Od:
Do:

U predvečerje svetkovine Bogojavljenja u katedrali slavljena misa s blagoslovom vode

U predvečerje svetkovine Bogojavljenja u katedrali slavljena misa s blagoslovom vodeVARAŽDIN, 5. 1. 2018.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u predvečerje svetkovine Bogojavljenja, u petak 5. siječnja, u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, misno slavlje s blagoslovom vode.

U zajedništvu s biskupom Mrzljakom slavili su kanonici Stolnog kaptola; preč. Mirko Horvatić, preč. Josip Koprek i preč. Damir Bobovec, kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak, vlč. đakon Marko Domiter te bogoslovi Varaždinske biskupije.

Na početku misnog slavlja varaždinski je biskup blagoslovio vodu i sol moleći iz obrednika: "Gdje god se bude škropilo ovom vodom sa solju pomiješanom, odbij, Gospodine, od nas svaki nalet neprijateljev i trajno nas čuvaj prisutnošću svoga Svetoga Duha...Tvoj je Sin krštenjem u Jordanu posvetio vodu za službu spasenja. Po škropljenju ove vode blagoslovi svoj narod. Neka mu ona bude spomen krsne obnove i otkupljenja svega stvorenoga, da ustraje u tvojoj milosti, živi po zakonu tvoga kraljevstva i postigne život vječni."

U propovijedi je otac biskup podsjetio na odlomak Evanđelja koji govori kako tek rođenom Isusu u Betlehem dolaze mudraci i prepoznaju ga kao Boga. No, Isusovo javno djelovanje, kazao je biskup, počinje tek nakon njegova krštenja u vodama Jordana s 30 godina.

- Isus ulazi u vodu Jordana kao i svi drugi koje je Krstitelj krstio za obraćenje od zla i grijeha. Ivan mu govori kako njemu to nije potrebno, ali Isus želi biti solidaran s ljudima kada se odupiru zlu. Tada voda ima i svoje simbolično značenje. Zato uoči Bogojavljenja blagoslivljamo vodu kako bi se prisjetili i našeg krštenja. Posebno u božićnom vremenu blagoslivljamo naše kuće i sve što je povezano s našim životima. Želimo biti obilježeni tom krsnom vodom. Mi smo svi odavno primili sakrament krštenja, ali on uvijek traje, pa tako i sada živimo svoje krštenje. Po krštenju postajemo novi ljudi, tako i blagoslovljena voda ima simbolični znak. Prijelaz preko vode označava i prijelaz iz ropstva u slobodu, iz grijeha u slobodu Božje djece. Dakako, na poseban način voda rijeke Jordan, gdje se krstio Isus, ima svoju simboliku povezujući to s našim krštenjem i našim kršćanskim životom. Kada se prekrižimo vodom i njome blagoslovimo naše kuće i stvari kojima se služimo, uvijek nas podsjeća da moramo živjeti krsnim milosnim životom. Kada kućama nosimo blagoslovljenu vodu, ne nosimo neku magiju, već nešto Božje da nas njegova zaštita i blagoslov u životu prate svaki dan - poručio je otac biskup u homiliji.

Duga je tradicija u Katoličkoj crkvi da se uoči Bogojavljenja, nekada i na sam blagdan, blagoslivlja voda. Voda je znak života, novog života očišćenog od grijeha, pa blagoslovljena voda vjernike podsjeća i na njihovo krštenje. Naime, blagoslov vode jedan je od običaja u našim krajevima kojima se vjernici spominju važnog događaja iz Isusova života, krštenja na rijeci Jordan, dok se blagdan Krštenja Gospodnjega slavi prvu nedjelju nakon Bogojavljenja, što ove godine pada na 7. siječnja.

Blagoslovljenu su vodu vjernici ponijeli svojim domovima koje će njome blagosloviti kako bi ih Božji blagoslov i zaštita pratili tijekom cijele godine.
 
Goran Damjanić