Od:
Do:

Biskup Radoš: U povijesnom događaju Božića Riječ postaje vidljiva, utjelovljena, među nama nastanjena

Biskup Radoš: U povijesnom događaju Božića Riječ postaje vidljiva, utjelovljena, među nama nastanjenaVARAŽDIN, 25. 12. 2019.
Proslava svetkovine Božića, nakon mise polnoćke, u varaždinskoj je katedrali nastavljena svečanim euharistijskim slavljem u 11 sati koje je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s biskupom u miru Josipom Mrzljakom, svim kanonicima Stolnog kaptola, preč. Ivanom Rakom, kancelarom Varaždinske biskupije te vlč. Markom Domiterom, tajnikom varaždinskog biskupa.
 
U uvodu u misno slavlje biskup Radoš je spomenuo kako je riječ temeljni oblik ljudske komunikacije, kada nekome upućujemo riječ želimo se s njime povezati. Tako riječ preko komunikacije stvara communio - zajedništvo. Na svetkovinu Božića slavimo otajstvo Božje Riječi. Bog čovjeku upućuje Riječ koja je tijelom postala te na taj način želi ostvariti zajedništvo s nama. – Na početku ovoga misnoga slavlja želimo da nam Bog uputi svoju Riječ, neka se ona nastani među nama, neka nam uputi riječi milosrđa, praštanja kako bi mogli živjeti ovaj trenutak i cijeli život u zajedništvu s Bogom. – rekao je biskup Radoš.

Nakon navještaja evanđelja biskup Radoš je u homiliji progovorio o povijesti spasenja koju sažima navješteni proslov Ivanovog evanđelja. Dok smo u božićnoj noći i jutru prilazili jaslicama u koje je Bog kao dijete položeno, promatrajući betlehemski prizor u nama se rađa želja za dubljim razumijevanjem tog povijesnog događaja; pitamo se odakle dolazi novorođeni Kralj, zašto dolazi. Odgovor nam daje evanđelje danje božićne mise koje nas želi uvesti u tajnu odnosa Boga i čovjeka. Bog Otac objavljuje se čovjeku više puta i na više načina kroz povijest spasenja. Transcendentni Bog, neshvatljiv i nedokučiv za čovjeka objavljuje se kao stvoritelj, kao izvor života. Bog Otac po Riječi svojoj, koja oduvijek postoji s Njime, kao Božji Sin koji je pravi Bog od pravoga Boga, otisak bića Njegova, objavljuje se već kod stvaranja, ali je još uvijek daleka i nedokučiva stvarnost za starozavjetne proroke. U povijesnom događaju Božića ta Riječ postaje vidljiva, utjelovljena, među nama nastanjena. – Riječ koja je došla među nas, Bog koji se spustio među nas je Bog koji stvara. Stvara novi odnos, novi život, novo zajedništvo između Boga Oca i nas. Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac – Bog – koji je u krilu Očevu, on ga obznani… Bog se spustio među nas, uzeo naše ljudsko tijelo da bi nas učinio djecom neba. Vrata između neba i zemlje trajno su otvorena…Vrata koja su nekada po našem grijehu, po našoj slabosti, po našoj zatvorenosti bila zatvorena sada su trajno otvorena po Njemu. Spustio se među nas da bi bio Bog s nama – poručio je okupljenim vjernicima biskup Radoš.

U završnim mislima svoje homilije mons. Radoš je istaknuo da je Isus jedini put ka Ocu, On je jedina istina o Bogu, On nam jedini objavljuje pravo lice Boga koji je milosrdan, slab u svojoj ljubavi prema čovjeku. Isus je Život, sve po Njemu postaje, bez Njega ne postaje ništa, On je život koji nam se daruje kako bismo mi postali djeca Božja i mogli Boga zvati Ocem.

Na kraju svete mise biskup Radoš još je jednom svima okupljenima čestitao Božić, a posebno je čestitao Božić biskupu u miru Josipu Mrzljaku, svećenicima, pjevačima te poručio vjernicima – Bog nas je hranio kruhom svoje Riječi i svojim Tijelom. Svi oni koje je Bog nahranio, koje je Bog susreo vraćaju se kući radosni. I vi se vratite radosni kući i neka se vaša radost širi na vaše najbliže, vašu djecu, vaše ukućane i na sve one koje ćete susresti kroz ove dane i kojima ćete čestitati „sretan Božić“. –

Nakon ovih riječi mons. Mrzljak zaželio je u ime svih svećenika i okupljenih vjernika biskupu Boži sretan i blagoslovljen imendan te da ih još mnogo proslavi u varaždinskoj katedrali kao pastir ove mjesne Crkve.

Anita Treščec