Od:
Do:

Proslava blagdana sv. Lucije s osobama oštećena vida u varaždinskoj katedrali

Proslava blagdana sv. Lucije s osobama oštećena vida u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 13. 12. 2019.
Blagdan svete Lucije svečano je proslavljen euharistijskim slavljem u varaždinskoj katedrali na kojem su se okupile osobe oštećena vida, volonteri i prijatelji, u petak 13. prosinca 2019.

Sv. Lucija je zaštitnica osoba oštećena vida, te ih, na blagdan njihove zaštitnice, okuplja Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije kojem je povjerenik vlč. Leonardo Šardi.

Koliko je ovakvo okupljanje važno za osobe oštećena vida najprije nam je posvjedočila gospođa Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije. Prije 6 godina potekla je inicijativa o okupljanju svih slijepih osoba s područja biskupije u varaždinskoj katedrali povodom dana sv. Lucije, u zajedništvu s mjesnim biskupom te drugim svećenicima. Kako nam je rekla, osobe oštećena vida su na marginama društva, slabi i, kao takvi, potrebni su i fizičke i duhovne podrške.

- Smatramo da ne možemo sami živjeti u ovome svijetu bez podrške, osobito ne bez podrške Crkve. Slikovito gledajući, ako smo svaki od nas pojedinaca jedna šiba, nju je lako slomiti, ali kada je to šiblje zavezano u snop, teško da će se slomiti. Tako da, pod okriljem Crkve, novog biskupa i svih svećenika, želimo ići naprijed, želimo živjeti i djelovati u svijetu u koji smo stavljeni. – poručila je Ciglar te posvjedočila i kako su plodovi tog zajedništva itekako vidljivi, osobito u radu njihovih Udruga u kojima sve što rade im je na blagoslov.
Za sv. Luciju pak gospođa Ciglar kaže kako joj je uzor da se nikad u životu ne predaje.

- Sv. Lucija se nije dala pokolebati i išla je samo prema jednom cilju, a to je Isus Krist. – poručila nam je Ciglar.

Članica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije gospođa Iva Šola, rekla nam je kako joj ovakvi duhovni susreti, na kojem se okupljaju osobe oštećena vida, pomažu u rastu u vjeri te pokazuju kako na tom putu vjere nije sama, nego je uz nju još braće i sestara koji se svaki dan bore noseći svoj križ.

- Ali znamo da nismo sami. Znam da je s nama sv. Lucija koja je išla samo za jednim ciljem, Isusom Kristom, i govori nam da se nikad ne damo smesti na tom putu prema našem cilju. Uzor mi je u svojoj hrabrosti, svojoj odlučnosti da, i onda kad su je neprijatelji mučili, ona se nije odrekla svoje vjere, dok su danas nažalost ljudi često spremni svoju vjeru zatajiti jer se boje smrti, a sv. Lucija se nije ničega bojala i danas je velika u Nebu. – poručila nam je Šola.

Svečano misno slavlje u varaždinskoj katedrali je, za osobe oštećena vida, predslavio biskup Varaždinske biskupije mons. Bože Radoš, koji je poručio da su se okupili kako bi zahvalili Bogu što im daje zaštitnicu koja ih prati kroz život.

- Lucija je ona koja je naše svjetlo u životu, svjetlo koje nam daje put kako slijediti Gospodina. – poručio je biskup Radoš.

Dodao je, između ostalog u svojoj homiliji i, kako nas sv. Lucija svojim primjerom uči da je najvažnije da dobro vidimo sebe, da nastojimo sebe pokrenuti, sebe mijenjati te da imamo dobro oko. Da imamo pogled koji vidi ono što je dobro, što je plemenito, ono što gradi, što izgrađuje, pogled koji svijet vidi Božjim očima.

Istaknimo i kako su misna čitanja tijekom ovog misnog slavlja čitale slijepe osobe Danijel Kralj i Iva Šola, koristeći se Brailleovim pismom.

 
Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Siniša Conar