Od:
Do:

Slavlje Bogojavljenja u katedrali: “Poput trojice mudraca tražimo i mi svjetlost naših života!”

Slavlje Bogojavljenja u katedrali: “Poput trojice mudraca tražimo i mi svjetlost naših života!”VARAŽDIN, 6. 1. 2018.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je na svetkovinu Bogojavljenja, u subotu 6. siječnja, euharistijsko slavlje u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM.

U zajedništvu s ocem biskupom slavili su mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, zatim kanonici Stolnog kaptola; preč. Mirko Horvatić, preč. Josip Koprek i preč. Damir Bobovec, kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak, vlč. đakon Marko Domiter te bogoslovi Varaždinske biskupije.

U uvodu svete mise biskup je podsjetio kako su se trojica mudraca, čiji blagdan slavimo na današnji dan, došla pokloniti Isusu, jer su u betlehemskom djetetu prepoznali Boga koji nam se objavljuje. No, oni su se poklonili Isusu u ime svih nas, kazao je mons. Mrzljak, svih onih koji će tijekom povijesti prepoznati utjelovljenu Božju riječ i po njoj živjeti.

Po drvenom običaju Crkve, vjernici su nakon izvještaja Evanđelja slušali navještaj o svetkovanju Uskrsa u godini koja je pred nama. Uslijedila je biskupova propovijed u kojoj je bilo riječi o blagdanu Bogojavljenja, u narodu poznatijeg kao Tri kralja ili Tri mudraca. Govor o Tri mudraca je najispravniji, kazao je mons. Mrzljak. Pitamo se što znači biti mudrac i kako čovjek može postati mudar, nastavio je otac biskup.

- U Svetom pismu možemo na nekoliko mjesta naići na usporedbe o mudrom i ludom čovjeku. Uz to, cijela jedna knjiga Staroga zavjeta govori o mudrim izrekama. Zaista se možemo pitati tko je to mudar čovjek. Mudar čovjek ne znači da je to onaj koji ima puno znanja. Isto tako, i nepismen čovjek može biti mudar i to zato jer zna promatrati ovaj svijet u betlehemskom svjetlu u kojem su tri mudraca tražila Isusa. Ludi ljudi, poput Heroda koji je želio uništiti Isusa, žive u strahu, bez obzira koliko znanja imaju, ali ne znaju prepoznati svjetlo života u kojem treba živjeti. Zato je današnji blagdan toliko važan, da promatramo ovu trojicu mudraca koji su bili otvoreni da doznaju nešto novo i išli su tražiti svjetlo koje obasjava čovjeka, da bi spoznao smisao svoga života. Upravo tu ludost i mudrost možemo promatrati kroz cjelokupnu ljudsku povijest i možemo vidjeti one koji kao mudraci uz pomoć zvijezde vodilje ponizno traže svjetlost svog života. Želimo prepoznati tu ljudsku mudrost traženja i otvorenosti prema Božjoj riječi. Boga u Betlehemu prepoznaju najobičniji, priprosti ljudi, pastiri. Nakon njih dolaze mudraci u ime svih ljudi, jer žele prepoznati onog koji dolazi za sav svijet. To je Bogojavljenje, kada se Bog objavljuje onima koji ga traže i žele prihvatiti te po Njegovoj riječi živjeti. Pitamo se svaki u sebi koliko to svjetlo svijetli u našem životu. Neka nam trojica mudraca koji su došli u Betlehem budu uzori da i mi tražimo i idemo njihovim putem - poručio je biskup Mrzljak.
 
Goran Damjanić