Od:
Do:

Ponovno okupljanje zajednice "Vjera i svjetlo" u Čakovcu

Ponovno okupljanje zajednice "Vjera i svjetlo" u ČakovcuČAKOVEC, 16. 9. 2018.
U franjevačkoj župi svetog Nikole biskupa u Čakovcu, u nedjelju 16. rujna 2018. godine, nanovo je pokrenuto okupljanje zajednice „Vjera i svjetlo“ koja je u Čakovcu postojala prije nekoliko godina, a ovim susretom ona je obnovljena. Podsjetimo, zajednica „Vjera i svjetlo“ jest zajednica koja okuplja ponajprije osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelje, a mogu joj se priključiti sve osobe dobre volje, a jedan od njezinih osnivača je Jean Vanier.

Na nedjeljnom susretu okupilo se 30-ak osoba s područja Međimurske i Varaždinske županije, a susretu su nazočili i gosti iz Zagreba zajedno s nacionalnim koordinatorom Zajednice, Zvonimirom Vnučecom. Susret je započeo pjesmom Dođi, dođi nam Gospode, nakon čega je izmoljena molitva zajednice „Vjera i svjetlo”, a koju je predvodio duhovnik zajednice fra Ivan Crnković. Potom je uslijedilo upoznavanje svakog člana zajednice, gdje je svatko od prisutnih rekao nešto o sebi, koliko ima godina, čime se bavi te što nas je potaknulo na dolazak na susret.

Nakon predaha uz pjesmu, gosti iz Zagreba upoznali su nas sa samom zajednicom „Vjera i svjetlo“, gdje smo imali prilike čuti kako i gdje je sama zajednica utemeljena. Također smo se prisjetili kako je ova zajednica djelovala u Čakovcu prije nekoliko godina koju su vodili Bistrović Sonja i pokojni muž Miljenko. Po završetku „sata povijesti“ o osnivanju zajednice „Vjera i svjetlo“, priređen je, od strane  članova zajednice, i scenski igrokaz o samim počecima.

Po završetku igrokaza, nacionalni voditelj predao je svijeću voditeljici zajednice u Čakovcu, Raheli Buterin, sa željom da se nikad ne ugasi svjetlo zajednice. Potom je uslijedio čin pojedinačnog primanja svakog od prisutnih u zajednicu na način da je svatko pristupio u napravljeni krug te izgovorio svoje ime pred duhovnikom zajednice koji je osobu uveo u zajednicu riječima: „Isus te poziva u zajednicu”.

Drugi dio susreta posvetili smo pripravi za svetu misu. U tom dijelu najprije smo dvaput pročitali evanđeoski ulomak o kojem smo zatim  razgovarali. U razgovoru pomogla su nam pitanja vezana uz pročitani ulomak, pa smo tako od prisutnih mogli čuti vrlo dirljiva životna iskustva tko i što je za nas Isus? Kako On izgleda? Kakve ima oči? Je li Bog uz nas u svakom trenutku? Što za nas znači biti u Crkvi? Kroz odgovore prisutnih čuli smo da je Bog uvijek uz nas poput oca, da je uz nas poput prijatelja te da svatko od nas ima svoj smisao i svrhu bez obzira na poteškoće koje imamo u svakodnevnom životu. Prvi susret zaključili smo druženjem i slavljem Euharistije koju je predslavio fra Josip Župan uz koncelebraciju vlč. Leonarda Šardija, a na misi su ministrirali neki od članova zajednice.

Za kraj spomenimo da će se redoviti susreti zajednice „Vjera i svjetlo“ u Čakovcu, održavati svake treće nedjelje u mjesecu s početkom u 16 sati.
       
Krunoslav Šardi