Od:
Do:

Zajednice "Vjera i svjetlo" s područja Varaždinske biskupije proslavile blagdan Svijećnice u Čakovcu

Zajednice "Vjera i svjetlo" s područja Varaždinske biskupije proslavile blagdan Svijećnice u ČakovcuČAKOVEC, 2. 2. 2020.
Susret zajednica „Vjera i svjetlo” koje djeluju na području Varaždinske biskupije imale su svoj susret na blagdan Svijećnice, u nedjelju 2. veljače 2020. u Čakovcu. Naime, blagdan Svijećnice jest ujedno rođendan Zajednice te je običaj da svake godine nekoliko zajednica zajedno proslavi ovaj dan. Tak su se u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu okupile zajednice koje djeluju u Đurđevcu/Kloštru Podravskom, Koprivnici i Čakovcu.

Susret je započeo okupljanjem u Katoličkom domu u Čakovcu gdje je domaćin pripremio osvježenje za članove iz podravskog dijela Biskupije te su svima dane upute o tijeku susreta. U 11 sati, svečano je obilježen dan Zajednice euharistijskim slavljem kojega je predslavio fra Ivan Crnković, duhovnik čakovečke Zajednice, u zajedništvu s vlč. Leonardom Šardijem, povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Na euharistijskom slavlju, poslužitelji oltara bile su osobe s intelektualnim teškoćama. Božju Riječ navijestili su prijatelji zajednica, a evanđeoski ulomak o Isusovom prikazanju u Hramu (Lk 2, 22-32) također su oživile osobe s intelektualnim teškoćama.

Fra Ivan Crnković, u svojoj je propovijedi istaknuo, između ostalog, važnost ovog dana za okupljene zajednice „Vjera i svjetlo“.

- Blagdan Svijećnice ujedno je i blagdan zajednice „Vjera i svjetlo“ koja je sedamdesetih godina okupljena s ciljem da osobe s intelektualnim teškoćama pronađu svoje mjesto u Crkvi i društvu. I za starce poput Šimuna i Ane o kojima govori izvještaj iz evanđelja, rekli bismo da nam nemaju više ništa darovati niti reći, a oni su govorili o Spasitelju. To nam govori da svatko od nas ima svoje mjesto u Crkvi i društvu i svatko nas može obogatiti. Trebamo jedni druge, zato i u ovoj zajednici „Vjera i svjetlo“ na poseban način želimo živjeti tu darovanost, darivati se jedni drugima. Želimo živjeti svoje bratstvo i vidjeti da svatko ima neki dar kojim može obogatiti drugoga, ma kako god malen i slab bio. Kako je to rekao i Jean Vanier „Slabi trebaju jake, a ne zaboravimo, mi jaki trebamo slabe.“ Neka to bude i poruka ovog blagdana. – poručio je fra Ivan Crnković.
 
Po završetku euharistijskog slavlja, rođendansko slavlje Zajednica nastavljeno je u prostorijama Katoličkog doma, gdje su svi, uz pripremljenu okrepu, imali priliku međusobno se upoznati, razmijeniti iskustva te podijeliti radost što su pripadnici ove međunarodne zajednice.  Susret je završio pjesmama i plesom te se s nestrpljenjem očekuje ponovni susret svih Zajednica.
 
Zajednica „Vjera i svjetlo” je duhovni međunarodni pokret kojeg su pokrenuli blagopokojni Jean Vanier i Marie-Helene Mathieu prilikom hodočašća u Lurd 1971. godine. Cilj Zajednice je okupljati osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje te im pomoći da pronađu svoje mjesto u društvu i Crkvi. U Hrvatskoj zajednice djeluju od 1993. godine u 20-ak župa, a na području Varaždinske biskupije djeluju tri spomenute zajednice.

 
Tekst: Leonardo Šardi
Fotografije: Siniša Conar