Od:
Do:

Blagoslov vode uoči svetkovine Bogojavljenja u varaždinskoj katedrali

Blagoslov vode uoči svetkovine Bogojavljenja u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 5. 1. 2021.
Uoči svetkovine Bogojavljenja večernja sveta misa u varaždinskoj katedrali započela je tradicionalno blagoslovom vode i vjernika, a svetu misu je u zajedništu sa varaždinskim biskupom Božom Radošem, kanonicima Stolnog kaptola, kancelarom Ivanom Rakom i tajnikom Markom Domiterom predslavio umirovljeni biskup Josip Mrzljak.
 
Blagoslovljenu vodu, simbol vode krštenja, nakon svete mise vjernici nose svojim kućama i kao što je objašnjeno na početku obreda blagoslova „krsni se blagoslov s čovjeka prelijeva i na stvari kojima se on služi i na prostore u kojima boravi. Zato se o Bogojavljenju blagoslivlja voda da se njome škrope prije svega ljudi, na spomen svoga krštenja, da čovjek postane svjestan svoga preporoda na sliku Kristovu. No tom se vodom škrope i stanovi, radionice, polja i stvari da se pokaže kako je Krist cijeli svemir otkupio i uzdigao i da će se svi stvorovi zajedno s čovjekom osloboditi ropstva raspadljivosti i sudjelovati u slavi sinova Božjih. Iz toga slijedi i obveza čovjekova da se u svom odnosu prema stvorenim stvarima ravna po načelima kraljevstva Božjega i da se njima služi na slavu Božju i na dobro braće ljudi.“
 
U svojoj je homiliji biskup Mrzljak rekao kako nam škropljenje blagoslovljenom vodom treba otvoriti oči vjere i podsjetiti nas na naše krštenje i da smo kršćani gdje god se nalazili i što god radili. Proslava svetkovine Bogojavljenja ili Sveta tri kralja poziva nas još jednom da dođemo pred jaslice, da u malenom djetetu prepoznamo Boga. Takav dolazak Božji u malenom djetetu bio je neobičan, ali i danas, u ovom našem vremenu Bog dolazi na poseban način. U ovim raznim nevoljama, potresima, ljudima koji su stradali pozvani smo otkrivati nove jaslice, pozvani smo u unesrećenima prepoznati Boga koji nas pohađa. Sutrašnja svetkovina i blagoslovljena voda treba nam pomoći da živimo svoj kršćanski poziv u svakodnevnici i da znamo prepoznati Boga u ovom našem vremenu, pojasnio je biskup Mrzljak.

Anita Treščec