Od:
Do:

U Obiteljskom centru Varaždinske biskupije proslavljen blagdan Svete obitelji

U Obiteljskom centru Varaždinske biskupije proslavljen blagdan Svete obiteljiVARAŽDIN, 30. 12. 2018.
U kapeli Svete Obitelji u Obiteljskom centru Varaždinske biskupije u Varaždinu u nedjelju 30. prosinca 2018. varaždinski biskup Josip Mrzljak predslavio je blagdansko misno slavlje uz sudjelovanje petorice svećenika te suradnika u obiteljskom pastoralu Varaždinske biskupije.

U propovijedi biskup Mrzljak prisjetio je prisutne vjernike o povijesti slavljenja blagdana Božića koje je započelo već u 4. stoljeću. Govorio je o utemeljenju i povijesti  blagdana Svete Obitelji koji se u Katoličkoj Crkvi slavi od kraja 19. stoljeća. Istaknuo je koliko današnji svijet teško definira "pojam" obitelji koji je za nas kršćane jasan i nedvosmislen. I tvorci Obiteljskog zakona teško razlučuju i određuju što je obitelj. Svijet nam daje neke nove primjere zajednica koje želi definirati pod pojmom obitelji. Kada bi se dijete pitalo što je obitelj ono bi sigurno reklo da su obitelj: mama, tata, on, brat ili seka, baka i djed. I doista, to je prava odrednica i definicija obitelji. Sve ostalo možemo nazivati zajednicama, ali nikako obitelj. Svijet kreće nekim svojim tijekom kojeg je teško odgonetnuti.

U današnje vrijeme teško je odgajati djecu, jer im društvo nameće neke svoje kriterije i vrednote. Osobito je teško odgajati tinejdžere. Uzor i ideal nam je Sveta obitelj, Isus, Marija i Josip koji su se susretali sa svim životnim izazovima. Budući da u evanđeljima ne piše mnogo o Isusovu djetinjstvu i mladosti, možemo naslućivati kako je Isus u svojoj obitelji živio. Ništa ljudskog nije mu bilo strano.

Biskup je prisutne suradnike u obiteljskom pastoralu ohrabrio i pozvao na zauzeto djelovanje i svjedočenje evanđeoskih vrednota, osobito u ovom vremenu.

Predstojnik Obiteljskog centra preč. Josip Koprek zahvalio je prisutnim bračnim parovima na suradnji te podsjetio na neke "okrugle godišnjice" ove godine. Obiteljski centar djeluje 10 godina, u subotu se navršilo točno 20 godina otkako je mons. Josip Mrzljak imenovan pomoćnim biskupom zagrebačkim, bračni par Klaudija i Krešo Korade proslavili su 25. godišnjicu braka, a predstojnik Koprek svoj srebrni svećenički jubilej. Bračni par Spomenka i Davorin Mikac proslavili su 30. godišnjicu braka, a bračni par Lidija i Petar Koprek su se na blagdanskoj misi spomenuli svoje 40. godišnjice braka.

Biskup je svima čestitao i naglasio kako je, citirajući sv. Papu Ivana Pavla II., dobro slaviti jubileje i time Bogu zahvaliti za prijeđeni put te se istovremeno preporučiti za vrijeme i godine koje su pred nama.

Nakon svete mise, uslijedio je blagoslov uredskog i stambenog prostora te je bratskim zajedništvom nastavljeno prigodno druženje.
 
Aleksandra Lukavečki