Od:
Do:

Blagdan Svete obitelji i misa zahvalnica za proteklu godinu u varaždinskoj katedrali

Blagdan Svete obitelji i misa zahvalnica za proteklu godinu u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 31.12.2017.
U nedjelju 31. prosinca na Staru godinu, a ove godine ujedno i blagdan Svete obitelji, Varaždinski biskup Josip  Mrzljak predvodio je zahvalno misno slavlje za proteklu građansku godinu u varaždinskoj katedrali.
Misa je okupila veći broj vjernika iz Varaždina i okolice, a s biskupom su suslavili generalni vikar mons. Antun Perčić, kancelar preč. Ivan Rak te kanonici Stolnog kaptola.

U uvodnom je pozdravu biskup Mrzljak podsjetio kako slavimo blagan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa koji se svake godine slavi prvu nedjelju po Božiću, a ujedno je to i zadnji dan u ovoj građanskoj godini kada, i ovom svetom misom, želimo Bogu reći hvala za proteklo vrijeme, za sve što nam je podario protekle godine.

U propovijedi je mons. Mrzljak spomenuo kako zasigurno ima ljudi koji vjeruju da su sve u životu stekli vlastitim snagama i da nemaju na čemu drugima i Bog biti zahvalni.  Upravo zbog toga biskup Mrzljak podsjetio je na čemu to zahvaljujemo Bogu; ponajprije na Božiću, na tome što nam je darovao svoga sina Isusa, svoju Riječ; zatim zahvaljujemo Bogu, koji je izvor života, za život, ali i za svjetlo života da vidimo smiso života. Istaknuo je nadalje Biskup kako je mudrost kršćanskog života spoznati Božju dobrotu i prepoznati Njegovu dobrotu u svemu što nam u životu daruje pa bile to ponekad i teškoće i križevi.

Mons. Mrzljak prisjetio se i događaja koji su obilježili 2017. godinu u Varaždinskoj biskupiji: tužan događaj iznenadne smrti generalnog vikara mons. Ivana Godine, radosni događaji i susreti kojima je Biskupija obilježila svoju 20. obljetnicu, radost zbog novih duhovnih zvanja i četvorice zaređenih đakona. Za sve to trebamo zahvaliti Bogu. Duhovni poziv rađa se u obitelji te je stoga vrlo važno danas, na blagdan Svete obitelji, zahvaliti i na našim obiteljima, ali i na samoj instituciji obiteljskog života.

Podsjetio je Biskup kako je blagdan Svete obitelji ustanovljen krajem 19. stoljeća kada je pojava industrijalizacije započela ugrožavati dotadašnji položaj i značenje obitelji. Crkva tada ovim blagdanom želi Svetu obitelj Isusa, Marije i Josipa stavit za uzor i primjer obiteljskog života.

- Čini se da danas, na početku 21. stoljeća, gotovo više i ne znamo što je obitelj. Kada treba donijeti obiteljski zakon u pojedinoj državi, onda nastaju problemi kako definirati obitelj. Što je to obitelj? Da li su to otac, majka, djeca, ili su to možda neke druge zajednice? I da li je obitelj uopće potrebna, čemu obitelj? Čovjek se čudi kako to da nakon stoljeća i tisućljeća kada se itekako znalo što je to obitelj ta institucija bude danas upitna - zapitao se biskup Mrzljak.

Upravo zbog toga važan je današnji blagdan koji nam obitelj Isusa, Marije i Josipa stavlja kao uzor obiteljskog zajedništva. Iako malo toga znamo o svakodnevnom životu svete nazaretske obitelji, činjenica da ja ta obitelj živjela običnu svakodnevicu brige za kruh, kuću, odgoj djeteta, koju i mi danas živimo, omogućuje nam da nam Sveta obitelj bude bliska i uzor života naših obitelji. Mogli bismo reći da Sveta obitelj posvećuje našu svakodnevicu i običnim svakodnevnim stvarima daje vrijednost zajedništva, poštovanja, razumijevanja. A to su vrednote koje treba i šira zajednica koja svoj temelj ima u obiteljskom životu, zaključio je biskup.

Misa zahvalnica završila je zahvalnim himnom "Tebe Boga hvalimo".