Od:
Do:

Misno slavlje s blagoslovom vode uoči svetkovine Bogojavljenja

Misno slavlje s blagoslovom vode uoči svetkovine BogojavljenjaVARAŽDIN, 5. 1. 2020.
Tradicionalno misno slavlje s blagoslovom vode uoči svetkovine Bogojavljenja u nedjelju 5. siječnja u varaždinskoj je katedrali predslavio biskup Bože Radoš u zajedništvu sa biskupom u miru Josipom Mrzljakom, kanonicima Stolnog kaptola; mons. Antunom Perčićem, preč. Mirkom Horvatićem i preč. Damirom Bobovcem, kancelarom preč. Ivanom Rakom i tajnikom vlč. Markom Domiterom.

Misno slavlje započelo je blagoslovom vode i blagoslovom okupljenih vjernika tom blagoslovljenom vodom koju će nakon mise vjernici nositi svojim kućama. O simbolici i značenju blagoslova vode biskup Radoš je progovorio i u svojoj homiliji.

Svaki naš ulazak u crkvu započinje umaknjem ruke u blagoslovljenu vodu i znakom križa. Prema sv. Franji Saleškom tim činom vjernici ispovijedaju vjeru u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga, vjeru u Presveto Trojstvo prisjećajući se ujedno svojega krštenja.

U nastavku propovijedi biskup je progovorio o Isusovom krštenju na Jordanu, o ulozi Ivana Krstitelja i njegovog krštavanja ljudi kao pripremu za dolazak Mesije.

Današnji obred blagoslova vode i znak križa koji na sebi činimo prilikom škropljenja blagoslovljenom vodom znak su našega krštenja, - po krštenju smo postali djeca Božja, onima koji vjeruju Njemu, koji dopuste da ih On vodi kroz život „dade moć da postanu djeca Božja“ kako smo čuli u današnjem evanđelju. Bog je došao da nas uzme za ruku, da bude „Bog s nama“, da nas provede kroz vodu da nas nanovo rodi za svoju djecu – rekao je mos. Radoš.

Blagoslov vode oko blagdana Bogojavljanja, ali i blagdan Krštenja Gospdnjega koji slavimo u nedjelju nakon Bogojavljenja poklapa se i s blagoslovom obitelj. U blagoslovu obitelji znak vode, znak križa i znak riječi Božje želi se nastaniti u našoj kući. Voda označava da smo nanovo rođeni, da smo po krštenju postali novi ljudi, djeca Božja. Križ kojeg činimo na sebi kod blagoslova obitelji, ali i križ koji nam svećenik daje da ga poljubimo kao znak zahvalnosti za Isusovu ljubav po kojoj nam je darovano spasenje stavlja pred nas obvezu. - Ljubeći križ obvezujemo se da ljubimo sve one za koje je On dao život, da ljubimo sve one koji su nam po križu Kristovu postali braća i sestre, prije svega one koje vidimo svaki dan, one s kojima nas je Gospodine povezao i krvlju, našu obitelj – potaknuo je okupljene vjernike biskup Radoš. Susret svećenika s obiteljima prilika je i za navještaj Riječi Božje koja se utjelovljena želi nastaniti u svakoj našoj obitelji. – On dolazi kao Riječ koja silazi od Boga, ali i Riječ koja je uvijek upućena na Oca. Sve naše riječi, sve ono što mi jesmo On nosi Gospodinu. On nas uči razgovarati s Bogom – kazao je biskup ohrabrivši prisutne da ožive i podrže obiteljsku molitvu koja može poboljšati i ozdravit odnose u obitelji.

Na kraju propovijedi mons. Radoš zaželio je okupljenima da u ovoj godini koja započinje – trajno živimo slobodu djece Božje, da po znaku križa svaki dan budemo spremni Božju ljubav koja je nama darovana prenositi drugima, da svaki dan znamo čuti Boga koji je među nama, Riječ koja je utjelovljena, razgovarati s Njim i međusobno. Ako tako budemo činili vjerujem da će nam ova godina biti blagoslovljena -  zaključio je biskup.

Anita Treščec