Od:
Do:

Svečana misa zahvalnica za proteklu građansku godinu

Svečana misa zahvalnica za proteklu građansku godinuVARAŽDIN, 31. 12. 2018.
Svečanu misu zahvalnicu za proteklu građansku godinu 31. prosinca, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. S njime su suslavili preč. Josip Koprek i preč. Damir Bobovec, kanonici Stolnog kaptola, preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik.

Uvodno je biskup Mrzljak podsjetio okupljene kako je svaka sveta misa zahvaljivanje Bogu, a ova posljednja u godini to je na poseban način. Želimo zahvaliti Bogu za sva dobročinstva u osobnom i obiteljskom životu, a napose za Božju dobrotu u djelovanju Biskupije.

U propovijedi je biskup Josip podsjetio kako se u našem narodu udomaćio izraz 'Bogu hvala' te da on nekad bude izgovaran i nesvjesno njegovog značenja čak i od onih koji ne vjeruju. No kod vjernika taj izraz označava da smo prepoznali Božju dobrotu i blizinu u našem svakodnevnom životu, pa bi svaka večernja molitva trebala biti jedna hvala Bogu za protekli darovani nam dan. Krepost zahvalnosti treba odlikovati svakog vjernika, jer svjestan kako mu sve dobro od Boga dolazi vjernik se još više pouzdaje u Boga i u poteškoćama i križevima života. Posebnu pak zahvalnost treba u nama probuditi božićno otajstvo Riječi koja je postala Tijelom kako bi nam zauvijek bila blizu.

U Varaždinskoj biskupiji prepoznajemo Božju dobrotu ponajprije u redovnom životu naše mjesne Crkve, nastavio je biskup Mrzljak, i želimo danas zahvaliti Bogu za rad i djelovanje naših svećenika i župnika u 105 župa naše Biskupije. Sa zahvalnošću se Biskup prisjetio najvećeg događaja u protekloj godini, a to je za njega pohod hrvatskih biskupa „Ad limina apostolorum“ i susret sa svetim Ocem Franjom. Nadalje prisjetio se  mons. Mrzljak i svećeničkih zvanja koja su obogatila Varaždinsku biskupiju. Naime, ove su godine zaređena četvorica prezbitera i petorica đakona.  Od važnih događaja u protekloj godini istaknuo je biskup Josip hodočašće vjernika Varaždinske biskupije u zagrebačku katedralu na grob blaženog Alojzija Stepinca, ali i hodočašća svećenika zagrebačke metropolije u Krašić.

– Blaženi Alojzije Stepinac je drugi zaštitnik naše Biskupije i zato mu se posebno utječemo u zagovor. Osim toga On je na području naše Biskupije, u Lepoglavi podnio mučeništvo, možda najteže najveće, onda kada je bio sam, kada je bio u izolaciji, ali upravo tu je mogao pokazati kako čovjek i u teškoćama može Bogu zahvaliti. On je bio zahvalan Bogu i za križeve u svojem životu. Iz svakodnevne euharistije u zatvoru crpio je snagu, noseći križ koji je bio velik, koji je bio ne samo njegov osobni, nego je to bio križ cijele tada Zagrebačke nadbiskupije i cijelog hrvatskog naroda. Upravo ovo vrijeme između proglašenja blaženim prije 20 godina i budućeg proglašenja svetim prilika je da još više upoznamo njegov lik u povijesti naše Crkve i našeg hrvatskog naroda – rekao je biskup Mrzljak.

Svaki dolazak na misu, na euharistiju, naš je čin zahvalnosti Bogu, nastavio je biskup, i zato nas Crkva poziva na prepoznavanje Boga koji želi biti s nama u sakramentu euharistije. 'Bogu hvala' izraz je naše kršćanske nutrine i neka ova večer bude veliko 'Bogu hvala' za sva dobročinstva koja smo prepoznali, zaključio je mons. Mrzljak.
 
Anita Treščec