Od:
Do:

Razni duhovni sadržaji za gluhe i gluhoslijepe organizirani tijekom listopada u varaždinskoj biskupiji

Razni duhovni sadržaji za gluhe i gluhoslijepe organizirani tijekom listopada u varaždinskoj biskupijiVARAŽDINSKA BISKUPIJA, 14. - 27. 10. 2017.
Čitajući Sveto pismo, a osobito Evanđelja, svaki iskreni vjernik može primijetiti s koliko brige, topline i ljubavi Bog, u osobi Isusa Krista, pristupa svakome čovjeku uklanjajući razne prepreke koje su ljudi međusobno postavili. U uklanjanju prepreka, koje postoje između osoba, pozvana je djelovati i Crkva. Stoga su, na području Varaždinske biskupije, organizirani razni duhovni sadržaji za gluhe i gluhoslijepe osobe u mjesecu listopadu kako bi i oni sami mogli aktivno sudjelovati u raznim slavljima Crkve, ali kako bi i sami upoznali nauk Crkve te samoga Boga.

Tako su, na zajedničku inicijativu vjeroučiteljice Ivane Peček, s. Irene Jozić, uršulinke, volonterke Udruge gluhoslijepih osoba Andreje Križmarić i vlč. Leonarda Šardija, pokrenuti vjeronaučni susreti za gluhe i gluhoslijepe osobe na hrvatskom znakovnom jeziku pod nazivom „Znakovima do Isusa Krista“. Prvi vjeronaučni susret bio je 14. listopada u prostorijama samostana sestara uršulinki u Varaždinu gdje su gluhe, gluhoslijepe i čujuće osobe izmijenile svoja iskustva kako doživljaju Boga. Pokušali smo odgovoriti na Isusovo pitanje iz Lukina evanđelja: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ (Lk 9, 20). Pomoću ostalih tekstova Svetoga pisma pokušali smo razbiti krive slike o Bogu te zaključili rečenicom Ivanova Evanđelja: „Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga“ (Iv 15, 15). Prvi susret završili smo posjetom manifestaciji „Dani kruha“ koja se toga dana odvijala na Franjevačkom trgu.

Tjedan dana kasnije, gluhe i gluhoslijepe osobe imale su priliku posjetiti postavljenu izložbu „Trag dobrote“ povodom 20. godišnjice Varaždinske biskupije. Pošto gluhe i gluhoslijepe osobe nisu bile aktivno uključene već dugo vremena u redoviti pastoral, ovo je bila prilika da upoznaju povijest naše Biskupije, ali i razne djelatnosti koje Crkva vrši. Korak po korak upoznavali smo krajeve naše Biskupije, naučili smo značenje novih riječi poput: ministrant, misionar, misije, pastoral, misnica, kalež, upoznali smo povijest Ludbreškog svetišta… Mnogima nije bio poznat podatak o povezanosti bl. Alojzija Stepinca i sadašnjeg varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka te je ovo bila prilika progovoriti i o svetosti našega blaženika. Navedena izložba pomogla nam je „upiti“ neke nove pojmove, a izražena je želja da zajedno odemo na hodočašće u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg. Na prvim vjeronaučnim susretima okupilo se desetak gluhih i gluhoslijepih osoba. No, pošto su ovo bili prvi susreti, nadamo se većem broju u narednim vjeronaučnim susretima koji će se odvijati kroz mjesec studeni i prosinac.

U nedjelju, 29. listopada, u varaždinskoj katedrali, održana je, po peti put, sveta misa na hrvatskom znakovnom jeziku u kojoj smo se sjetili preminulih članova naših obitelji te molili za razne osobne potrebe. Razmatrajući nedjeljno Evanđelje, progovorili smo o temelju kršćanske vjere, a to je ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu. Na svetoj misi okupilo se 40-ak gluhih, gluhoslijepih i čujućih osoba. Posebnost mise na hrvatskom znakovnom jeziku jest da se sve znakuje te na taj način gluhe i gluhoslijepe osobe mogu aktivno sudjelovati u slavlju euharistije. Na ovaj način nestaju i govorne prepreke, jer i gluhi i čujući zajedno znakuju i slave Gospodina.

U mjesecu listopadu slavljena je i prva misa na hrvatskom znakovnom jeziku na području Međimurske županije. U petak, 27. listopada, na poziv predsjednice Udruge gluhih i nagluhih Međimurske županije gospođe Mirele Igrec, u župnoj crkvi svetog Jakoba u Prelogu, slavljena je misa za gluhe i nagluhe članove Udruge. Bilo je ovo prvi put da pedeset okupljenih članova Udruge sudjeluje na ovaj način u slavlju euharistije te je ona popraćena oduševljenjem. Na svetoj misi bio je prisutan i vlč. Hrvoje Damiš koji je ukratko predstavio povijest župe Prelog, a po završetku svete mise održana je Skupština Udruge na kojoj smo sudjelovali i mi, svećenici.

Svaki čovjek u sebi nosi duhovnu dimenziju i potrebu da upozna Boga. Gluhim i gluhoslijepim osobama su također potrebni duhovni sadržaji. Dugo vremena gluhe i glihoslijepe osobe nisu mogle biti uključene u aktivni pastoral te se ovakvim inicijativama na području Varaždinske biskupije pokušava svima njima približiti Bog, osoba Isusa Krista te ih se želi uvesti u aktivno sudjelovanje i primanje sakramenata.
 
vlč. Leonardo Šardi