Od:
Do:

U predvečerje Bogojavljenja biskup predslavio misu s blagoslovom vode: "Koliko smo žedni žive vode koju nam Isus nudi?"

U predvečerje Bogojavljenja biskup predslavio misu s blagoslovom vode: "Koliko smo žedni žive vode koju nam Isus nudi?"VARAŽDIN, 5. 1. 2019.
Tradicionalno misno slavlje s blagoslovom vode uoči svetkovine Bogojavljenja predslavio je u subotu 5. siječnja u varaždinskoj katedrali mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

U zajedništvu s biskupom Mrzljakom euharistiju su slavili kanonici Stolnog kaptola; preč. Mirko Horvatić i preč. Damir Bobovec, zatim preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji te vlč. Marko Domiter, tajnik.

Na početku misnog slavlja varaždinski je biskup blagoslovio vodu i sol moleći iz obrednika, između ostaloga, kako se ‘o Bogojavljenju blagoslivlje voda da se njome škrope prije svega ljudi na spomen svoga krštenja, da čovjek postane svjestan svog preporoda na sliku Kristovu. No, tom se vodom škrope i stanovi i radionice, polja i druge stvari, da se pokaže kako je Krist cijeli svemir otkupio i uzdigao i da će se svi stvorovi zajedno s čovjekom osloboditi ropstva raspadljivosti i sudjelovati u slavi sinova Božjih. Iz toga slijedi i obaveza čovjeka da se u svom odnosu prema stvorenim stvarima ravna po načelima kraljevstva Božjega, da se s njima služi na slavu Božju i dobro svih ljudi.’

U propovijedi je biskup podsjetio kako čovjek ne može živjeti bez naravne vode koja je potrebna našem organizmu da bismo živjeli. No, isto tako, kazao je biskup, potrebni smo i žive vode.

- Kada blagoslivljamo vodu uoči Bogojavljenja, ne mislimo na tu naravnu vodu, već nam ta voda nakon blagoslova, neki kažu i posvećenja, treba postati znak žive vode o kojoj nam Isus govori. Upravo je to simbolika blagoslova, da bismo u vodi prepoznali tu živu vodu koju nam Isus daje u svojoj Riječi. Želimo vidjeti što nam znači ta voda kojom smo oprani u krštenju. Prije blagoslova vode molili smo litanije Svih Svetih želeći zazvati blagoslov onih kojima je krsna voda bila itekako važna i koji su znali živjeti svoj kršćanski život. Krsna voda je znak te posebne, žive vode, koju nam Isus daje, a koju treba prepoznati i za kojom treba žeđati. Pitamo se koliko je čovjek danas žedan te žive vode. Kada bismo barem i za živom vodom, koju Isus nudi Samarijanki, ali i svima nama, žeđali kao za ovom naravnom vodom koja nam je potrebna za zemaljski život - poručio je biskup Mrzljak u homiliji.

Blagoslovljenu su vodu vjernici mogli ponijeti svojim domovima kako bi ih Božji blagoslov i zaštita pratili tijekom cijele godine.

U Katoličkoj je Crkvi duga tradicija da se uoči Bogojavljenja, nekada i na sam blagdan, blagoslivlja voda. Voda je znak života, novog života očišćenog od grijeha, pa blagoslovljena voda vjernike podsjeća i na njihovo krštenje. Naime, blagoslov vode jedan je od običaja u našim krajevima kojima se vjernici spominju važnog događaja iz Isusova života, krštenja na rijeci Jordan, dok se blagdan Krštenja Gospodnjega slavi prvu nedjelju nakon Bogojavljenja, što ove godine pada na 13. siječnja.
 
Goran Damjanić