Od:
Do:

Na spomendan sv. Lucije mons. Antun Perčić predvodio misu za slijepe i slabovidne osobe

Na spomendan sv. Lucije mons. Antun Perčić predvodio misu za slijepe i slabovidne osobeVARAŽDIN, 13. 12. 2017.
Na spomendan sv. Lucije, u srijedu 13. prosinca, generalni vikar Varaždinske biskupije Antun Perčić predvodio je u varaždinskoj katedrali misno slavlje za članove udruge slijepih i slabovidnih osoba s područja Varaždinske biskupije. Zajedno s generalnim vikarom slavio je i vlč. Leonardo Šardi, župni vikar u Župi Sračinec.

Na početku euharistije mons. Antun Perčić je posebno naglasio kako se nalazimo u svetom vremenu došašća te kako zajedno s prorocima vapimo da nas Gospodin pohodi svaki dan. Da Ga prepoznamo u Njegovoj riječi, sakramentima i molitvi kako bismo u njima mogli crpiti snagu za naš svakodnevni život koji je često opterećen našim slabostima i grijesima. Bog bogat milosrđem uvijek nas zove k sebi, poručio je mons. Perčić.

U propovijedi je generalni vikar skrenuo pažnju vjernika na opasnosti koje prijete od vanjske raskoši koju sa sobom donosi adventsko vrijeme. Ne smijemo pasti pod utjecaj da je advent samo nešto vanjsko, poručio je mons. Perčić.

- Želimo advent doživjeti kao milosno vrijeme Boga koji nam dolazi ususret. On je došao jednom u povijesti kao malo dijete da bi ponio naše boli i patnje. To nam je pokazao na vrhuncu svjedočenja svoje ljubavi prema nama kakvi smo god. Vrijeme adventa je vrijeme radosnog iščekivanja. Bog je tu. Emanuel - s nama Bog! U tom vremenu Crkva posebno slavi neke svece. Kao djeca se sjećamo, a i danas nam je drago, kada se spomene sveti Nikola koji nas podsjeća da je čovjek biće koje se daruje drugima. Ne samo materijalno, nego svojom dobrotom, pažnjom, ljubavlju. Tu je i blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije koja je rekla svoj ‘da’: “Gospodine, evo službenice Gospodnje!” Marija je bila svjesna da, samo ako se na Boga osloni i uz Boga hodi, može ispuniti svoj poziv. Zatim, tu je i blagdan svete Lucije koji danas slavimo. Lucija ili ona koja donosi svjetlost. Mnogi vi niste vidjeli svjetlost dana ili slabo vidite, ali i vama Bog želi reći da vas ne odbacuje. Poznajem jednog svećenika u Kanadi koji je slijep, a aktivan je i drži misije po župama. Napisao je i knjigu “On me ljubi”. U njoj opisuje svoj život kada se susreo s problemom vlastite sljepoće misleći da je odbačen, da ga Bog ne voli. Ali kada je spoznao da i takav osjeća Božju blizinu i da ga je Bog stvorio baš takva da na svoj način ljudima približi Boga, shvatio je da može svijetliti svojim životom i riječju. Kako kaže Mali princ: “Potrebno je imati oči srca”. Vidjeti srcem znači osjetiti Božju ljubav i blizinu. Vaša bolest nije nedostatak ni Božja kazna. Bog želi da se po njemu očituje njegova ljubav i dobrota. To je ono na što nas poziva kršćanstvo, da uvijek imamo pouzdanje u Gospodina - poručio je okupljenim vjernicima mons. Antun Perčić.

Mons. Perčić prenio je na kraju mise svim okupljenima pozdrave našeg pastira, biskupa Josipa Mrzljaka, zaželjevši pritom svima radostan i blagoslovljen Božić. Nakon mise druženje je u adventskom duhu nastavljeno u Svećeničkom domu.
 
Goran Damjanić