Od:
Do:

Duboki Bračni Susret i Susret koordinatora lokalnih i regionalnih Zajednica HZBS

Duboki Bračni Susret i Susret koordinatora lokalnih i regionalnih Zajednica HZBSLUDBREG 17. - 19.11. 2017.
Pastoralni centar Varaždinske biskupije u Ludbregu  ponovno je bio središte okupljanja bračnih parova i svećenika koji aktivno djeluju kroz Hrvatsku zajednicu bračnih susreta (HZBS). Od 17. do 19. studenog u prostoru Pastoralnog centra održan je Bračni susret, poznatiji bračnim parovima i svećenicima kao Duboki Vikend. Kako i samo ime susreta govori, radi se o iskustvu prolaska kroz određene teme prilagođene bračnim parovima i svećenicima, a koje „uranjaju“ duboko u odnos para ili pak svećenika s povjerenom mu župskom ili nekom drugom zajednicom. Susretu je prisustvovalo deset bračnih parova iz cijele Hrvatske, a u ulozi voditelja Dubokog Vikenda ovaj puta su se našli bračni par Ivanka i Milan Došlin, te p. Josip Sremić DI. Vođeni  iskustvom mnogih Bračnih susreta i obnova te prošavši formaciju za voditelje i ovaj su puta vodstvo odradili odgovorno i otvoreno prema parovima, a što je na kraju vikenda bilo vidljivo po plodovima radosti i bliskosti među parovima polaznicima.

Usporedno sa spomenutim Dubokim Vikendom, 18. studenog je održan Susret voditelja (koordinatora) lokalnih i regionalnih zajednica HZBS s dosadašnjim Nacionalnim timom, kao i nedavno novoizabranim za naredne tri godine. Susret je nosio radni naziv „Ljubav mijenja sve“. Organizatori okupljanja koordinatora zajednica bili su Anđelka i Ivan Mađerčić te vlč. Stjepan Škvorc kao trenutni Nacionalni tim uz svesrdnu pomoć novog Nacionalnog tima koji će svoje dužnosti preuzeti u siječnju 2018. Novoizabrani Nacionalni tim čine bračni par Jerkovac, Kristina i Mario iz Siska i svećenik Varaždinske biskupije Siniša Preiner, župnik u Goli.  

Logistički dio susreta odradili su bračni parovi Sjeverne regije HZBS, a koja se prostire na području Varaždinske biskupije u koordinaciji s preč. mr. Josipom Koprekom. Pedesetak sudionika Susreta, voditelja i dvadeset i troje sudionika Dubokog Vikenda zajedno su se okupili na objedu te i tom prigodom izmijenili iskustva i radost susreta.

Jedna od tema pripremljena za parove i svećenike koordinatore lokalnih zajednica potaknula je sudionike na promišljanje o primljenoj ili iskazanoj zahvalnosti. Upravo zato želimo u ime HZBS zahvaliti na gostoprimstvu preč. mr. Josipu Kopreku, ravnatelju Pastoralnog centra u Ludbregu te Varaždinskom biskupu Josipu Mrzljak na trajnoj podršci, viziji i misiji Bračnih susreta.

Podsjetimo, temeljna misija Bračnih susreta je obnova sakramenta braka i sakramenta svetog reda, odnosno promicanje kvalitete međusobnog dijaloga bračnih partnera, zaštita i promicanje vrijednosti institucije kršćanskog braka i zaštita obitelji kao osnovne stanice društva.

Tekst i fotografije: Ljiljana i Silvije Peti