Od:
Do:

Pastirski pohod biskupa Josipa Mrzljaka Dnevnom boravku djece "Dr. Antun Bogdan" u Čakovcu

Pastirski pohod biskupa Josipa Mrzljaka Dnevnom boravku djece "Dr. Antun Bogdan" u ČakovcuČAKOVEC, 14. 12. 2018.
U prigodi došašća i skorašnje proslave svetkovine Božića varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio je u petak 14. prosinca Dnevni boravak djece “Dr. Antun Bogdan” Caritasa Varaždinske biskupije u Čakovcu.

Biskup Mrzljak je tim povodom u prostorijama Dnevnog boravka predvodio sveto misno slavlje kojem su prisustvovali korisnici zajedno sa svojim roditeljima, volonterima, dobročiniteljima i djelatnicima Caritasa.

U zajedništvu s mons. Mrzljakom bili su mons. Leonard Logožar, umirovljeni svećenik, fra Željko Železnjak, župnik Župe svetog Nikole biskupa na čijem se području nalazi ovaj dječji dnevni centar, vlč. Abbe Felix Ndamha iz Kameruna koji se ovih dana privatno nalazi u Hrvatskoj, vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, te vlč. Marko Domiter, tajnik.

Prije početka misnog slavlja sve je srdačno pozdravio domaćin, fra Željko, dok je mons. Mrzljak u uvodu mise podsjetio kako smo se okupili i sabrali jer vjerujemo da Bog dolazi k nama, ali da ga valja prepoznati. Bog dolazi u čovjeku, posebno u najmanjima koji su potrebni naše pomoći. To je  božićni dar koji želimo pokloniti svojom blizinom. Isus upravo tako i nas daruje, rekao je na početku slavlja varaždinski biskup.

U svojoj propovijedi u Dnevnom boravku djece “Dr. Antun Bogdan” biskup Mrzljak je podsjetio na lik svetog Ivana Krstitelja, onoga koji je pozivao narod na obraćenje od grijeha da bi mogao prepoznati Isusa koji dolazi.

- Kada se Isus rodio u Betlehemu, neki su ga prepoznali, ali bilo je i onih koji su ga odbacili. Sličnu sudbinu Isus doživljava kroz svih ovih dvadeset stoljeća povijesti Crkve. Neki ga prepoznaju, a neki ne. Tako je i danas. Zato je zaista važno u ovo vrijeme priprave, odnosno došašća, prepoznati Onoga koji dolazi. On dolazi i u djeci, pogotovo djeci s posebnim potrebama, onima koji ne mogu živjeti sami i itekako su potrebni naše pomoći. Kada se Isus rodio i došao među nas, prepoznali su ga obični priprosti ljudi, pastiri. Prepoznali su Onoga kojeg je Ivan Krstitelj propovijedao - poručio je biskup.

U nastavku homilije biskup je spomenuo i jednog drugog Ivana, svetog Ivana od Križa, svećenika i crkvenog naučitelja, čiji spomendan Crkva slavi upravo 14. prosinca.
- Sveti Ivan od Križa nas podsjeća da je Božić koji dolazi povezan s križem i trpljenjem. Isus je od rođenja trpio i malo pomalo ulazio u to otajstvo križa. Sveti Ivan od Križa je ušao u to otajstvo, govoreći nam da čovjek upravo u križu treba prepoznati Božju ljubav. Nama je teško shvatiti kako se u križu nalazi ljubav, ali zahvaljujući svetom Ivanu od Križa i mi u životnim teškoćama i križevima možemo prepoznati Boga koji dolazi i želi biti s nama. Sa strpljenjem i živom vjerom dočekajmo Božji dolazak koji se događa na otajstven način. Prepoznajmo ga u onim najbližima te se poklonimo Bogu kojeg prepoznajemo u djetetu Isusu. Želimo biti blizu svima koji nose svoj životni križ. On nije lagan, ali ima svoj smisao i otkriva se upravo u ljubavi. Isus na križu je vrhunac ljubavi - kazao je biskup Mrzljak.

Na kraju euharistijskog slavlja uime djelatnika i korisnika Caritasovog doma “Dr. Antun Bogdan” prisutnima se prigodnim riječima obratila voditeljica dnevnog boravka Kristina Novaković. Ukratko je predstavila aktivnosti minulog razdoblja u Domu, te uputila prigodnu božićnu čestitku okupljenima.

Pjevanje su tijekom svete mise animirali polaznici Dječjeg vrtića “Sveti Nikola” iz Belice zajedno sa svojim odgojiteljicama. Dodajmo ovomu kako su štićenike Caritasovog doma „Dr. Antun Bogdan“ nakon misnog slavlja posjetili vjeroučenici iz Osnovne škole Petrijanec koji su, povodom nadolazećih blagdana, izveli prigodan pjevačko recitatorski program. Djeca su bila u pratnji ravnateljice škole Valerije Paljak, vjeroučiteljice Kristine Čačić, učiteljica Bernarde Skok i Marije Kramarić te maestre Melite Bešvir. Prilikom druženja s voditeljima, štićenicima Doma i njihovim obiteljima, vjeroučenici su izrazili iskreno veselje i zahvalu  što su mogli kao gosti po prvi puta posjetiti Caritasov dom i nadaju se da će i ubuduće moći doći te svojim nastupima razveseliti štićenike, kao i njihove obitelji.

Kristina Čačić
Goran Damjanić