Od:
Do:

Provincijski susret voditelja zajednica "Vjera i svjetlo": "Želimo se susresti s Kristom i donijeti ga osobama s invaliditetom"

Provincijski susret voditelja zajednica "Vjera i svjetlo": "Želimo se susresti s Kristom i donijeti ga osobama s invaliditetom"KOPRIVNICA, 15. - 17. 11. 2019.
U Župi svetog Antuna Padovanskoga u Koprivnici od 15. do 17. studenoga održan je provincijski susret koordinatora i voditelja zajednica „Vjera i svjetlo”.

Susret je, ujedno, bio godišnja duhovna obnova za sve koordinatore i voditelje zajednica „Vjere i svjetla” s područja Hrvatske. Bila je to prilika da se izmijene različita iskustva i načini djelovanja zajednice, ali i da se promiče duh zajedništva, a sve na korist osoba s intelektualnim teškoćama koje su u središtu ove zajednice.

U rad zajednice “Vjera i svjetlo” aktivno je uključen vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Na području naše biskupije, naime, postoje tri zajednice; u Čakovcu čiji se članovi okupljaju svake treće nedjelje u mjesecu, zatim u Koprivnici gdje se aktivnosti provode četvrte nedjelje u mjesecu te u Đurđevcu, odnosno Kloštru Podravskom, gdje se zajednica okuplja svake prve nedjelje u mjesecu.

- Tema ovogodišnjih susreta zajednice “Vjera i svjetlo” je “Isus Krist kao osoba”, što je i nama put prema jedinstvu, ozdravljenju i različitim drugim životnim situacijama. Stoga je jako važno da mi sami sebi odgovorimo na pitanje tko je za mene Isus Krist. Prema tome cilj je da voditelji zajednica najprije sami sebi odgovore na to pitanje i učvrste svoju vjeru kako bi imali duhovnu jakost u sebi, te kako bi to mogli prenijeti osobama s invaliditetom s kojima rade u zajednicama. Zato je ovaj naš susret bio i duhovna obnova u kojima smo imali klanjanje, kraći nagovor te slavlja svete mise. Želimo se najprije sami susresti s Kristom kako bi ga mogli donositi i osobama s invaliditetom u našoj svakodnevici - poručio je vlč. Leonardo Šardi.

Zajednica „Vjera i svjetlo” je međunarodni pokret, koji su utemeljili Jean Vanier i Marie-Hélène Mathieu. Pokret je rođen iz želje da pomogne osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima da pronađu svoje mjesto u Crkvi i društvu. To je bila glavna svrha hodočašća u Lurd o Uskrsu 1971. godine kada je zajednica i rođena. Danas zajednica „Vjera i svjetlo” ima više od 1.500 zajednica u više od 80 zemalja na 5 kontinenata. Zajednice su obično ukorijenjene u svoje župne zajednice. U Hrvatskoj je sjeme zajednice „Vjere i svjetla” zasađeno 1993. godine, a danas djeluje u više od 20 priznatih zajednica širom Hrvatske. 2013. godine Hrvatska je, u okviru međunarodne zajednice „Vjera i svjetlo”, dobila status provincije koja okuplja zajednice u Hrvatskoj.

Provincijski susret koordinatora i voditelja zajednica „Vjera i svjetlo” u Koprivnici je okupio tridesetak predstavnika zajednica iz Hrvatske te jedne iz Međugorja u susjednoj Bosni i Hercegovini. Susret je zamišljen, u prvom redu, kao razmjena iskustava.

- Zajednica je pokret u cijelome svijetu. Glavna zadaća je da imamo susret s osobama s intelektualnim teškoćama i da su one s nama u zajedništvu. To je jako bitno, jer nije bit zajednice da mi nešto radimo za njih, već da boravimo s njima. Zajedništvo je ona bitna komponenta u našoj karizmi - rekao je Zvonimir Vnučec iz Zagreba, provincijski koordinator zajednica “Vjera i svjetlo”.

Bračni drugovi Vedran i Dubravka Emeršić aktivni su u zajednici “Antunovi ljiljani” iz Koprivnice koja okuplja tridesetak osoba s invaliditetom, kao i članove njihovih obitelji i prijatelje.

- Naše aktivnosti su posvećene osobama koje se kod nas nazivaju iskrice, dakle osobe s invaliditetom ili mentalnim hendikepom. Okupljamo se da bi naši župljani mogli vidjeti koliko se blago krije u takvim osobama. Prvenstveni je cilj da ljudi shvate da se kvaliteta ljudske osobe ne procjenjuje prema onome što vidimo na prvi pogled, nego prema onome što se krije unutar njihova srca. Od tih osoba možemo itekako puno naučiti, jer radi se o iznimno iskrenim, toplim i prijateljsko nastrojenim osobama. Osim toga, s njima je lakše stvoriti odnos povjerenja i iskrenosti, u odnosu na ono što je uobičajeno u našem društvu - kaže Vedran Emeršić.

- Vjera nam apsolutno puno znači. Suprug i ja smo se kroz susrete u zajednici “Vjera i svjetlo” jako puno povezali, mnogo smo iskreniji i otvoreniji jedno prema drugome. Shvatili smo koliko smo puno dobili s našim iskricama i koliko su one obogatile naš zajednički život - dodaje supruga Dubravka.

Miljenka Katunar Zrinski zajedno sa sinom Petrom u zajednici “Vjera i svjetlo” iz Krka je aktivna još od daleke 2000. godine.

- Iskustva u zajednici su lijepa, a aktivnosti su za nas roditelje jako poticajne. Djeca stalno čekaju ovakve susrete. Mi roditelji međusobno se družimo, izmjenjujemo iskustva i potičemo jedni druge, pa je i za nas ovo jedno veliko olakšanje. Imati bolesno dijete je velik križ, ali i velika ruka milosti. Osobno mogu svjedočiti da mi je zajedništvo u zajednici uvelike pomoglo i utjecalo na moj razvoj. Iskustvo zajednice pomoglo mi je da više vidim i osjećam. Ne kaže se badava da oči koje su plakale, više vide - kaže gospođa Miljenka

Vera Vicić aktivna je u zajednici “Dva srca” iz Valpova osnovanoj prije 17 godina.

- U zajednici sam kao prijatelj, jako sam sretna, mnogo više sam dobila nego što sam dala. Družimo se svake četvrte nedjelje u mjesecu. Nas trideset i petero, što djece, što roditelja, što prijatelja. Prekrasno je, a bilo bi dobro da se još više mladih uključi u naš rad - poručuje gospođa Vera.
 
Goran Damjanić