Od:
Do:

Na blagdan svetog Stjepana u katedrali služena sveta misa za osobe s tjelesnim oštećenjima

Na blagdan svetog Stjepana u katedrali služena sveta misa za osobe s tjelesnim oštećenjimaVARAŽDIN, 26. 12. 2017.
U utorak 26. prosinca, na blagdan svetog Stjepana prvomučenika, varaždinski biskup  Josip Mrzljak predvodio je u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM sveto euharistijsko slavlje za osobe s tjelesnim oštećenjima.

U zajedništvu s ocem biskupom slavili su generalni vikar mons. Antun Perčić, kancelar preč. mr. Ivan Rak, kanonici Stolnog kaptola preč. Mirko Horvatić i preč. mr. Damir Bobovec, vlč. đakon Marko Domiter te bogoslovi Varaždinske biskupije.

Na početku slavlja mons. Mrzljak je podsjetio da se nakon božićne bjeline u liturgiji oblači ruho crvene boje kao znak Kristove krvi i mučeništva. U svojoj homiliji u varaždinskoj katedrali, biskup je rekao kako smo, između ostaloga, i u božićnoj pjesmi “Kyrie Eleison” pjevali ‘On za nas trpi čim se rodi’. Već stih te božićne pjesme mijenja našu sliku o Božiću koju smo možda gradili, kazao je biskup Mrzljak.

- Božić nam se stoga čini kao lijepa bijela priča, s puno idile i svjetala, no stvarnost Isusova rođenja bila je sigurno puno drugačija. On trpi ne zbog trpljenja, nego za nas. Želi svoj život prikazati i dati za čovjeka. Na poseban način to potvrđuje današnji blagdan svetoga Stjepana koji stoji na čelu svih mučenika kroz povijest, sve do najnovijih vremena. Danas se također, kao i tada, na mnogim stranama svijeta progone kršćani koji daju svoje živote mučeničkom smrću, upravo zato jer su Isusovi. Sveti Stjepan bio je jedan od sedmorice prvih đakona, onih koji su bili na dobrom glasu propovjedajući evanđelje i brinući se za druge. Zato nam Crkva stavlja odmah nakon Božića blagdan svetog Stjepana prvomučenika - zbog njegove vjere - jer nije mogao zanijekati Istinu i ono u što je vjerovao. Pokazao je da ne mrzi čovjeka, čak ni svoje neprijatelje koji su mu činili zlo i oduzeli mu ovozemaljski život. To je poruka Božića, blagdana Isusovog utjelovljenja - zapravo blagdana Božjeg govora čovjeku. Tu počinje, braćo i sestre, naša vjera, jer mi vjerujemo da je Bog došao k nama i da On nama govori. Želi biti s nama neprestano, u svim našim teškoćama. Isus nije ljude mamio primamljivim stvarima, već im je govorio što će ih zadesiti, ako ga budu slijedili - “Dođite za mnom i dat ću vam križ života”! Tako i mi ovdje na Zemlji, želimo Isusa slijediti u svemu. Ponajprije to činimo slušajući Njegove riječi, posebice kada nam govori kakvi trebamo biti jedni prema drugima i prema Bogu. Vjerujemo da nam je Bog progovorio u svome Sinu koji je, kao utjelovljena Božja Riječ, upravo svjetlo našega života. Zato je Božić blagdan svjetla i ne slavimo ga samo kao događaj iz prošlosti, već je to blagdan sadašnjosti koji nas vodi prema budućnosti. Neka Božić bude raspjevan u vanjštini, ali u prvom redu, neka bude radost duše i srca kako bismo bili svjesni da smo obasjani Svjetlom i kako ne hodamo više u tami. Bez obzira kroz kakve teškoće prolazi, čovjek nije u tami - poručio je u propovijedi okupljenim vjernicima varaždinski biskup.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedmorice đakona izabranih u počecima Crkve, prema Djelima apostolskim. Njegovo ime na grčkome jeziku znači 'kruna', 'vijenac.' Nakon Isusove smrti, Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusova nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem. Sveti se Stjepan obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.
 
Goran Damjanić