Od:
Do:

Spomendan svete Filomene u Molvama

Spomendan svete Filomene u MolvamaMOLVE, 25. 1. 2020.
Spomendan sv. Filomene, zaštitnice mladih, djece, dojenčadi, mladih roditelja, svećenika, ljudi u beznadnim situacijama i bolesnih proslavljen je u subotu 25. siječnja u marijanskom svetištu u Molvama.

Molvarska crkva bila je ispunjena vjernim štovateljima sv. Filomene, djevice i mučenice, iz različitih krajeva Hrvatske, a posebno Hrvatskog Zagorja, Zagreba, Karlovca, Velike gorice te Podravine. 

Štovanje sv. Filomene prisutno je u Molvama već od 1915. godine. Tada je naime molvarski župnik Blaž Tomašić nabavio svetičin kip i položio ga ispod oltarne menze. Sv. Filomena je prikazana u ležećem položaju. Niša oltara je bila otvorena sve do kraja II. vatikanskog sabora 1965. kada je zbog liturgijskih razloga zatvorena. Štovanje sv. Filomene tijekom vremena je zaboravljeno, no novi zamah je doživjelo ponovnim otkrivanjem prvog, i do tada jedinog, kipa sv. Filomene u Hrvatskoj 2007. u župnoj crkvi u Molvama, kad su ga sazidanog u svojoj župnoj crkvi ispod pokrajnjeg oltara sv. Antuna otkrili Molvarci, točnije molvarski župnik fra Ivan Poleto. Od 2008. godine na posljednju subotu u mjesecu siječnju Bratovština sv. Filomene za Hrvatsku organizira nacionalna hodočašća sv. Filomeni u Molve.

Središnje euharistijsko slavlje u 11  sati predvodio je vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Prije svete mise bila pobožnost molitve krunice i prilika za svetu ispovijed. Svetu misu u još uvijek božićno ukrašenoj molvarskoj crkvi svojim su sviranjem i pjevanjem animirali tamburaši KUD-a Molve.

U uvodu u euharistijsko slavlje vlč. Kosec je podsjetio da se na današnji dan, 25. siječnja slavi i obraćenje sv. Pavla koji je nakon svog obraćenja, znajući kome je povjerovao, postao apostolom naroda. Znajući kome smo povjerovali i dali povjerenje možemo biti spremni i na mučeništvo kao što je to bila i sv. Filomena, rekao je vlč. Kosec.

U svojoj je homiliji vlč. Kosec vjernicima i mladim animatorima, koji ovog vikenda u župi Molve imaju svoj vikend formacije, progovorio o zahtjevnosti autentičnog življenja vjerničkog poziva. Progovorio im je o tome kako svijet iz kršćanstva uzima samo ono što mu odgovara, što godi, a kad kršćanstvo progovara o odricanju, žrtvi, križu, kada pred čovjeka stavlja biti ili ne biti Isusov onda svijet izabire lakši put. Kršćanstvo se živi cjelovito, od radosti Božića, preko kalvarije Velikog Petka do slave Uskrsa.  Čini se kako čovjek današnjice teško vjeruje u vječnost, pa i sami kršćani kao da nemaju jasan cilj svojega života u vječnosti s Bogom. Slaveći svetce i njihovu radikalnu, autentičnu pripadnost Kristu, pa i po cijenu mučeništva mi vjernici trebamo poželjeti nasljedovati ih upravo u tome.

Nakon svete mise, hodočasnici su u procesiji, pjevajući i moleći, krenuli prema Zavjetnoj kapelici Majke Božje Molvarske koja se nalazi nedaleko od crkve. Po završetku pobožnosti Majci Božjoj Molvarskoj vjernici su se u 15 sati okupili u crkvi na euharistijsko klanjanje, molitvu sv. Filomeni te sakrament bolesničkog pomazanja za one koji su u potrebi. Prije euharistijskog klanjanja domaćin o Zdravko Tuba još je jednom zahvalio svim hodočasnicima i njihovim župnicima na dolasku u Molve te ukratko predstavio projekte ovog podravskog marijanskog prošteništa koje želi postati „grad Bezgrešne“ za Hrvatski narod.

Anita Treščec