Od:
Do:

Zajednica gluhih i gluhoslijepih osoba s područja Varaždinske biskupije hodočastila u Mariju Bistricu

Zajednica gluhih i gluhoslijepih osoba s područja Varaždinske biskupije hodočastila u Mariju BistricuMARIJA BISTRICA, 2. 6. 2018.
Nakon više od deset godina, zajednica gluhih i gluhoslijepih osoba s područja Varaždinske biskupije hodočastila je organizirano u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u subotu, 2. lipnja 2018. godine.

Grupa hodočasnika okupila se ponajprije na autobusnom kolodvoru u Varaždinu te se potom uputila autobusom i autima prema Svetištu. Pošto su na hodočašću sudjelovale gluhe osobe s različitih krajeva naše Biskupije koje nisu imale mogućnosti do sada se upoznati, bila je ovo prilika za ostvarivanje novih poznanstava.

Po dolasku u Mariju Bistricu, hodočasnici su se uputili u Baziliku Majke Božje Bistričke gdje im je prikazana kratka povijest Svetišta te su se zajednički uputili u procesiji oko oltara moleći za svoje osobne potrebe. Nakon kratke okrepe uslijedila je pobožnost križnoga puta na „bistričkoj“ kalvariji te su gluhe osobe, promatrajući postavljene postaje, učile i o samom križnom putu našega Gospodina Isusa Krista, ali i o važnosti Isusove žrtve za svakoga vjernika.

U podne, u kapeli svetoga Petra, slavljena je sveta misa na hrvatskom znakovnom jeziku u kojoj su gluhe i gluhoslijepe osobe mogle aktivno sudjelovati slaveći Boga na svojem materinjem jeziku. U svetoj misi razmišljali smo o životu blažene Djevice Marije i o potrebi njezina štovanja u našem svakodnevnom životu.

Nakon slobodnog vremena za osobnu pobožnost i razgled Marije Bistrice, hodočasnici su posjetili i Karmel na Mariji Bistrici te se susreli sa sestrom Gabrijelom, karmelićankom. Za gotove sve gluhe i gluhoslijepe osobe ovo je bio prvi susret sa klauzurnim časnim sestrama te je ovo bila prigoda da i sami postave pitanja sestri Gabrijeli. Uz zajedničku molitvu Očenaša na hrvatskom znakovnom jeziku, oprostili smo se od svetišta Majke Božje Bistričke uz želju da se ovakva hodočašća nastave i u budućnosti u ostala marijanska Svetišta diljem domovine.
Leonardo Šardi