Od:
Do:

Održana prva sjednica Povjerenstva zagrebačke crkvene pokrajine za pastoral osoba s invaliditetom

Održana prva sjednica Povjerenstva zagrebačke crkvene pokrajine za pastoral osoba s invaliditetomZAGREB, 14. 4. 2021.
U Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu u srijedu 14. travnja održana je prva sjednica Povjerenstva zagrebačke crkvene pokrajine za pastoral osoba s invaliditetom. Pokrovitelj Povjerenstva je biskup u miru mons. Josip Mrzljak, a iz Varaždinske biskupije u rad su uključeni vlč. Leonardo Šardi, kao predsjednik Povjerenstva, fra Ivan Široki i Ivana Peček.

Varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak podsjetio je tijekom sjednice da briga Crkve za osobe s invaliditetom nipošto nije nova ili da tek sada počinje, osnivanjem ovoga Povjerenstva. “U svojih dvadesetak godina biskupske službe vidio sam puno korisnih i dobrih inicijativa, ali koje je trebalo povezati, da bi postale snažnije.” Dodao je da je ideja za osnivanjem Povjerenstva došla s predavanjem povjerenika Varaždinske biskupije za pastoral osoba s invaliditetom vlč. Leonarda Šardija na sjednici biskupa Metropolije u Varaždinu u ožujku 2019.

Nakon te sjednice biskupi su u svojim mjesnim Crkvama potražili vjernike, laike i svećenike, kojima su sada povjerili ovu službu. “Važno je da se danas upoznamo i prikupimo neke inicijative ili planove koje možda imate. Važno je i razmijeniti iskustva, da vidimo što je već u pojedinim biskupijama učinjeno ili se planira učiniti. Ako budemo zajedno, možemo to onda i bolje učiniti”, zaključio je biskup Mrzljak.

Potom je vlč. Šardi predstavio svoje djelovanje među osoba s invaliditetom, posebno među gluhima i gluhoslijepima te projekte inkluzije tih pojedinaca u društvo. Izdvojio je projekt “Bartimej”, koji srednjoškolce i studente petodnevnim programom senzibilizira za rad s osobama s invaliditetom. Svi imenovani članovi novoga Povjerenstva predstavili su također svoje djelovanje i uključenost u pastoral ili iskazali raspoloživost za rad. Jednoglasno je istaknuta važnost inkluzije, tj. aktivnog uključivanja u sve župne aktivnosti osoba sa svim vrstama invaliditeta, primjereno njihovoj dobi i stanju. Upozoreno je i kako bi od velike koristi bila izrada svojevrsnih pastoralnih smjernica župnicima i katehetama, posebno glede primanja sakramenata od strane osoba s invaliditetom.

Među zaključcima prve sjednice ističe se i nakana od župnika prikupiti podatke o broju osoba s invaliditetom, a koji bi se mogli prikupiti prigodom godišnjega blagoslova obitelji. Spomenuto je da državni Registar osoba s invaliditetom iz svibnja 2019. govori o brojci nešto većoj od 500.000 stanovnika, čime je naglašena važnost sustavnog pastorala osoba s invaliditetom. Predloženo je i stvaranje internetske stranice s podacima o pastoralu te korisnim informacijama, udrugama i zakonskim odredbama koje se tiču osoba s invaliditetom, kao i letka o primjerenom pristupanju ili smjernicama za građenje novih i prilagodbu postojećih javnih zgrada osobama s invaliditetom.
 
Izvor: Informativna katolička agencija