Od:
Do:

„Neka nam ovo Isusovo svjetlo grije dušu i srce, neka nam svijetli u našoj savjesti“

„Neka nam ovo Isusovo svjetlo grije dušu i srce, neka nam svijetli u našoj savjesti“VARAŽDIN, 2. 12. 2017.
Nakon večernje svete mise, koju je u katedrali Uznesenja BDM u subotu 2. prosinca predvodio preč. mr. Damir Bobovec, kanonik Stolnog kaptola, varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio je adventski vijenac ispred katedrale i upalio prvu adventsku svijeću.

Preč. mr. Bobovec je na početku misnog slavlja u katedrali naglasio kako se nalazimo u posljednjem danu crkvene godine. Dodao je kako Krist Gospodin, poznavajući nas u srž našega bića, poznavajući sve naše probleme, izazove i kušnje kojima smo izloženi, govori nam kako nam naša srca mogu otežati uslijed životnih briga i nedaća.

- Rijeka života doista naplavi svakakvog mulja i u tom mulju se tako lako ugušiti ako nismo budni i spremni na molitvu. Na te dvije stvari upozorava nas Isus neposredno prije svoje muke. Da budemo budni i ne dopustimo svakom izazovu i kušnji da nas sruši te da u svako doba molimo. Mi svi molimo onda kada treba, kada zagusti, no Isus kaže, a sveti Pavao ponavlja gotovo na svakoj svojoj stranici: „Valja uvijek moliti“. Ustrajno moliti i ne prekidati s molitvom, jer molitva, odnosno susret s Bogom koji se s njom ostvaruje, jest ono što jača i umnaža našu vjeru, nadu i ljubav. Molitva je ono što nas drži budnima – poručio je preč. mr. Bobovec.

Nakon svete mise, ispred katedrale se okupio velik broj vjernika koji su zajedno molili i pjevali, a posebno je lijep doživljaj u adventskom ugođaju bio čuti katedralne pjevače. Biskup Mrzljak je nakon molitve napomenuo kako je adventsko svjetlo znak naše čežnje za Bogom i Njegovom puninom u ovom vremenu kada se brzo gase naše nade, a žeđ za konačnim smislom biva sve veća. Zajedno s predsjednikom varaždinskog Gradskog vijeća Damirom Habijanom, mons. Mrzljak je upalio prvu adventsku svijeću.

- Molimo da naučimo kršćanski živjeti u zahvalnosti za dar života i da u sebi osjetimo poziv koji je Bog podario svakom čovjeku, da živimo život u ljubavi koju nam je u Isusu Kristu darovao. Ovo je svjetlo znak naše molitve, ponajprije blagoslova. Zahvalimo Bogu za ljubav, doživljaje i događaje, da uklonimo tamu iz svog života i budemo blagoslov drugima. Kroz ove četiri nedjelje adventa želimo se pripraviti za blagdan Isusovog rođenja. To svjetlo mora rasti, malo pomalo, kako bi nas obasjalo u božićnoj noći. Želim stoga svima plodonosno došašće, ne samo po ovim izvanjskim svjetlima, nego da nam zaista Isusovo svjetlo grije dušu i srce, da nam svijetli u našoj savjesti da bismo zaista mogli biti dobri kršćani, dobri ljudi - poručio je otac biskup.
 
Goran Damjanić