Od:
Do:

Osobe s invaliditetom na blagdan sv. Stjepana u varaždinskoj katedrali

Osobe s invaliditetom na blagdan sv. Stjepana u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 26.12.2019.
Već tradicionalno na blagdan sv. Stjepana prvomučenika u varaždinskoj katedrali su se okupile osobe s invaliditetom grada Varaždina i drugi u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Svetu misu u 11 sati predslavio je biskup u miru Josip Mrzljak u zajedništvu sa mons. Antunom Perčićem, generalnim vikarom, preč. Mirkom Horvatićem i preč. Damirom Bobovcem, kanonicima Stolnog kaptola. Čitavo je slavlje na Hrvatski znakovni jezik za gluhe i osobe oštećena sluha prevodio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

Uvodno je biskup Mrzljak pozdravio članove Udruga osoba s invaliditetom koji već tradicionalno žele Božić proslaviti u varaždinskoj katedrali. U homiliji je biskup vjernicima progovorio o apostolskom pismu „Čudesni znak“ kojeg je 1. prosinca ove godina u Asizu potpisao papa Franjo. U tom pismu papa Franjo progovara o jaslicama koje su postale nezaobilazni dio božićnog ugođaja koje pronalazimo u crkvama, na trgovima, u domovima vjernika. Promatrajući jaslice želimo si predočiti povjesni događaj Isusova rođenja, neobičnog rođenja Sina Božjega za kojeg nije bilo mjesta u zajednici ljudi te se mora roditi odbačen, na rubu. I to je znak koji trebamo promatrati. I mi smo ovdje došli promatrati taj znak i pitanje je što taj znak govori nama, što to Dijete govori nama, kada ne govori ništa. Podsjetio je biskup kako mala djeca dok još ne umiju govoriti pružaju ruke prema svojim bližnjima sa željom da budu prihvaćeni. – I to želi Bog s nama, i On, mali Isus pruža ruke prema nama i nudi nam se. Da ga prihvatimo, da uđe u naš život, da postane dio našega života. – rekao je mons. Mrzljak.

Promatrajući jaslice pitamo se, baš kao i pred novorođenim djetetom „što će biti od toga djeteta kad odraste“. O Isusu znamo kakav je bio njegov život koji je započeo tako čudesno u Betlehemu, znamo za njegov navještaj kraljevstva Božjeg, znamo za njegovu patnju, muku smrt. Već u jaslicama otkrivamo otajstvo Božjeg utjelovljenja radi nas i radi našega spasenja.

Drugi dan po Božiću Crkva pred nas stavlja svetog Stjepana, prvomučenika. – Isus će uvijek biti znak protivljenja, znak kojega će neki prihvaćati s ljubavlju, ali kojega će neki i odbacivati. Kao što su ga u Betlehemu odbacili, nisu dozvolili da se rodi među njima nego izvan mjesta, tako će i kroz povijest neprestano biti odbacivanja i progona onih koji će biti s Njim. – kazao je biskup i dodao kako i danas ima onih koji u „čudesnom znaku“ jaslica, ne prepoznaju otajstvo božjeg utjelovljenja i prolaze kraj njih kao pokraj ispričane bajke.

Na kraju homilije biskup Mrzljak je poručio okupljenim vjernicima da promatrajući jaslice probude i obnove svoju vjeru, da prihvaćajući Isusa prihvaćaju i svoj život i u ljepoti života i u teškoćama i križevima, u konačnici i u smrti kao sv. Stjepan, svjesni da smrt nije kraj života već početak novog života u Bogu za koji smo i stvoreni.

Anita Treščec