Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak pohodio Zatvor u Varaždinu: “Bog vam pruža ruku i želi doći k vama”

Biskup Josip Mrzljak pohodio Zatvor u Varaždinu: “Bog vam pruža ruku i želi doći k vama”VARAŽDIN, 21. 12. 2018.
Već tradicionalno, uoči svetkovine Božića, varaždinski biskup Josip Mrzljak, pohodio je Zatvor u Varaždinu i predvodio Službu riječi za zatvorenike i zaposlenike.

Nastavljajući tradiciju prvog varaždinskoga biskupa, mons. Marka Culeja, biskup Mrzljak je u petak 21. prosinca u varaždinskom zatvoru svojim nagovorom i slavljem Službe riječi želio ohrabriti i potaknuti zatvorenike da se osobno pripreme za slavlje Božića i dožive ga u što boljem sjaju.

Biskup Mrzljak se najprije susreo s Upravom i osobljem Zatvora na čelu s upraviteljem Slavenom Fundom. U svojoj homiliji, kojom je želio zatvorenike pripremiti za dolazak najradosnijeg kršćanskog blagdana, biskup Mrzljak je kazao kako je Bog želio doći blizu nama ljudima te je radi toga postao jednim od nas. Postao je čovjekom te time ušao u našu ljudsku povijest, kazao je biskup.

- Da bi mogli razumjeti što nam Bog govori, poslao nam je čovjeka čiji život je zapravo nama govor. Njegovo rođenje u Betlehemu danas promatramo kao nešto lijepo, uz štalicu i svjetla raznih boja. No to je idila, dok je stvarnost bila štala u kojoj žive životinje. Tu se rađa Isus. On dolazi na svijet na sasvim neočekivan način. Kada Bog dolazi čovjeku, vjerojatno bismo očekivali nešto izvana veličanstveno. Ali Isus dolazi na sasvim neobičan način. Zbog toga ga nisu prepoznali, iako su proroci upozoravali da će doći. Upravo je vrijeme došašća vrijeme kada se spominjemo kako su ljudi čekali Isusa tisućama godina, ali nisu ga prepoznali. On nam dolazi kao dijete i želi da ga prepoznamo. Želi da prepoznamo njegovu Riječ. Trebamo ga prepoznati očima vjere. Čovjek nije samo tijelo, nego je i duša, a upravo u našem duhovnom životu želimo otvoriti oči vjere i prepoznati Boga koji dolazi u svojoj Riječi. Bog nam govori preko svoje utjelovljene Riječi, a najviše nam govori kada ništa ne govori - kada je na križu raspet i za nas uskrsnuo. Tada nam govori; ‘Evo tu sam radi vas.’ Bog nam na Božić dolazi kao prijatelj. Želi biti s nama. Bog je taj koji čovjeku pruža ruku. A čovjek može njegovu ruku i ne vidjeti. O nama ovisi hoćemo li Njegovu ruku prihvatiti. Zato želim svima da doživite taj Božić u svome srcu jer Bog može doći k vama. Molim s vama da budete otvorena srca i duše kako biste mogli primiti Boga u svoj život - poručio je zatvorenicima u varaždinskom zatvoru biskup Mrzljak.

Na kraju susreta biskup je zatvorenicima podijelio prigodne biskupijske kalendare te svima zaželio sretan i blagoslovljen Božić.
Goran Damjanić