Od:
Do:

Duhovna obnova mladih kao priprema za svetkovinu Duhova

Duhovna obnova mladih kao priprema za svetkovinu DuhovaVARAŽDIN, 26. 5. 2020.
Sveta misa, kateheza i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u župnoj crkvi sv. Nikole u Varaždinu, u utorak 26. svibnja, bili su prilika vjernicima grada Varaždina, posebno mladima, za duhovnu pripravu za nadolazeću svetkovinu Duhova.

Duhovnu obnovu u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije predvodio je p. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove, a tema susreta bila je „Nova zora…“ – Najvažnija tema svake duhovne obnove je obraćenje. Uvijek je obnova ono što nam je svima potrebno. Nova zora, u stvari svaki novi dan, je prilika za novi početak, za napraviti korak naprijed u ljubavi prema Bogu i bližnjemu – rekao je p. Horvat. Predvodeći misno slavlje p. Horvat je podsjetio i na spomendan sv. Filipa Nerija zaštitnika mladih, koji je svojom jednostavnošću, radošću i veseljem osvajao mlade za Krista. U katehezi nakon mise voditelj obnove vodio je okupljene kroz promišljanje o vlastitim potrebama i željama koje, ako nisu utemeljene u Ljubavi, ne donose istinsku radost i mir.

Vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za pastoral mladih i organizator ove duhovne obnove, izrazio je radost i zadovoljstvo što se nakon izolacije zbog pandemije ponovno vjernici mogu okupljati u svojim crkvama na različitim susretima.  – Ono što je živi susret, to je nezamjenjivo. Nadam se da će i ova duhovna obnova donijeti prije svega mir u srce da bi bilo moguće zajedništvo s drugim ljudima, s onima s kojima djelimo isto mišljenje i jednodušnost, što je dio pripreme za Duhove. –

Povjerenik Kosec podsjetio je i kako je ovaj susret dio osmodnevnog hoda i priprave za blagdan Duhova u Varaždinskoj biskupiji gdje je u tijeku osmodnevno Jerihonsko bdjenje različitih skupina, a osim ove duhovne obnove, priprema se i koncert duhovne glazbe humanitarnog karaktera te cjelovečernje Duhovsko bdjenje u subotu uoči svetkovine Duhova, kada će svetu misu predvoditi varaždinski biskup Bože Radoš.

Ovu duhovnu obnovu svojom je pjesmom animirala zajednica Totus Tuus iz Čakovca. Sudionici su na ovu duhovnu obnovu i molitvu donijeli i svoje osobne nakane kako nam je rekla Ana Kraljić koja je molila za obnovu Crkve i mladih, posebno srednjoškolaca i maturanata.
Anita Treščec