovijedi biskup je razmatrao nad odlomkom iz Ivanova evanđelja u kojem Isus na rastanku poručuje učenicima “Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh istine – upućivat će vas u svu istinu”.

- Ova poruka ne vrijedi samo za Isusove učenike, već i za sve nas danas. Ni mi ne možemo sve nositi i znati. Zato nam Isus šalje svojega Duha koji nas upućuje u svu istinu. Kada Isus govori o Duhu, možemo vidjeti našeg Boga u tri osobe; Oca koji šalje u svijet svog jedinog Sina te Duha Svetoga. To je naš Bog koji nas upućuje u svu istinu. Temeljno pitanje koje si čovjek postavlja jest što je istina o životu. Koja je prava istina i tko će nam na to moći odgovoriti? Ako se pouzdamo u čovjeka i naše ljudsko znanje, tada dobivamo bezbroj odgovora i pitamo se koji je od tih odgovora istinit. Zanimaju nas pitanja o životu. Tko je gospodar života i može li čovjek gospodariti svojim životom? Kako treba živjeti i završiti život? Tko će nam pokazati taj put? Postoje li neki umni ljudi koji će nam odgovoriti ili je potrebna sila Duha Svetoga, sila koju Isus šalje svima nama? Apostoli su bili u strahu jer nisu znali kako će bez Isusa, ali on im kaže ‘ne bojte se’. Zanima nas istina o Bogu. Mnogi će danas reći kako vjeruju u Boga, ali imaju različite slike izmišljenih Bogova. Zato je tako važno vidjeti istinu o našem Bogu. Dakako da smo svjesni da nikako nećemo do kraja moći doći do prave istine o Bogu, ali to je napor koji nas vodi kroz život. To je škola kršćanskog života kroz koju prolazimo, ali koja nikada ne završava - poručio je biskup.

Mons. Josip Mrzljak je spomenuo kako ovom svetom misom želimo zahvaliti na protekloj školskoj i akademskoj godini te kako, razmišljajući o tome, prepoznajemo Božju dobrotu i darove koje nam daje. Čovjek otkriva nove stvari, ali trebamo gledati Duha Svetoga koji otvara nove vidike i daje čovjeku sposobnost, kazao je biskup.

- Vjera je dar koji Bog daje čovjeku. Taj dar čovjek može primiti tek u poniznosti te kada spozna sebe kao ograničeno biće kojem je potreban netko tko će mu pomagati da spozna svoj smisao na zemlji. To je polazna točka ako čovjek u punini želi živjeti svoj život. Vidimo kako čovjek neprestano luta. Trudi se, ali luta. Zašto? Jer mislimo da sve sami možemo. Trebamo prepoznati istinu koju Bog daje čovjeku, jer ne postoji ništa vrjednije od onoga što Bog daje čovjeku - poručio je varaždinski biskup.

Prije završnog biskupovog blagoslova vlč. Tihomir Kosec je zahvalio učenicima, studentima, učiteljima, profesorima i svima onima koji djeluju u odgojno-obrazovnom sustavu, a zahvalio je i svim sudionicima, organizatorima, volonterima, sponzorima i ekipama nacionalne završnice Katoličke malonogometne lige. Nakon riječi zahvale uslijedilo je svečano proglašenje najboljih i podjela odličja i zahvalnica.

Podsjetimo, Varaždinska biskupija imala je čast biti domaćinom 16. nacionalne završnice Katoličke malonogometne lige, a tijekom tri dana u Varaždinu, Čakovcu, Ivancu, Ludbregu i Koprivnici 16 momčadi iz nad/biskupija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine nadmetalo se na sportskim borilištima. Varaždinsku biskupiju predstavljale su dvije ekipe: Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Molve i Župa Uzvišenja Svetoga Križa Vratišinec. Organizatori ovog događaja bili su Ured HBK za mlade i Povjerenstvo za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Nakon razigravanja po skupinama u petak, najbolje dvije ekipe iz svake skupine plasirale su se u četvrt završnicu, dok je veliko finale igrano u subotu 15. lipnja u Gradskoj sportskoj dvorani uz Dravu uz izravan televizijski prijenos na Vtv televiziji i Laudato tv-u.

Treću godinu zaredom najbolja momčad Katoličke malonogometne lige u Hrvata bila je ekipa iz Župe Svetog Ilije iz Stolca iz Trebinjsko-mrkanske biskupije u Bosni i Hercegovini. Iz njihovih redova dolazi i najbolji igrač završnice Mario Marić. Mladići iz Stolca u finalu su s 2:0 bili uspješniji od ekipe iz Župe Uznesenja BDM Kreševo (Vrhbosanska nadbiskupija), iz koje dolazi najbolji vratar Mateo Bilić, dok je treće mjesto osvojila ekipa iz Župe svetog Josipa iz Dugog Rata (Splitsko-makarska nadbiskupija). Trofej za najboljeg strijelca završnice podijelili su Ivan Šarić (Dugi Rat) i Dražen Čavar (Župa svetih Ćirila i Metoda Osijek), dok je posebnu nagradu za fair-play osvojila momčad Župe svetog Josipa sa zagrebačke Trešnjevke.
 
Goran Damjanić