Od:
Do:

Blagdan Svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira

Blagdan Svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira VARAŽDIN, 1.1.2018.
Prvog dana u 2018. godini, na blagdan Svete Marije Bogorodice,  varaždinski biskup Josip  Mrzljak predvodio je u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Antunom Perčićem, kancelarom preč. Ivanom Rakom, vlč. Alojzijem Petrovićem, umirovljenim svećenikom te kanonicima Stolnog kaptola svečano euharistijsko slavlje u varaždinskoj katedrali.

Uvodno je podsjetio biskup kako se okupljanjem na prvi dan nove građanske godine molimo Bogu za njegov blagoslov, ali da ujedno slavimo i blagdan Svete Marije Bogorodice čiji zaštitu i zagovor molimo. Kada jedni drugima želimo sretnu novu godinu onda kao vjernici jedni drugima želimo da svoju sreću pronađemo u Bogu, Stvoritelju i Uzdržavatelju našega života.

Prvi dan u godini slavimo Mariju Bogorodicu, prvu vjernicu, rekao je mons. Mrzljak u propovijedi,  Onu koja je povjerovala i pohranjivala riječ Božju u svojem srcu i od te vjere živjela. U tome je kao vjernici trebamo nasljedovati. Marija kao Majka prati Crkvu kroz čitavu njezinu povijest, te i u, od Crkve priznatim, ukazanjima i svetištima, ne prestaje upozoravati i pozivati vjernike da prihvate Riječ Božju u svoj život.

Na prvi dan u godini već 51. puta obilježavamo Svjetski dan mira. I u našim čestitkama mir je uz zdravlje, najčešća želja i čovjekova potreba, kako mir u duši tako i onaj među ljudima i narodima. Povodom Svjetskog dana mira Papa svake godine upućuje svoju poruku svima  nama, a posebno državnicima i onima koji mogu utjecati na prestanke ratova i sukoba, podsjetio je biskup Mrzljak te je u nastavku pročitao nekoliko misli iz papine poruke za Svjetski dan mira.

- Milosrdna duha zagrlimo sve one koji bježe od rata i gladi ili su zbog diskriminacije, progonstva, siromaštva i srozavanja okoliša prisiljeni napustiti svoja ognjišta.
Svjesni smo da nije dovoljno otvoriti svoja srca za druge koji pate. Mnogo će se toga još trebati učiniti prije nego što naša braća i sestre uzmognu ponovno mirno živjeti u sigurnom domu. Prihvaćanje drugih traži konkretno zalaganje, mrežu pomoći i dobročinstva, budnu i suosjećajnu pažnju, odgovorno upravljanje novim i složenim situacijama koje se katkad pridodaju brojnim drugim već postojećim problemima, kao i resursima koji su uvijek ograničeni. Provođenjem u djelo kreposti razboritosti, čelnici vladâ trebali bi poduzeti praktične korake kako bi ih primili, promicali, zaštitili i integrirali, "i koliko to dopušta nepatvoreno dobro njihove zajednice, i[šli] na ruku onima koji bi se možda htjeli uključiti u novu zajednicu". Oni imaju jasnu odgovornost prema vlastitim zajednicama, legitimna prava i skladan razvoj kojih moraju osigurati, da ne bi postali poput ludog graditelja koji je pogrešno izračunao i nije uspio dovršiti kulu koju je počeo graditi. – poručuje papa Franjo. 

Na kraju svoje homilije mons. Mrzljak istaknuo je kako je ova poruka upućena svima nama koji u čovjeku u potrebi trebamo prepoznati samog Isusa i kojem možemo pomoći svojim konkretnim djelima, riječima i molitvama. Zaključno biskup Josip pozvao je okupljene vjernike da molimo za mir u nama, našim obiteljima, u našem narodu, u našem društvu i cijelome svijetu.

Sveta misa završila je svečanim blagoslovom s trostrukim zazivom: „Bog izvor i počelo svakog blagoslova obasuo vas obiljem svoje milosti i u novoj godini čuvao žive i zdrave.“ „Dao vam postojanu vjeru, nepokolebljivu nadu, strpljivost i ustrajnu ljubav.“ „Darovao vam u životu i radu mir, u molitvi uspijeh, na kraju život vječni.“

Cjelovita poruka pape Franje za Svjetski dan mira 2018.