Od:
Do:

Mladi Varaždinske biskupije na susretu u Molvama: “Pozvani smo uređivati Božji vinograd”

Mladi Varaždinske biskupije na susretu u Molvama: “Pozvani smo uređivati Božji vinograd”MOLVE, 7. - 8. 10. 2017.
Pod geslom: „Traže se zvijezde“ u subotu i nedjelju 7. i 8. listopada u Molvama je održan tradicionalni Susret mladih Varaždinske biskupije - Marija Fest 2017. Organizatori susreta bili su Nacionalni centar Udruge Vojske Bezgrešne i Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Mladi su u Molve stigli organizirano autobusima iz Čakovca, Koprivnice i Varaždina, a oni željni avanture sudjelovali su u subotu na „Marijanskoj biciklijadi“ - od Schönstattskog marijanskog svetišta u Maloj Subotici do samih Molvi.

U sklopu Marija Festa u nedjelju je vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za pastoral mladih, održao katehezu na temu gesla "Traže se zvijezde" o 'tri tipa muškaraca i žena s Križnog puta', dok je u poslijepodnevnim satima održano izlaganje „Teenager svjedoči“. U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije bila je prilika za svetu ispovijed te molitvu krunice, nakon čega se mladima pridružio varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je predvodio misno slavlje. S biskupom su slavili župnik Župe Uznesenja BDM u Molvama fra Filip Musa, nacionalni asistent Udruge Vojske Bezgrešne o. Zdravko Tuba, vlč. Tihomir Kosec i nedavno zaređeni đakon Varaždinske biskupije Marko Domiter. Prije početka misnog slavlja sve je srdačno pozdravio domaći župnik fra Filip Musa.

- Mariji smo uvijek zahvalni, a napose danas kada slavimo našu neovisnost. Kada dođu mračna vremena, potrebna su nam svjetla. Dragi mladi prijatelji želim da vi budete svjetlo tamo gdje živite - kazao je fra Musa.

Varaždinski biskup kazao je na početku euharistijskog slavlja kako nema boljega susreta od onog kada nas Marija vodi Isusu. To je, kazao je otac biskup, njezina glavna zadaća.

- Mjesec je listopad, kada posebno molimo krunicu, a posebno ove godine valja naglasiti kako smo u 100. obljetnici ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi. Marija je tada, u vrijeme Prvog svjetskog rata, pozvala ljude na molitvu i žrtvu, jer jedino tako može se zaustaviti zlo. Marija je preko Lucije, Jacinte i Franje poručila svijetu da se zlo može zaustaviti. Postoji mogućnost da čovjek zaustavi zlo, a to je onda kada ide Marijinim putem, kada se Njoj posveti. To mi želimo i danas učiniti - poručio je u uvodu otac biskup.

Mons. Josip Mrzljak je u svojoj homiliji mladima govorio o tome kako je brojne knjige, a tako i Sveto pismo, potrebno čitati s tzv. ključem, kako bismo mogli razumjeti što je pisac želio reći.

- Taj ključ su Duh Sveti i vjera. Često su riječi vrlo banalne, ali sadrže u sebi nešto važno i značajno. Četvorica evanđelista; Marko, Matej, Luka i Ivan napisala su evanđelja, a svako od njih moglo bi se pročitati za sat vremena, a Isus je propovijedao tri godine. Danas smo čuli prispodobu o vinogradu koja potječe iz Staroga zavjeta, a mi smo pjevali “vinograd Gospodnji dom je Izraelov”. Zato Isus nastavlja svojom pričom o vinogradu i pitamo se što je danas “vinograd Gospodnji”. To je svijet u kojem živimo. Vinograd se sastoji od mnogo trsova. Mogli bismo sebe promatrati kao trsove u tom vinogradu. No, znamo i da taj vinograd ima svog gospodara, onog koji ga je stvorio, posadio i dao mu život. Mi trebamo vidjeti kako ćemo obrađivati taj vinograd da bi donio plod. Čuli smo kako su se neki vinogradari pobunili kada je došao gospodar i tražio plod. Ovdje možemo prepoznati svijet u kojem živimo i vidjeti kako izgrađujemo Božji vinograd te kako pridonosimo izgradnji boljeg svijeta. Zadaća svakog čovjeka je da se trudi biti dobar vinogradar, Bogu zahvalan za darove koje nam je dao. Svojom dobrotom nastojimo širiti taj vinograd. Priču o vinogradu možemo proširiti pričom kako je zadnjih godina vinograde u našem kraju napala jedna bolest imena američki cvrčak. Ona napade posebno trsove koji su zapušteni, koje nitko ne obrađuje i odatle se širi. Prepoznajemo li tog američkog cvrčka koji ulazi u duše? Vi ste danas ovdje jer želite raditi na sebi, obrađivati sebe, i ne možemo se opravdavati kazavši “pa svi danas tako žive, pa zašto ne bi i ja”. Mogli bismo čuti ono što nam sveti Franjo govori kada je promatrao svijet i bio Bogu zahvalan za sve ono lijepo i dobro što je vidio. Prepoznao je Božju ljepotu u svijetu i svojim životom je želio svjedočiti o njoj. U današnjem svijetu postoji opasnost da čovjek uništi sam sebe i svijet u kojem živi zato što je dozvolio da se u njemu nastane zlo i grijeh i da izbaci vinogradara. Bez obzira kakav svijet vidimo, pozvani smo u svojoj maloj sredini unijeti dobrotu i ljubav. Pozvani smo uređivati Božji vinograd. To je, dragi mladi, taj ključ pod kojim čitamo Bibliju i pronalazimo ono važno - poručio je biskup Mrzljak.

Na kraju svete mise biskup je od mladih primio prigodni poklon, a prisutnima se obratio o. Zdravko Tuba zahvalivši se svima koji su na bilo koji način sudjelovali na ovogodišnjem Marija Festu, a posebno Bezgrešnoj Mariji Djevici što ih je okupila. Sveta misa je završila onako kako je i protekao velik dio ovogodišnjeg Marija Festa - pjesmom - za koju je bio zadužen Zbor mladih Varaždinske biskupije.
 
Goran Damjanić