Od:
Do:

Nuncij Lingua na Veliku Gospu predslavio središnje euharistijsko slavlje u Molvama

 Nuncij Lingua na Veliku Gospu predslavio središnje euharistijsko slavlje u MolvamaMOLVE, 15.8.2021.
Svetkovina Uznesenja Blažene djevice Marije na Nebo - Velika Gospa svečano se slavi u župama Varaždinske biskupije: Bednja, Belica, Biškupec, Budrovec, Đelekovec, Močile, Molve, Svata Marija, a i Varaždinska katedrala posvećena je Velikoj Gospi.  

U Molvama je središnje euharistijsko slavlje, u nedjelju 15. kolovoza u 11 sati, predslavio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, a s njim u koncelebraciji su bili o. Miljenko Hontić, gvardijan u Vinkovcima, vlč. Damir Slamek, župnik u Novom Virju i o. Zdravko Tuba, župnik i čuvar svetišta.

Prije središnje svete mise od Zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske u 10 sati krenula je svečana procesija s kipom Majke Božje Molvarske prema župnoj crkvi oko koje se okupio veliki broj vjernika, hodočasnika iz čitavog Podravskog kraja, ali i Međimurja, Prekodravlja i susjedne Mađarske.

U propovijedi mons. Lingua istaknuo je: “Današnja svetkovina Velike Gospe govori nam da je Gospa na nebu ne samo dušom već i tijelom. Naravno, tijelo je preobraženo kao i tijelo Isusa Uskrslog… Marija je već preobražena kao što ćemo i vidjeti na kraju vremena o uskrsnuću mrtvih. Vjerujem u uskrsnuće tijela koje ispovijedamo u ‘Vjerovanju’ i kako nas uči Katekizam Katoličke Crkve. Ono što će se dogoditi s našim smrtnim tijelima u posljednji dan odnosno na svršetku svijeta u Mariji po jedinstvenom privilegiju već je ostvareno”.

U nastavku nuncij je vjernike podsjetio da se Vjera u Marijino uznesenje prenosila iz stoljeće u stoljeće, premda ga je dogmom proglasio papa Pio XII. 1. studenoga 1950. godine. Govorio o zatim o ljepoti Marijine sačuvanosti od istočnoga grijeha i dostojnim darom da “Ona koja je sačuvana od grijeha ne treba proći kroz raspadljivost,  što je posljedica grijeha, kako bi ušla u Kraljevstvo Nebesko i svojim proslavljenim tijelom”.

Pojasnio je što to znači za nas i kakve posljedice ima za naš konkretni život. Istaknuo je da imamo Majku tijelom i dušom na nebu. Ne samo da imamo ljubav milosnog Oca već i ljubav majčinskog srca. Svi dobro znamo što znači biti voljen majčinskim srcem, Gospa nas voli majčinskim srcem, svakoga od nas kao da smo joj jedino dijete. Lijepo je znati da nam je nebeska Majka blizu svojim Srcem upravo u trenutku kada se osjećamo najslabijima, kada nam ponestaje snage, kada smo u iskušenju, ili se moramo suočiti gotovo s nepremostivim preprekama kada smo najosjetljiviji, rekao je nuncij. 

Zatim je istaknuo da „Marija već jest ono što ćemo mi biti. Tijelom i dušom uznesena na nebo – otajstvo koje će se ostvariti i u našem životu. Gledajmo Mariju i u Njoj ćemo vidjeti kakvi bismo trebali biti. Marija je naše ogledalo. Njezina se slika mora odražavati u nama kao što je naša slika u Njoj.” Nadbiskup Lingua spomenuo je dragu mu meditaciju Chiare Lubich koja pita Isusa zašto nam nije ostavio Mariju kao što je On ostao s nama u Presvetoj Euharistiji. “Dobila je odgovor: Nisam je donio jer ju želim vidjeti u tebi. Iako niste bezgrešni moja će vas ljubav očistiti od grijeha i učiniti Njoj sličnoj i vi ćete raširiti ruke i otvoriti majčinska srca cijelom čovječanstvu koje žeđa za svojim Bogom i majkom Njegovom. Na vama je sada blažiti boli, rane, brisati suze… pjevaj litanije i nastoj se ogledati u njima. Imamo Majku na nebu, ali mi moramo biti druga Marija ovdje na zemlji: na nama je dakle ublažiti boli, rane, obrisati suze napaćenom čovječanstvu kao što bi to učinila Marija…”

Zatim je nadbiskup Lingua istaknuo da nas Majka zagovara. Dok nas čeka gore Marija moli za nas ovdje dolje, da uslijed poteškoća ovoga svijeta ne izgubimo put koji vodi k Ocu. Ona je uistinu Vrata Nebeska, Zvijezda Jutarnja. "I zato možemo profitirati. Moljenjem svete Krunice ponavljamo 50 puta pozdrav arkanđela Gabrijela kod Navještenja „Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin je s tobom“ i riječi rođakinje Elizabete tijekom Pohođenja: „Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen je plod utrobe tvoje Isus“, ali također 50 puta prosimo da se moli za nas „sada i na času smrti naše”. Može li majka ne čuti vapaj toliko upornog djeteta!? Tješi nas i poziva da se ne obeshrabrimo. Veliki marijanski svetac sv. Bernard obraća se Gospi povjerljivim tonom:  ‘Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo, kako se još nikada nije čulo da si ti ikoga zapustila koji se tvojoj zaštiti utekao, tvoju pomoć zatražio, tvoj zagovor zaprosio! Ovim pouzdanjem utječem se ja k tebi, Djevice, k tebi, Majko, dolazim ja grešnik i uzdišem: nemoj, Majko Riječi Božje, prezreti riječi mojih, nego ih milostivo poslušaj i usliši”, zaključio je nuncij.

Na kraju svoje homilije mons. Lingua posebno se obratio Molvarcima: „Ova Župa Molve, koju od Koncila na ovamo revno i vjerno vode Oci Franjevci konventualci, ističe se mnogobrojnim i vrijednim svećeničkim i redovničkim zvanjima. Rekli su mi da vi iza svake sv. Mise molite Presvetom Srcu Isusovu za sveta svećenička i redovnička zvanja. Nastavite s tom molitvom. Molite je zajedno s dragom Gospom Molvarskom. Majka je uvijek prisutna tamo gdje kuca srce Sina!“

Molitvenom, dostojanstvenom i svečanom duhu euharistije doprinijeli su hodočasnici i svi koji su sudjelovali u pripremi, kako je i rekao sam župnik, o. Zdravko: ,,Hvala svima koji su pridonijeli u organizaciji, pripremi svečanosti liturgije ovoga dana u čast Majke Božje. Posebna zahvala mons. Giorgiu Lingua, nunciju u Republici Hrvatskoj koji je ovu Marijinu svetkovinu predslavio ovdje s nama u Njezinu svetištu. Hvala za prisutnost i ljepotu riječi koje ohrabruju na putu nasljedovanja Marije, naše nebeske Majke.''

Podsjetimo kako su se za ovu svečanost u čast Velike Gospe u Molvama župljani i mnogobrojni hodočasnici pripremali su se trodnevnicom od četvrtka 12. do subote 14. kolovoza. Posljednjeg dana trodnevnice bila je i proslava 80. obljetnica mučeništava sv. Maksimilijana M. Kolbea.

Župa Molve/Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika