Od:
Do:

U prepunoj varaždinskoj katedrali biskup Josip Mrljak predvodio svečanu misu polnoćku

U prepunoj varaždinskoj katedrali biskup Josip Mrljak predvodio svečanu misu polnoćkuVARAŽDIN, 25. 12. 2016.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je svečanu misu polnoćku u noći Isusova rođenja u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Varaždinu. S ocem biskupom suslavili su generalni vikar mons. Antun Perčić, kancelar Ivan Rak, svećenici Stolnog kaptola; Mirko Horvatić, Josip Koprek i Damir Bobovec, te đakon Marko Domiter, kao i bogoslovi Varaždinske biskupije. Slavlje je okupilo i mnoštvo vjernika iz Varaždina i okolice koji su željeli proslaviti ovaj radostan događaj.

Pozdravljajući okupljene u katedrali i sve koji su izravno pratili euharistijsko slavlje putem Varaždinske televizije, biskup Mrzljak je rekao kako Bog dolazi čovjeku i želi biti s nama, ali i mi želimo biti s Njime i želimo mu otvoriti svoje srce i pamet.

U propovijedi je mons. Mrzljak govorio o tome kako Isusovo rođenje nije samo događaj iz Betlehema otprije 2000 godina, već se događa i danas. To nije za nas kršćane, kazao je biskup, samo dio prošlosti.

- To je taj misterij i Božje otajstvo koje čovjek ne može svojim razumom spoznati. Ali malo pomalo ulazimo u taj misterij i shvaćamo kako je to presudno hoće li čovjek prihvatiti Božju riječ ili će ju odbaciti. Hoće li čovjek prepoznati svjetlost života? Zaista je potrebno svjetlo života kako bi čovjek znao odgovoriti na pitanja o smislu života. Pitanja su to odakle dolazimo, zašto smo na svijetu i kamo idemo te gdje je naš konačni cilj i kakav će biti naš hod u ovom vremenitom životu. To svjetlo obasjava čovjeka, ali dakako da čovjek može i zatvoriti oči, oči vjere. To je presudno pitanje koje si postavljamo ove noći kada slavimo Boga koji dolazi k nama. O nama ovisi kako će Božja riječ odjeknuti u našim životima, u životima naše obitelji, našeg društva i općenito u svijetu. Lijepo je kada se obitelj i prijatelji nađu zajedno na Božić, ali to nije bit Božića. Ne želimo da nam se advent koji se izopačio produži u našem životu i da uopće ne prepoznamo Onoga koga čekamo. Vjerujem da to svjetlo postoji u svima nama. Kod nekoga je to malo jače, a kod nekoga tek tinjajuće. Upravo zato smo noćas ovdje da bismo razgorjeli to svjetlo da vjera u našim životima bude življa. To svjetlo dolazi svakom čovjeku i nema privilegiranih, bez obzira na naciju, rasu ili boju kože. To je radost Božje blizine i svatko može očima vjere prepoznati to svjetlo koje nam je tako potrebno da bismo živjeli kao ljudi vjere. Radujemo se tome što Bog dolazi k nama - poručio je otac biskup.

Na kraju mise biskup Mrzljak je svim vjernicima poželio blagoslovljen i sretan Božić.
 
Goran Damjanić