Od:
Do:

Na blagdan svetog Stjepana u katedrali služena sveta misa za osobe s tjelesnim oštećenjima

Na blagdan svetog Stjepana u katedrali služena sveta misa za osobe s tjelesnim oštećenjimaVARAŽDIN, 26. 12. 2018.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak predslavio je tradicionalno na blagdan svetog Stjepana prvomučenika, u srijedu 27. prosinca, u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM euharistijsko slavlje za osobe s tjelesnim oštećenjima.

U zajedništvu s biskupom Josipom svetu misu su slavili kanonici Stolnog kaptola, preč. Damir Bobovec i preč. Mario Kopjar te preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije. Za gluhe i nagluhe vjernike misu je na hrvatskom znakovnom jeziku prevodio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

Na početku slavlja mons. Mrzljak je podsjetio na riječi ulazne pjesme “Narodi nam se” ‘po njemu slijedi sveti Stjepan, prvi mučenik Gospoda Boga’. Biskup je kazao kako se još uvijek nalazimo u božićnom raspoloženju jer slavimo Isusovo rođenje.

U svojoj propovijedi na proslavi blagdana svetog Stjepana u varaždinskoj katedrali, biskup Mrzljak je promišljao o tome kako otajstvo utjelovljenja Božje riječi, koje slavimo na Božić, ne možemo razumjeti ni prihvatiti u jednom danu, odnosno samo na svetkovinu Božića. Potrebno nam je dulje vremena da uđemo u otajstvo Božjeg utjelovljenja i dolaska na svijet, kazao je biskup te dodao da upravo radi što boljeg shvaćanja Božića, pod božićnim blagdanima mislimo na sve blagdane do Krštenja Gospodnjega; Svetog Ivana, Nevine dječice, Marije Bogorodice i Bogojavljenja.

- Razmišljamo o otajstvu utjelovljenja Božje riječi i vjerom ga prihvaćamo, ali nikada ljudskim razumom nećemo moći to razumjeti. No, stojimo pred tim otajstvom i klanjamo mu se. Slušali smo o tom događaju u Betlehemu kada se Isus rodio, kada su mu se poklonili mnogi koji su ga prepoznali i prihvatili njegov dolazak kao svjetlo koje će im svijetliti u životu. Danas možemo vidjeti kontrast tog prihvaćanja. Božićni dan kao dan radosti, a već na blagdan svetog Stjepana u Crkvi oblačimo ruho crvene boje, boje mučeništva. Slavimo svetog Stjepana, onoga koji je prihvatio Isusa, ali i do kraja svjedočio za njega, usprkos mučenju i kamenovanju. Sveti Stjepan je primjer prihvaćanja Božje riječi. I mi idemo tim putem koji nam je Isus pokazao. No, taj put nije lagan. Čuli smo u Evanđelju kako Isus govori učenicima da će, ako će ići za njime, biti progonjeni, te doživjeti neprijateljstvo. Isus im ne obećava nikakve privilegije na zemlji, već da će zajedno s njime uzeti križ. Tako i svatko od nas danas uzima križ svojih teškoća, ali idemo tim putem vjerujući da to nošenje križa ima svoj smisao. Isus nam je to svojim životom pokazao. Njegov život nam pokazuje kako će ga neki ljudi odbaciti, dok će ga drugi prihvatiti i u njemu prepoznati vrijednosti za koje se isplati dati život. Tako je i Crkva kroz povijest o tome svjedočila, posebno u prvim vremenima, ali protivljenja Kristu bilo je kroz svih ovih dvadeset stoljeća povijesti Crkve. Možemo vidjeti kako Isus, i njegovo poslanje, i danas nailaze na mržnju. Isus pokazuje samo snagu ljubavi. Do kraja. Pa i prema neprijateljima. Isto čini i sveti Stjepan koji je na samrti molio Boga za svoje neprijatelje - kazao je biskup Mrzljak.

Dodao je biskup kako možemo vidjeti da Božić pokazuje svu dubinu tog velikog otajstva Božje ljubavi prema nama ljudima.

- Njegova riječ nije samo izgovorena, već je Isus pokazao svojim životom kako treba živjeti. Krštenje mora postati i naše životno opredjeljenja. Moramo se prisjetiti kako krštenje nije samo neki trenutak iz djetinjstva, već da i sada živimo svoje krštenje. Upravo kao kršćani želimo proslaviti ove božićne blagdane razmišljajući o tome da Bog dolazi čovjeku prvi, pružajući mu ruku. Tu njegovu ispruženu ruku čovjek može prihvatiti, ali i odbiti. Na nama je da prepoznamo Božju dobrotu i prijatelja koji dolazi čovjeku želeći mu dobro - poručio je varaždinski biskup.

Na kraju svete mise biskup Mrzljak se zahvalio svima koji su se i ove godine potrudili organizirati da osobe s tjelesnim poteškoćama dođu na tradicionalno misno slavlje na Štefanje u varaždinsku katedralu. Zahvalio je pritom Ivanu Vujecu, predsjedniku Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, kao i svima koji se trude olakšati život osobama kojima je potrebna pomoć. Susret je okončan zajedničkim objedom u Svećeničkom domu.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedmorice đakona izabranih u počecima Crkve, prema Djelima apostolskim. Njegovo ime na grčkome jeziku znači 'kruna', 'vijenac.' Nakon Isusove smrti, Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusova nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem. Sveti se Stjepan obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.
 
Goran Damjanić